Προσωπικός γιατρός: Τηλεδιάσκεψη Αγαπηδάκη με προέδρους Ιατρικών Σχολών «Σε θετική κατεύθυνση οι μεταρρυθμίσεις»

Τηλεδιάσκεψη με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, πραγματοποίησαν οι Πρόεδροι των Ιατρικών Σχολών αναφορικά με τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον προσωπικό γιατρό.

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σύμφωνα με τους προέδρους των Ιατρικών Σχολών όλης της χώρας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, σήμερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη και των Προέδρων των Ιατρικών Σχολών της χώρας, σε «θετικό κλίμα» και με αφορμή τη Β’ φάση της μεταρρύθμισης του Προσωπικού Ιατρού και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η κα Αγαπηδάκη παρουσίασε αναλυτικά τους τομείς ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους οποίους στοχεύει η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του μοντέλου του Προσωπικού Ιατρού.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε:

α) στην αναβάθμιση του μοντέλου της θητείας των νέων ιατρών από «ιατροί υπαίθρου» ως «προσωπικοί ιατροί», στην εκπαίδευση όλων των Προσωπικών Ιατρών και την περαιτέρω υποστήριξη τους ώστε να διευκολύνονται στον ρόλο τους καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών,

β) στη δημιουργία οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων για την αύξηση του αριθμού των Γενικών Ιατρών και Παθολόγων στη χώρα μας, καθώς και

γ) στη δημιουργία Πανεπιστημιακών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με αποστολή τόσο την εκπαίδευση όσο και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, όπως συμβαίνει με τις πανεπιστημιακές κλινικές που υπάρχουν ήδη στη χώρα, επισημαίνοντας ότι στο κέντρο της πολιτικής της κυβέρνησης είναι οι ανάγκες των πολιτών και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία.

Προσωπικός γιατρός: Τι δήλωσαν οι πρόεδροι των Ιατρικών Σχολών

Οι Πρόεδροι των Ιατρικών Σχολών έδωσαν έμφαση στην ανάγκη υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία, τόνισαν ότι, αποτελεί την καρδιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Επιπλέον, σημείωσαν ότι οι προωθούμενες αλλαγές σε αυτόν τον τομέα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και εστίασαν στον κομβικό ρόλο των Ιατρικών Σχολών ώστε να μπορούν όλοι οι επαγγελματίες υγείας της ΠΦΥ να αποκτήσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες και γνώσεις και να εξοικειωθούν με τα σύγχρονα εργαλεία και μοντέλα παρέμβασης, ώστε να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.

Τόσο οι Πρόεδροι των Ιατρικών Σχολών της χώρας όσο και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκαν για στενή συνεργασία, προκειμένου να προχωρήσουν σταθερά και αποτελεσματικά οι αλλαγές που έχει ανάγκη η ΠΦΥ, προκειμένου να εκπληρώνει την αποστολή της, βελτιώνοντας τους δείκτες υγείας και προστατεύοντας την υγεία του ελληνικού πληθυσμού.

Ειδικότερα, συμμετείχαν ο πρώην Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και νυν Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Καρδιολογίας, Γεράσιμος Σιάσος, ο νυν Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Καθηγητής Χειρουργικής, Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής, Κυριάκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας, Γεώργιος Αντωνάκης, Εκπρόσωπος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Καθηγητής Ανατομίας, Ιωάννης Τσιαούσης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Καθηγητής Νευρολογίας, Σπυρίδων Κονιτσιώτης καθώς και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και Καθηγητής Νευρολογίας, Κωνσταντίνος Βαδικόλιας.

Πηγή: https://medispin.blogspot.com/2023/10/blog-post_87.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ECDC: Αυξάνονται οι πνευμονίες και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στην Ευρώπη

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από την εποχική γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα πνευμονίας Αύξηση...

Βρέθηκε γονίδιο που καθορίζει το μέγεθος του λιπώδους ιστού

Το αν ένα άτομο είναι αδύνατο ή παχύ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από τα επίπεδα δραστηριότητας μέχρι την πρόσληψη τροφής, την ασθένεια, το περιβάλλον...

Η αρτηριακή πίεση μέσα στον χρόνο: Νεότερα δεδομένα

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης για τις επιπτώσεις του ψύχους στην αρτηριακή πίεση πασχόντων από υπέρταση. Οι χειμερινοί μήνες μπορεί να είναι δύσκολοι για τους πάσχοντες...

Ετικέτες