SARS-CoV-2: Τα Επίπεδα των Αντιγόνων του Ιού έχουν Προγνωστική Ισχύ για την Πορεία της Νόσου

Τα επίπεδα των αντιγόνων του SARS-CoV-2 στο αίμα των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 συνδέονται με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς, σύμφωνα με την παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Τα αντιγόνα είναι μόρια που δεν ανήκουν στον οργανισμό του ανθρώπου και προκαλούν απόκριση από το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα την παραγωγή αντισωμάτων. Ο ιός SARS-CoV-2, δηλαδή ο ιός που ευθύνεται για την πανδημία της COVID-19, φέρει αρκετά αντιγόνα.

Όταν τα επίπεδα των αντιγόνων είναι υψηλά, αυτό σημαίνει ότι ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο με αποτέλεσμα η λοίμωξη να προκαλεί περισσότερα συμπτώματα, όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα των αντιγόνων θα μπορούσαν να αποτελέσουν προγνωστικό δείκτη για τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της COVID-19 στους ασθενείς. Ακόμη, οι ασθενείς με τα υψηλότερα επίπεδα, θα πρέπει ίσως να λάβουν θεραπεία νωρίτερα.

«Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι χρειάζονται εξατομικευμένες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση της COVID-19 στους νοσηλευόμενους ασθενείς, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη από την έγκαιρη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Οι επιστήμονες της μελέτης, οι οποίοι προέρχονται από το National Institute of Allergy and Infectious Diseases των ΗΠΑ καθώς και αρκετά πανεπιστήμια της χώρας, εξέτασαν τα επίπεδα των αντιγόνων του ιού σε δείγματα αίματος από 2.540 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19. Οι ασθενείς αυτοί είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Therapeutics for Inpatients with COVID-19. Η έρευνα επικεντρώθηκε περισσότερο στους ασθενείς που είχαν συμπτώματα για 12 ημέρες ή λιγότερο στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2020 μέχρι το Νοέμβριο του 2021, δηλαδή πριν την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου αντιγόνου στο αίμα, καθώς και το στέλεχος από το οποίο είχε μολυνθεί ο κάθε ασθενής. Εξετάστηκαν επίσης τα συμπτώματα των πνευμόνων κατά την 5η ημέρα της νοσηλείας των ασθενών, καθώς και η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο.

Από την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα επίπεδα των αντιγόνων του SARS-CoV-2 πάνω από 1000 ng/L συνδέονται με χειρότερη πνευμονική λειτουργία κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς με τα υψηλότερα επίπεδα αντιγόνων είχαν επίσης σοβαρότερα συμπτώματα την 5η ημέρα, καθώς και μεγαλύτερη διάρκεια των συμπτωμάτων γενικότερα.

Τα επίπεδα των αντιγόνων ήταν επίσης 3 φορές υψηλότερα σε αυτούς που είχαν διασωληνωθεί, συγκριτικά με αυτούς που δεν χρειάστηκαν εξωτερική χορήγηση οξυγόνου. Περίπου το 26% των ασθενών με επίπεδα αντιγόνων 1000 ng/L ή περισσότερο χρειάστηκαν τελικά εξωτερική χορήγηση οξυγόνου μέχρι την 5η ημέρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε αυτούς που είχαν επίπεδα οξυγόνου κάτω από 1000 ng/L ήταν 6%.

Οι ασθενείς με τα υψηλότερα επίπεδα αντιγόνων είχαν επίσης μεγαλύτερη διάρκεια νοσηλείας. Η μέση διάρκεια νοσηλείας σε αυτό τον πληθυσμό ήταν οι 7 ημέρες, ενώ οι ασθενείς με τα χαμηλότερα επίπεδα νοσηλεύτηκαν για 4 ημέρες κατά μέσο όρο. Στους ασθενείς που διασωληνώθηκαν ή χρειάστηκαν εξωτερική χορήγηση οξυγόνου, το 42% αυτών που είχαν υψηλά επίπεδα αντιγόνων πήρε εξιτήριο μέχρι την 28η ημέρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 73% για την ομάδα που είχε χαμηλά επίπεδα αντιγόνων.

Οι παράγοντες που συνδέθηκαν με υψηλότερα επίπεδα αντιγόνων ήταν το ανδρικό φύλο και η προχωρημένη ηλικία. Επιπλέον, οι ασθενείς που νόσησαν από το στέλεχος Δέλτα παρουσίασαν γενικά υψηλότερα επίπεδα αντιγόνων σε σχέση με προηγούμενα στελέχη της πανδημίας.

Οι ασθενείς που είχαν αντισώματα για τον SARS-CoV-2 από τον εμβολιασμό ή το ιστορικό λοίμωξης είχαν γενικά χαμηλότερα επίπεδα αντιγόνων, ενώ το ίδιο ισχύει και για αυτούς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη για 2 ημέρες ή περισσότερο.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/sars-cov-2-ta-epipeda-ton-antigonon-tou-iou-echoun-prognostiki-ischy-gia-tin-poreia-tis-nosou/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες