Πρωτοποριακή θεραπεία διαβήτη τύπου 1 με βλαστοκύτταρα που παράγουν ινσουλίνη

Μια νέα θεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί βλαστοκύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, εξέπληξε τους ειδικούς και τους έδωσε ελπίδα για το 1,5 εκατομμύριο Αμερικανούς που ζουν με την ασθένεια. 

Αυτή η θεραπεία είχε αποτέλεσμα στον Μπράιαν Σέλτον (Brian Shelton), η ζωή του οποίου κυριαρχείτο από τον διαβήτη τύπου 1. Όταν το σάκχαρό του έπεφτε κατακόρυφα, έχανε τις αισθήσεις του χωρίς προειδοποίηση. Τράκαρε τη μηχανή του σε τοίχο. Λιποθύμησε στην αυλή ενός πελάτη ενώ παρέδιδε αλληλογραφία. Μετά από εκείνο το επεισόδιο, ο προϊστάμενός του του είπε να αποσυρθεί, ύστερα από ένα τέταρτο του αιώνα στην Ταχυδρομική Υπηρεσία. Ήταν 57 χρόνων.

Η πρώην σύζυγός του, Σίντι Σέλτον (Cindy Shelton), τον πήρε στο σπίτι της στην Ελύρια του Οχάιο. «Φοβόμουν να τον αφήσω μόνο του όλη μέρα», είπε.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, εντόπισε μια έκκληση προς τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 να συμμετάσχουν σε μια κλινική δοκιμή της «Vertex Pharmaceuticals». Η εταιρεία δοκίμαζε μια θεραπεία που αναπτύχθηκε εδώ και δεκαετίες από έναν επιστήμονα που ορκίστηκε να βρει μια θεραπεία αφού ο γιος του και στη συνέχεια η έφηβη κόρη του έπαθαν την ολέθρια ασθένεια.

Ο κύριος Σέλτον ήταν ο πρώτος ασθενής. Στις 29 Ιουνίου, έλαβε μια έγχυση κυττάρων, που αναπτύχθηκαν από βλαστοκύτταρα, αλλά ακριβώς όπως τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη και τα οποία έλειπαν από το σώμα του.

Τώρα το σώμα του ελέγχει αυτόματα τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα του και στα 64 του χρόνια μπορεί να είναι το πρώτο άτομο που θεραπεύτηκε από τη νόσο με μια νέα θεραπεία που έχει τους ειδικούς να τολμούν να ελπίζουν ότι μπορεί να έρθει βοήθεια για πολλούς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1.

«Είναι μία ολοκληρωτικά νέα ζωή. Σαν θαύμα», δήλωσε ο κ. Σέλτον.

Οι ειδικοί του διαβήτη έμειναν έκπληκτοι αλλά συνέστησαν προσοχή. Η μελέτη συνεχίζεται και θα διαρκέσει πέντε χρόνια, με τη συμμετοχή 17 ατόμων με σοβαρές περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1. Δεν προορίζεται ως θεραπεία για τον πιο κοινό διαβήτη τύπου 2.

«Ψάχναμε να συμβεί κάτι τέτοιο κυριολεκτικά για δεκαετίες», είπε ο Δρ Ιρλ Χιρτς (Irl Hirsch), ειδικός στον διαβήτη στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που δεν συμμετείχε στην έρευνα. Θέλει να δει το αποτέλεσμα, που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό με κριτική, να αναπαράγεται σε πολλά περισσότερα άτομα. Θέλει επίσης να μάθει εάν θα υπάρξουν απρόβλεπτες ανεπιθύμητες ενέργειες και εάν τα κύτταρα θα διαρκέσουν για μια ζωή ή εάν η θεραπεία θα πρέπει να επαναληφθεί. Αλλά, όπως είπε, «στο κάτω-κάτω είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα».

Ο Δρ Πίτερ Μπάτλερ (Peter Butler), ειδικός στον διαβήτη στο U.C.L.A., ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στην έρευνα, συμφώνησε, έχοντας τις ίδιες επιφυλάξεις.

«Είναι ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα», είπε ο Δρ Μπάτλερ. «Το να μπορούμε να αντιστρέψουμε τον διαβήτη δίνοντάς τους πίσω τα κύτταρα που τους λείπουν είναι συγκρίσιμο με το θαύμα όταν η ινσουλίνη ήταν διαθέσιμη για πρώτη φορά πριν από 100 χρόνια».

Ο Δρ Μέλτον δεν είχε σκεφτεί ποτέ πολύ τον διαβήτη μέχρι το 1991, όταν το 6 μηνών αγοράκι του, ο Σαμ, άρχισε να τρέμει, να κάνει εμετούς και να λαχανιάζει. «Ηταν τόσο άρρωστος και ο παιδίατρος δεν ήξερε τι ήταν», είπε ο Δρ Μέλτον. Αυτός και η σύζυγός του Γκέιλ Ο’Κίφι (Gail O’Keefe) μετέφεραν εσπευσμένα το μωρό τους στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. Τα ούρα τού Σαμ ξεχείλιζαν ζάχαρη – σημάδι διαβήτη.

Η ασθένεια, η οποία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος καταστρέφει τα κύτταρα του παγκρέατος που εκκρίνουν ινσουλίνη, ξεκινάει συχνά γύρω στα 13 ή 14. Σε αντίθεση με τον πιο κοινό και πιο ήπιο διαβήτη τύπου 2, ο τύπος 1 είναι γρήγορα θανατηφόρος εκτός εάν οι ασθενείς κάνουν ενέσεις ινσουλίνης. Κανείς δεν βελτιώνεται από μόνος του.

«Είναι μια τρομερή, τρομερή ασθένεια», είπε ο Δρ Μπάτλερ στο U.C.L.A.

Οι ασθενείς κινδυνεύουν να τυφλωθούν -ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε αυτή τη χώρα. Είναι επίσης η κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 κινδυνεύουν να ακρωτηριαστούν τα πόδια τους και να πεθάνουν τη νύχτα επειδή το σάκχαρό τους πέφτει κατακόρυφα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο διαβήτης αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα – ένας από τους πλήρως εμβολιασμένους ασθενείς με διαβήτη του Δρ. Μπάτλερ πέθανε πρόσφατα από τον Covid-19. Στο βάρος της νόσου προστίθεται το υψηλό κόστος της ινσουλίνης, η τιμή της οποίας αυξάνεται κάθε χρόνο.

Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea https://medlabgr.blogspot.com/2021/11/protoporiaki-therapeia-diabiti-typou-1-.html#ixzz7gvwSNXr4

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Tι είναι η “λευκή πνευμονία”

Τι πρέπει να μας ανησυχεί. Για το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα» που σαρώνει στην Κίνα και προκαλεί προβληματισμό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μίλησε στον ΑΝΤ1 ο επίκουρος...

Η πρώιμη έναρξη της περιόδου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και εγκεφαλικού

Η έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου πριν από την ηλικία των 13 ετών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στη μέση ηλικία και...

Τα έξυπνα ρολόγια βοηθούν στην προστασία της υγείας, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έρευνα

Τα έξυπνα ρολόγια βοηθούν στην προστασία της υγείας, με το 87% όσων τα χρησιμοποιούν να έχουν υιοθέτησαν νέες συμπεριφορές υγείας και ευεξίας. Ειδικότερα σύμφωνα...

Ετικέτες