Η Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ) σχετίζεται με χαμηλότερη επίπτωση καρκίνου και με ελαττωμένη πρόσληψη σωματικού βάρους, υποδηλώνοντας ένα δυνητικό ρόλο στη μείωση των κακοηθειών που σχετίζονται με παχυσαρκία (obesity-related cancers, ORCs), όπως κακοήθειες πεπτικού, νεφρών, ήπατος, παγκρέατος κ.λπ. Στην προοπτική αυτή μελέτη αξιολογήθηκαν δεδομένα από τη μελέτη EPIC (European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition) σε συνολικά 450.111 συμμετέχοντες μέσης ηλικίας 51 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν ανάλογα με τις διατροφικές τους συνήθειες σε υψηλή, ενδιάμεση ή χαμηλή συμμόρφωση στη ΜΔ. Σε διάμεση παρακολούθηση 15ετίας το πρωταρχικό τελικό σημείο της επίπτωσης ORCs καταγράφηκε σε ποσοστό 4,9% των συμμετεχόντων με 6% χαμηλότερο κίνδυνο σε άτομα με υψηλή συμμόρφωση στη ΜΔ έναντι χαμηλής συμμόρφωσης. Εντούτοις, δείκτες παχυσαρκίας όπως ο δείκτης μάζας-σώματος και η περιφέρεια μέσης δεν έδειξαν συσχέτιση ανάμεσα στη ΜΔ και την εμφάνιση ORCs.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η αυξημένη συμμόρφωση στη ΜΔ σχετίζεται με μέτρια μείωση στον κίνδυνο εμφάνισης ORCs, σχέση που είναι ανεξάρτητη από δείκτες παχυσαρκίας, και προτείνουν περαιτέρω έρευνα για αποσαφήνιση των πρoστατευτικών μηχανισμών.
Άρθρο: (Aguilera-Buenosvinos I, Morales Berstein F, González-Gil EM, et al. JAMA Netw Open. 2025;8:e2461031)
Επιμέλεια:
Χ. Μιχαλακέας, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών,
Επιστημονικός Συνεργάτης Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής,
Υπεύθυνος Λιπιδαιμικού Ιατρείου Ευρωκλινικής Αθηνών
Λ. Ραλλίδης, Καθηγητής Καρδιολογίας,
Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική,
Π.Γ.Ν. «Αττικόν»
Πηγή: https://eelia.gr/