Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς στη Θεσσαλονίκη με σύστημα τηλεδιάσκεψης

Επεμβάσεις με τηλεϊατρική RCS System στο Ιατρικό Διαβαλκανικό

Η πρώτη στην Ελλάδα επέμβαση με το προηγμένο σύστημα τηλεϊατρικής «RCS System» πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, υλοποιώντας τη στρατηγική του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, να βρίσκεται «πάντα ένα βήμα μπροστά» στις καινοτόμες ιατρικές εξελίξεις.

Το πλέον εξελιγμένο σύστημα τηλεϊατρικής RCS είναι το πρώτο που επιτρέπει τη συνεργασία μεταξύ ιατρών κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης σε πραγματικό χρόνο και με απόλυτη ορατότητα όλων των χειρισμών και των δεδομένων, ενώ ο ένας από τους δύο συμμετέχοντες βρίσκεται σε άλλο σημείο του πλανήτη. Το σύστημα λειτουργεί ήδη στην Κοπεγχάγη, στο Τελ Αβίβ αλλά και στην αμερικανική ήπειρο. Καθώς αποτελεί ένα εξελιγμένο εργαλείο «διαμοιρασμού της Αριστείας» μεταξύ των ιατρών κατά τη διάρκεια μίας επέμβασης σύντομα αναμένεται να κυριαρχήσει στα μεγάλα ιατρικά Κέντρα, διεθνώς.

Την πρώτη επέμβαση με την εξ’ αποστάσεως κλινική συνεργασία πραγματοποίησε με επιτυχία η ομάδα του Επεμβατικού Καρδιολόγου Απόστολου Τζίκα,  για μια περίπλοκη σύγκλειση μεσοκοιλιακής επικοινωνίας (VSD closure) σε ασθενή με σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια. Στην ασθενή, τοποθετήθηκε δια μέσου καθετήρων η συσκευή Amplatzer ADO I Occluder. Ο εξ αποστάσεως συμμετέχων Ιατρός, ήταν ο Καθηγητής Επεμβατικής Καρδιολογίας συγγενών καρδιοπαθειώνReda Ibrahim από το Montreal Heart Institute του Καναδά, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στη συγκεκριμένη επέμβαση.  

Όπως τονίζει ο κ. Απόστολος Τζίκας, MD, PhD, FESC,χάρη στη χρήση του RCS System, ο άκρως εξειδικευμένος Καθηγητής, είχε στη διάθεσή του εικόνα και ήχο υψηλής ευκρίνειας μέσα από τη χειρουργική αίθουσα, με σχεδόν μηδενική χρονική καθυστέρηση, ώστε να μπορεί να παρέχει πολύτιμες συμβουλές σε πραγματικό χρόνο, συμβάλλοντας με τον «διαμερισμό της Αριστείας» στην εξαιρετική επιτυχία της επέμβασης. Να σημειωθεί, ότι το σύστημα φέρει ειδική τεχνολογία προστασίας ευαίσθητων προσωπικών και ιατρικών δεδομένων και κυβερνο-ασφάλειας.  

Το RCS System χρησιμοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό για την επέμβαση, αφού προηγουμένως διενεργήθηκε επιτυχής δοκιμαστική λειτουργία κατά τη διάρκεια της οποίας ο Δρ. Τζίκας, είχε προσφέρει αντίστοιχες εξ αποστάσεως συμβουλές ως εκπαιδευτής Επεμβατικός Καρδιολόγος εξειδικευμένος στις δομικές και συγγενείς καρδιοπάθειες, σε συναδέλφους του κατά τη διάρκεια επέμβασης, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

«Η τηλεϊατρική όπως εφαρμόζεται με το RCS System για την ασφαλή σύνδεση μεταξύ νοσοκομείων και ιατρών, αποτελεί το μέλλον της Ιατρικής, καθώς επιτρέπει τη βέλτιστη παροχή ιατρικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς, παρακάμπτοντας τις δυσκολίες μετακίνησης και φυσικής παρουσίας στα πλαίσια της τρέχουσας πανδημίας αλλά και γενικότερα» τονίζει ο Δρ. Τζίκας και προσθέτει: «Η χρησιμοποίηση προηγμένων μέσων τηλεϊατρικής, ανοίγει έναν πολύτιμο και ασφαλή δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ ειδικών (experts) ιατρών και αποτελεί ένα εργαλείο προς όφελος του ασθενούς, αλλά και της ιατρικής εκπαίδευσης».

w17-122439diavalkaniko.jpg

Πηγή: https://www.typosthes.gr/ygeia-epistimi/244377_protoporiaki-epembasi-kardias-sti-thessaloniki-eblepe-giatros-ston-kanada

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες