Σακχαρώδης Διαβήτης: Επιπολασμός, Νοσηρότητα και Θνητότητα

Μέχρι σήμερα, με βάση τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, ο επιπολασμός του διαβήτη παγκοσμίως είναι 6,1%

Σήμερα οι ασθενείς με διαβήτη υπολογίζονται σε 529 εκατομμύρια και αναμένεται σχεδόν να τριπλασιαστούν μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη η οποία μάλιστα δείχνει ότι σε όλες τις χώρες θα εμφανιστεί αύξηση του αριθμού των ασθενών.

Περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο άτομα – άνδρες, γυναίκες και παιδιά – ζουν σήμερα με «σύντροφο» τον διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο και αριθμός αυτός αναμένεται σχεδόν να τριπλασιαστεί αγγίζοντας τα 1,3 δισεκατομμύρια ως το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet». Μάλιστα, με βάση τη μελέτη, σε όλες τις χώρες του κόσμου αναμένεται να σημειωθεί αύξηση των περιπτώσεων διαβητικών ατόμων.

Η μελέτη

Για τη διεξαγωγή της μελέτης ερευνητές από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (ΙΗΜΕ) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον σε συνεργασία με εκατοντάδες συναδέλφους τους από ολόκληρο τον κόσμο και με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates χρησιμοποίησαν τα δεδομένα της μεγάλης έρευνας Global Burden of Disease (GBD) τα οποία αφορούσαν το 2021.

Εξέτασαν τον επιπολασμό, τη νοσηρότητα και τη θνητότητα εξαιτίας διαβήτη σε 204 χώρες και επικράτειες – η ανάλυση έγινε ανά ηλικία και ανά φύλο για την περίοδο 1990-2021 και περιέλαβε και πρόβλεψη για το 2050.

Στο top 10 των κύριων αιτίων θανάτου και αναπηρίας

Με βάση τα αποτελέσματα, σήμερα ο επιπολασμός της νόσου παγκοσμίως είναι 6,1%, γεγονός που καθιστά τον διαβήτη στο τοπ 10 των κύριων αιτίων θανάτου και αναπηρίας. Σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές περιοχές του κόσμου, το υψηλότερο ποσοστό επιπολασμού της νόσου καταγράφεται στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση

Ανατολή (9,3%) και αναμένεται να εκτοξευθεί στο 16,8% ως το 2050. Στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική το αντίστοιχο ποσοστό αναμένεται να φθάσει στο 11,3% το 2050.

Οι 65 ετών και άνω πλήττονται περισσότερο

Τα κύρια «θύματα» της νόσου είναι τα άτομα 65 ετών και άνω σε όλες τις χώρες – σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ο επιπολασμός είναι μεγαλύτερος από 20%.

Αναλύοντας τον επιπολασμό σε διαφορετικές περιοχές της Γης για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό διαβήτη (39,4%) ενώ η Κεντρική Ευρώπη, η Ανατολική Ευρώπη και η Κεντρική Ασία καταγράφουν το χαμηλότερο ποσοστό (19,8%).

Eμφάνιση διαβήτη «τύπου 2»

Σχεδόν το σύνολο των περιπτώσεων διαβήτη παγκοσμίως αφορούν τον διαβήτη τύπου 2 (96%). Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 ο σημαντικότερος φάνηκε από τη μελέτη να είναι ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ο οποίος είναι ένοχος για το 52,2% της αναπηρίας και της θνητότητας εξαιτίας της νόσου. Ακολουθούν οι διατροφικοί κίνδυνοι, οι επαγγελματικοί κίνδυνοι, το κάπνισμα, τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και η χρήση αλκοόλ.

«Ο ταχύς ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται τα ποσοστά διαβήτη δεν είναι μόνο άκρως ανησυχητικός αλλά αποτελεί και μεγάλη πρόκληση για όλα τα συστήματα υγείας, με δεδομένο μάλιστα ότι η συγκεκριμένη νόσος αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού» ανέφερε η δρ Λιάν Ονγκ, κύρια συγγραφέας της μελέτης και κύρια ερευνήτρια στο ΙΗΜΕ και προσέθεσε:

«Παρότι ο πληθυσμός πιστεύει ότι ο διαβήτης τύπου 2 σε γενικό πλαίσιο απλώς συνδέεται με την παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή η πρόληψη και ο έλεγχος του διαβήτη είναι αρκετά πολύπλοκα εξαιτίας διαφορετικών παραγόντων. Αυτοί περιλαμβάνουν το γενετικό υπόβαθρο του καθενός καθώς και κοινωνικά και οικονομικά εμπόδια που υπάρχουν στο δομικό σύστημα κάθε χώρας, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος».

Πηγή: https://www.in.gr/2023/06/28/b-science/episthmes/diavitis-dramatiki-provlepsi-gia-13-dis-astheneis-pagkosmios/

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες