Συγκροτήθηκε «Επιτροπή Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων και Ενηλίκων»

Συγκροτήθηκε ειδική Επιτροπή στο ΚΕΣΥ

Ορίζονται κριτήρια ποιότητας παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών για παιδοκαρδιοχειρουργικά κέντρα

Τον εκσυγχρονισμό των παιδοκαρδιοχειρουργικών Κέντρων στην Ελλάδα και τη λειτουργία τους στα διεθνή πρότυπα, με νομική ρύθμιση, που, θα καθορίζει, μεταξύ άλλων, τη διαδικασία αδειοδότησης, τα κριτήρια καταλληλότητας και κυρίως την τακτική αξιολόγησης τους, με συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών, προετοιμάζει με εισηγήσεις της ειδική 9μελής Επιτροπή, που, συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Η εν λόγω «Επιτροπή Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων και Ενηλίκων», που η θητεία της είναι 2ετής, θα εισηγείται επίσης ρυθμίσεις εξειδίκευσης και εκπαίδευσης στην παιδοκαρδιοχειρουργική και σειρά άλλων σχετικών θεμάτων, θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και πρόεδρός της είναι ο Παιδοκαρδιοχειρουργός Δρ Γιώργος Σαρρής, που είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας.

Ειδικότερα, στις αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι:

– Η εισήγηση για θεσμοθέτηση Εξειδίκευσης στην παιδοκαρδιοχειρουργική και καρδιοχειρουργική Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων και ο καθορισμός των όρων, προϋποθέσεων και του περιεχομένου του γνωστικού αντικειμένου, το πρόγραμμα Εξειδίκευσης κ.λ.π.

– Ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων καταλληλότητας των Κέντρων ως «Εκπαιδευτικό Κέντρο Εξειδίκευσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Παιδοκαρδιοχειρουργική και Καρδιοχειρουργική Συγγενών Καρδιοπαθειών» και ο καθορισμός κριτηρίων για τη διαπίστευση των υπευθύνων Ιατρών-Εκπαιδευτών.

– Η δημιουργία Ομάδας Εκπαιδευτικών Κέντρων (ΟΕΚ) για την Εξειδίκευση και τη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση στην Καρδιοχειρουργική Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, η αξιολόγηση και διαπίστευση των ΟΕΚ, ο τρόπος συντονισμού, καθώς και η εφαρμογή υποχρεωτικής κινητικότητας (rotation) μεταξύ των Εκπαιδευτικών Κέντρων.

– Ο καθορισμός ελάχιστων όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας Κέντρων για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες σε Παιδοκαρδιοχειρουργικά Τμήματα και Τμήματα Καρδιοχειρουργικής Ενηλίκων σε δημόσιο και ιδιωτικό Φορέα.

– Ο καθορισμός της διαδικασίας αδειοδότησης, των κριτηρίων καταλληλότητας και του περιεχομένου περιοδικής και τακτικής αξιολόγησης των Κέντρων αυτών για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών σαν προϋπόθεση για τη συνέχιση της άδειας λειτουργίας αυτών κ.λ.π.

– Κάθε ιατρικό-επιστημονικό θέμα που διαβιβάζεται από την Εκτελεστική Επιτροπή στην εν λόγω Επιτροπή σχετικά με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία συγγενών καρδιοπαθειών σε παιδιά και ενήλικες και την κοινωνική μέριμνα για τη στήριξη και ενεργό κοινωνική ενσωμάτωση των ασθενών αυτών.

Τα πρακτικά – εισηγήσεις θα υποβάλλονται στην Εκτελεστική Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Μέλη της Επιτροπής Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων και Ενηλίκων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) είναι οι:

– Σαρρής Γεώργιος, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας και Πρόεδρος ΟΕ Συγγενών Καρδιοπαθειών της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Καρδιάς – Θώρακος –Αγγείων.

– Κουρτέσης Αντώνιος, Διευθυντής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία».

– Γιαννόπουλος Νικόλαος, Διευθυντής Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (Ω.Κ.Κ.).

 Ράμμος Σπυρίδων, Επεμβατικός Παιδοκαρδιολόγος, Σύμβουλος Παιδοκαρδιολογίας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (Ω.Κ.Κ.).

– Μπρίλη Στυλιανή, Διευθύντρια ΕΣΥ, Α΄ Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο» και Υπεύθυνη Μονάδας Συγγενών Καρδιοπαθειών.

– Γιαννόπουλος Ανδρέας, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής Καρδιολογίας Α.Π.Θ., Διευθυντής Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ».

– Νίκα Αγγελική, Παιδίατρος – Νεογνολόγος, Διευθύντρια Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Μ.Ε.Ν.Ν.) Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π. και Α. Κυριακού».

 Φρογουδάκη Αλεξάνδρα, Διευθύντρια Ιατρείου Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. «Αττικόν».

– Βαρελά – Κολτσιδοπούλου Αθηνά, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Προστασίας, Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών «Η Καρδιά του Παιδιού».

– Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται η Παπαγιάννη Μαρία – Ελένη, με αναπληρωτή τον Ζαχαράκη Βασίλειο από τη Διεύθυνση Επιστημονικής Τεκμηρίωσης του ΚΕΣΥ.

Πηγή: https://www.timesnews.gr/sygkrotithike-epitropi-syggenon-kardiopatheion-paidon-kai-enilikon/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αφρικανική σκόνη – Οδηγίες

Οι συγκεντρώσεις σκόνης αναμένεται να είναι αυξημένες σήμερα και αύριο. Τι αναφέρεται σε πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης με...

Κρυφές εγκεφαλικές αλλαγές σε άτομα με καρδιακές παθήσεις

Αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου που μπορούν να ανιχνευθούν μόνο με απεικόνιση εγκεφάλου. Μια νέα ανάλυση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 13.000 άτομα έδειξε...

Επτά ερωτήσεις για τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου

Στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου απαντά ο κύριος Αθανάσιος Σιούλας, Γαστρεντερολόγος, Αναπλ. Διευθυντής Γ’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ 1. Τι...

Ετικέτες