back to top

Προσοχή στις επαναμολοιμώξεις- Τρόποι προστασίας από την μόλυνση

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς για την χαλάρωσή μας απέναντι στην πανδημία. Επισημαίνοντας τους κινδύνους επαναμόλυνσης, ο κ. Πρασσάς πρότεινε τέσσερις σκέψεις να τις έχουμε μαζί μας για περάσουμε υγιείς το καλοκαίρι.

Αναφερόμενος στα όσα λέγονται για «ηπιότερο» ιό, ο καθηγητής ισχυρίστηκε σε ανάρτησή του στα social media ότι «αν μας πρωτοέσκαγε αυτό το στέλεχος πριν δυο χρόνια θα τρέχαμε και δεν θα φτάναμε». Αιχμές άφησε προς όσους ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια απέτυχαν εξηγώντας ο κ. Πρασσάς ότι τα ενδομυϊκά εμβόλια λειτουργούν σαν το κράνος, «δεν μας προστατεύουν από την πιθανότητα ατυχήματος αλλά από την πιθανότητα βαρέος τραυματισμού ΟΤΑΝ έχουμε ατύχημα». Ο ίδιος παρότρυνε σε ανανέωση της εμβολιαστικής θωράκισης, εστιάζοντας στο αθροιστικό ρίσκο των επαναλοιμώξεων, σχολιάζοντας ότι όσοι νόσησαν ελαφριά την πρώτη φορά είναι πιθανό να νοσήσουν βαριά σε μια επαναμόλυνση. Ο καθηγητής υπενθύμισε ότι δεν γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των των πολλαπλών επιμολυνσεων. Χαρακτηριστικά ο κ. Πρασσάς τόνισε ότι ο ιός αυξάνει σημαντικά το ρίσκο προκλησης σοβαρότατων παθήσεων (καρδιαγγειακες, πνευμονολογικες, νευρολογικές κτλ) στον πρώτο χρόνο μετά την μόλυνση, αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί σε περίπτωση επαναμόλυνσης.

Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής ζήτησε να λάβουμε υπόψη μας τα εξής κατά τις διακοπές μας:

  1. Μάσκες: Αναβαθμίζουμε τις μάσκες από χειρουργική σε KN95, τις φοράμε σωστά, κυρίως σε εσωτερικούς χώρους. «Θυμόμαστε επίσης ότι για έναν ίο που παραμένει στον αέρα για ώρες δεν έχει αποκλειστική σημασία το πόσοι είναι μέσα στον χώρο τώρα. Η χρήση μάσκας σε ολους τους εσωτερικους χωρους στην κορύφωση νέου επιδημιολογικού ξεσπάσματος με έναν τόσο υπερμεταδοτικο ίο είναι ένδειξη σεβασμού και συλλογικής ευθύνης και σε καμία περίπτωση ένδειξη «φοβικοτητας», τονίζει ο καθηγητής.
  2. Τεστ: Προμηθευόμαστε μερικά self-test και δεν ξεχνάμε ότι στους εμβολιασμένους τα συμπτώματα εμφααανίζονται πολύ νωρις. «Ένα αρνητικό τεστ τις πρώτες 1-2 μέρες συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι δεν κολλήσαμε COVID».
  3. Πρόγραμμα: Προσαρμόζουμε κατάλληλα τις επιλογές διασκέδασης, ανάλογα με το επιδημιολογικό ρίσκο: Εξωτερικό χώρο, μέρος με λιγότερο συνωστισμό, στην γωνιά με τον καλύτερο εξαερισμό ή δίπλα από το παράθυρο, στο event που δεν δημιουργεί συνθήκες υπερμεταδοσης κ.ά.
  4. Σχέδιο νοσησης: Σε περίπτωση νόσησης διαβάζουμε το πρωτόκολλο απομόνωσης από τον ΕΟΔΥ (https: //eody. gov. gr/covid-19-faq-20220106/). Παραμένουμε σε απομόνωση για τουλάχιστον πέντε ημέρες και αποφεύγουμε επαφές. Βγαίνουμε την μέρα που το σελφ-τεστ μας βγαίνει αρνητικό. (Αυτό το τελευταίο δεν είναι επίσημη οδηγία του ΕΟΔΥ αλλά είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να είμαστε όσο το δυνατόν πιο βέβαιοι ότι δεν ειμαστε στη φάση μεταδοτικότητας πριν εξελθουμε της απομόνωσης- πολλοί συνεχίζουν να μεταδίδουν και μετα την 5η μέρα).

Πηγή: https://virus.com.gr/prassas-prosochi-stis-epanamoloimoxeis-tropoi-prostasias-apo-tin-molynsi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι πρέπει να προσέχει ο καρδιολογικός ασθενής το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι μία εποχή του χρόνου με όλο και πιο ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, που μπορούν να καταπονήσουν έναν υγιή οργανισμό, πόσο μάλλον έναν...

Βιταμίνη D: νέες κατευθυντήριες οδηγίες

Βιταμίνη D: εκ του πιεστηρίου οδηγίες της αμερικανικής εταιρείας Ενδοκρινολόγων συστήνουν λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D μόνο σε 2 κατηγορίες συνανθρώπων μας, στους έχοντες προδιαβήτη...

Το Paxlovid δεν αποτρέπει τη μόλυνση με CoViD

Ποια είναι τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης. Τον Μάιο, η παρασκευάστρια εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης φάσης II/III EPIC-PEP. Στη διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και...

Ετικέτες