Πρόταση των ειδικών για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε διαβητικούς

Μία ολοκληρωμένη πρόταση για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε διαβητικούς παρουσίασαν σήμερα οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) και της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΧΕΠ). Ανάμεσα στα άλλα, προτείνουν επένδυση στη βαριατρική χειρουργική, που όχι μόνο θα βελτιώσει την υγεία των ασθενών, αλλά αναμένεται να έχει εξοικονόμηση τουλάχιστον κατά 2,5 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη 5ετία!

Την πρόταση παρουσίασαν ο γ.γ. της ΕΙΕΠ κ. Ευθύμιος Καπάνταης και ο πρόεδρος της ΕΧΕΠ, αν. καθηγητής χειρουργικής ΕΧΕΠ Γεώργιος Σκρουμπής

Οι βασικές παράμετροι της πρότασης είναι οι εξής:

  • Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου 55.000 Έλληνες διαβητικοί με νοσογόνο παχυσαρκία αντιμετωπίζονται μόνο με φαρμακευτική αγωγή και μόλις 400 άτομα υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική.
  • Στο μεταξύ πολλές μελέτες από το εξωτερικό έχουν τεκμηριώσει ότι η βαριατρική επέμβαση στους παχύσαρκους διαβητικούς συμβάλει καθοριστικά στην υποστροφή της νόσου στο 60-70% των περιπτώσεων και αυξάνει κατά 9,3 χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης.
  • Σήμερα, υπάρχει μεγάλο αντικίνητρο για τη διενέργεια βαριατρικής επέμβασης καθώς το ύψος του κλειστού ελληνικού νοσηλίου (ΚΕΝ) της βαριατρικής επέμβασης είναι μόλις 1.800 ευρώ και δεν καλύπτεται το κόστος των επανεγχειρήσεων που είναι δυνατόν να χρειαστούν σε ένα ποσοστό 5% των ασθενών.
  • Παράλληλα, δεν υπάρχει καταγραφή των επεμβάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ σε άλλες χώρες υπάρχει εθνικό μητρώο βαριατρικής χειρουργικής, με αποτέλεσμα τον έλεγχο της ποιότητας.
  • Οι Έλληνες ειδικοί συστήνουν να αυξηθεί το ΚΕΝ σε 5.800 ευρώ και να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας, που πρέπει να πληρούν τα κέντρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τα επιπλέον αυτά χρήματα να επενδυθούν για τη διενέργεια βαριατρικής επέμβασης σε 50 έως και 250 πρόσθετα περιστατικά ετησίως.
  • Δημιουργία Εθνικής Βάσης Καταγραφής των βαριατρικών επεμβάσεων, με σκοπό να καταγράφονται και να αξιολογούνται τα δεδομένα για τους ασθενείς, που υποβάλλονται σε βαριατρική επέμβαση.
  • Εκτιμούν ότι η βελτίωση της υγείας των ασθενών θα είναι τόσο μεγάλη (σύμφωνα με μεγάλες μελέτες του εξωτερικού), ώστε ο ΕΟΠΥΥ και το Δημόσιο θα έχει όφελος τουλάχιστον 2,5 εκατ. ευρώ σε μία πενταετία!

Οι δύο γιατροί σημείωσαν ότι με τα χρήματα αυτά η Πολιτεία μπορεί να χρηματοδοτήσει τις δράσεις για την ενημέρωση του κοινού και την κάλυψη απαραίτητων εξόδων, που σήμερα δεν καλύπτονται, όπως η παρακολούθηση σε βάθος χρόνου των διαβητικών ασθενών (χειρουργημένων και μη). Η Βαριατρική Χειρουργική είναι ασφαλής και συνιστάται ως θεραπευτική επιλογή για τη νοσογόνο παχυσαρκία από ιατρικούς επιστημονικούς οργανισμούς σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, κατέληξαν.

Πηγή: https://virus.com.gr/protasi-ton-eidikon-gia-antimetopisi-tis-pachysarkias-se-diavitikoys/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ECDC: Αυξάνονται οι πνευμονίες και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στην Ευρώπη

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από την εποχική γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα πνευμονίας Αύξηση...

Βρέθηκε γονίδιο που καθορίζει το μέγεθος του λιπώδους ιστού

Το αν ένα άτομο είναι αδύνατο ή παχύ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από τα επίπεδα δραστηριότητας μέχρι την πρόσληψη τροφής, την ασθένεια, το περιβάλλον...

Η αρτηριακή πίεση μέσα στον χρόνο: Νεότερα δεδομένα

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης για τις επιπτώσεις του ψύχους στην αρτηριακή πίεση πασχόντων από υπέρταση. Οι χειμερινοί μήνες μπορεί να είναι δύσκολοι για τους πάσχοντες...

Ετικέτες