SARS-CoV-2: Γιατί υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

Έρευνα μπορεί να συμβάλλει στην ερμηνεία γιατί υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θνητότητας έναντι της covid-19.  Ερευνητές του Πανεπιστημίου Stafford διαπίστωσαν ότι ο SARS-CoV-2 μολύνει τα λιποκύτταρα και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος εντός του σωματικού λίπους.

Αναλυτικά, ο  νέος κορωνοϊός έχει τη δυνατότητα  να επιτίθεται απευθείας στα λιποκύτταρα καθώς και σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται εντός του λιπώδους ιστού. Με τον τρόπο αυτό προξενεί ανοσολογική απόκριση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη βλάβη, σύμφωνα με  πρόσφατη μελέτη.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν λιπώδη ιστό από ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση. Στόχος τους ήταν να διασταυρώσουν εάν θα μπορούσε να μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες διερεύνησαν  διάφορους τύπους κυττάρων, όπως ώριμα λιποκύτταρα, πρόδρομα λιποκύτταρα, καθώς και κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που εδράζονται στο λιπώδη ιστό και ονομάζονται μακροφάγα. Οι επιστήμονες εντόπισαν ότι:

  • τα ώριμα λιποκύτταρα μπορούν να μολυνθούν, αν και δεν παρουσίασαν υπερβολική φλεγμονή,
  • ορισμένα μακροφάγα μολύνονται σημαντικά και οδηγούν σε μεγάλη φλεγμονώδη απόκριση, που επεκτείνεται και στο υπόλοιπο σώμα,
  • τα πρόδρομα λιποκύτταρα δεν μολύνθηκαν, αλλά έδρασαν συνεργικά στη φλεγμονώδη απόκριση.

Από την εξέταση σε λιπώδη ιστό σε σώματα  θανόντων ασθενών από COVID-19, διαπιστώθηκκε ο ιός στο λίπος γύρω από διάφορα όργανα, όπως η καρδιά και το ήπαρ. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδεχομένως συνδέεται με την πολυοργανική βλάβη που παρατηρείται σε κάποιους ασθενείς με COVID-19.

Αυτό φαίνεται πως συμβαίνει γιατί ο SARS-CoV-2  έχει τη δυνατότητα να διαφεύγει από την ανοσολογική άμυνα του σώματος, να επιτίθεται στον λιπώδη ιστό και εν μέρει να τον καταλαμβάνει. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αναπαραχθεί εκεί, καθώς και να προκαλέσει σοβαρή ανοσολογική απόκριση που θα αναπτυχθεί σε όλο το ανθρώπινο σώμα. Ο  μηχανισμός αυτό μπορεί να συμβάλει και στην εμφάνιση μακροχρόνιων συμπτωμάτων μετά από τη λοίμωξη, ένα σύνδρομο που είναι γνωστό στη διεθνή βιβλιογραφία ως «long COVID».

Επιμέλεια: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής), Γεωργία Κάσση (Διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού), Βασιλική Βασιλείου (Διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) .

Πηγή: https://virus.com.gr/sars-cov-2-giati-ypervara-kai-pachysarka-atoma-kindyneyoyn-perissotero/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 08.12.2023- Κολπική μαρμαρυγή

Δ. Μιχαηλίδου: Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε  excel όπου έχουμε όλα τα σχολεία!  Μεγάλη πρόοδος εν έτι 2023 !!! Μόνο που τα excel δεν καταγράφουν...

Πόροι και βιωσιμότητα οι μεγάλες προκλήσεις για το ΕΣΥ – καθοριστικός ο ρόλος των πανεπιστημιακών κλινικών

Μια σημαντική συζήτηση για τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του ΕΣΥ - Το ρόλο των πανεπιστημιακών κλινικών υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος...

Θνητότητα από CoViD σε ασθενείς με δυσλιπιδαιμία και διαβήτη

Τι αναφέρεται σε δημοσίευση ειδικών από το "Ιπποκράτειο" και το "Ελπίς" στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition. Αυξημένη θνητότητα σε διαβητικούς και άτομα με δυσλιπιδαιμία που προσβάλλονται...

Ετικέτες