Στη μάχη κατά της Covid-19 και το adalimumab

Ξεκίνησε δοκιμή του αναστολέα TNF, adalimumab σε ασθενείς με κορωνοϊό που βρίσκονται σε κέντρα φροντίδας.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ξεκινήσει μια δοκιμή του αναστολέα TNF, adalimumab σε ασθενείς με COVID-19 που βρίσκονται σε κέντρα φροντίδας και σε άλλες κοινότητες.

Το Adalimumab – που πωλείται από την AbbVie καθώς και σε βιολογικά παρόμοια μορφή από άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Sandoz της Novartis, της κοινής επιχείρησης Amgen και Biogen / Samsung Bioepis-  θα χρησιμοποιηθεί στη μελέτη φάσης 2 AVID-CC για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να αποτρέψει την αναπνευστική ανεπάρκεια σε άτομα που νοσούν με κορωνοϊό.

Η Sandoz θα παρέχει το adalimumab που θα χρησιμοποιηθεί στη δοκιμή, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε κέντρα φροντίδας στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα ξεκινήσει εντός του μήνα. 

Στο μεταξύ, με τη χώρα να εισέρχεται σε μια νέα φάση αποστάσεων και περιορισμών, η μελέτη θα χρησιμοποιήσει ψηφιακά εργαλεία για τη συλλογή δεδομένων. Αυτά τα εργαλεία θα συλλέξουν πρόσθετες πληροφορίες για τα συμπτώματα των ασθενών, τα ζωτικά σημεία και τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής τους μέσω μιας εφαρμογής που ονομάζεται CVm-Health, η  οποία κυκλοφόρησε φέτος.

Οι κατ’ οίκον νοσηλευτές επλήγησαν ιδιαίτερα από το πρώτο κύμα της COVID-19, παρουσιάζοντας συχνά σοβαρά συμπτώματα όπως το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS). Τον Ιούλιο, τα στοιχεία που δημοσίευσε το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) έδειξαν ότι σχεδόν περισσότεροι από 30.000 φροντιστές που δούλευαν σε σπίτια στην Αγγλία και την Ουαλία πέθαναν κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού έναντι του 2019.

Το φάρμακο κατά του TNF έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερες από δύο δεκαετίες για τη θεραπεία καταστάσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και υπάρχει ελπίδα, ότι θα μπορούσε να σταματήσει τη φλεγμονή που εμφανίζεται σε ορισμένους ασθενείς με COVID-19.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα άτομα που παίρνουν ήδη φάρμακα κατά του TNF για άλλες ασθένειες είναι λιγότερο πιθανό να εισαχθούν στο νοσοκομείο με COVID-19, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί με άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.

Πηγές: pharmaphorum.com, https://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/58064/sti-maxi-kata-tis-covid-19-kai-to-adalimumab.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50%...

Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Οι γενιές που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα

Είναι Τετάρτη μεσημέρι στη λαϊκή αγορά. Πίσω από έναν πάγκο γεμάτο μαρούλια, κρεμμυδάκια, σπανάκι, βλίτα και λοιπά λαχανικά βρίσκεται μια κυρία γύρω στα 70....

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών Ιατρών...

Ετικέτες