Προσοχή στον συνδυασμό της ιβουπροφαίνης με αυτά τα φάρμακα: Πιθανή μόνιμη βλάβη στα νεφρά!

Όποιοι παίρνουν κάποιο διουρητικό και έναν αναστολέα του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης (RSA) για την υπέρταση θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην λήψη ιβουπροφαίνης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  • Τα διουρητικά και οι αναστολείς RSA συνταγογραφούνται συνήθως μαζί ως φάρμακα για άτομα με υπέρταση και διατίθενται με διάφορες εμπορικές ονομασίες φαρμακευτικών προϊόντων.
  • Τα παυσίπονα φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή στα περισσότερα φαρμακεία.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Waterloo εφάρμοσαν μέθοδο προσομοίωσης σε υπολογιστή για να κάνουν δοκιμές φαρμάκων και να μοντελοποιήσουν τις αλληλεπιδράσεις των τριών φαρμάκων ως προς τον αντίκτυπό τους στους νεφρούς.

Διαπίστωσαν ότι σε άτομα με συγκεκριμένα ιατρικά προφίλ, ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει οξεία νεφρική βλάβη, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι μόνιμη.

Δεν είναι ότι όλοι όσοι τυχαίνει να παίρνουν αυτόν τον συνδυασμό φαρμάκων θα έχουν προβλήματα, είπε η Anita Layton, καθηγήτρια εφαρμοσμένων μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Waterloo και ειδική στην μαθηματική βιολογία και την ιατρική. Αλλά η έρευνα δείχνει ότι προκαλούν  αρκετό πρόβλημα, ώστε πρέπει να είστε προσεκτικοί, επισήμανε.

Οι προσομοιωμένες σε υπολογιστή δοκιμές φαρμάκων μπορούν γρήγορα να παράγουν αποτελέσματα, που διαρκούν πολύ περισσότερο στις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Η δρ. Layton και η ομάδα της χρησιμοποιούν τα μαθηματικά και την επιστήμη των υπολογιστών, για να δώσουν στους ιατρούς ένα “προβάδισμα” σε θέματα όπως οι επιπλοκές των φαρμάκων.

Η έρευνα, σε αυτή την περίπτωση, μπορεί επίσης να απευθυνθεί άμεσα σε πολλούς ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για την υπέρταση και μπορεί να αναζητήσουν ένα παυσίπονο με ιβουπροφαίνη χωρίς να το σκεφτούν πολύ.

“Τα διουρητικά είναι μια οικογένεια φαρμάκων που κάνουν το σώμα να συγκρατεί λιγότερο νερό”, είπε η δρ. Layton. «Η αφυδάτωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την οξεία νεφρική βλάβη και στη συνέχεια ο αναστολέας RAS και η ιβουπροφαίνη πλήττουν τα νεφρά ολοκληρώνοντας ένα τριπλό χτύπημα. Εάν παίρνετε αυτά τα φάρμακα για την υπέρταση και χρειάζεστε ένα παυσίπονο, αντί για ιβουπροφαίνη σκεφτείτε να πάρετε ακεταμινοφαίνη», διευκρίνισε.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Mathematical Biosciences.

Πηγή: https://www.sciencedaily.com, https://www.iatropedia.gr/ygeia/prosochi-ston-syndyasmo-tis-ivouprofainis-me-afta-ta-farmaka-pithani-monimi-vlavi-sta-nefra/154833/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Εγκέφαλος και σωματική άσκηση: τα οφέλη της άσκησης σε γνωστικές δεξιότητες

Το βιβλίο «Πώς η άσκηση απογειώνει τη ζωή σου» του John Ratey απευθύνεται στον μη-ειδικό αναγνώστη και εξερευνεί διεξοδικά την σχέση μεταξύ άσκησης και...

Επικαιροποιήθηκε η τράπεζα θεμάτων του ΔΟΑΤΑΠ για τίτλους Ιατρικής και Οδοντιατρικής

Νέα επικαιροποιημένη Τράπεζα Θεμάτων για τις εξετάσεις ιατρών και οδοντιάτρων αναρτήθηκε στον  ιστότοπο του ΔΟΑΤΑΠ. Η  προηγούμενη τράπεζα θεμάτων είχε δημιουργηθεί πριν 17 χρόνια! Οι εξετάσεις αφορούν...

Νέος Χάρτης Υγείας: Τι θα αλλάξει στα νοσοκομεία

Νέος Χάρτης Υγείας στο ΕΣΥ έρχεται με οποιαδήποτε κυβέρνηση – Τι θα αλλάξει στα νοσοκομεία Τι αλλαγές θα φέρει στα νοσοκομεία και γενικότερα στις Μονάδες...

Ετικέτες