back to top

Προσοχή στα φάρμακα της χοληστερίνης: Οι στατίνες έχουν μία πολύ σπάνια, αλλά σοβαρή παρενέργεια

Εκδηλώνεται μέσα σε λίγες ημέρες έως 3 μήνες από την έναρξη της λήψης των φαρμάκων. Τι να προσέχουμε.

Την προσοχή κοινού και γιατρών σε μία εξαιρετικά σπάνια, αλλά σοβαρή, παρενέργεια που μπορεί να έχουν οι στατίνες, τα πιο γνωστά φάρμακα για την υψηλή χοληστερόλη, εφιστά η κορυφαία ρυθμιστική Αρχή φαρμάκων της Βρετανίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προειδοποιεί ότι επτά από τις στατίνες σχετίζονται με την βαρεία μυασθένεια (μυασθένεια gravis). Πρόκειται για μία αυτοάνοση, χρονία ασθένεια που εξασθενεί τους μυς και μπορεί να απειλήσει τη ζωή.

Η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων & Προϊόντων Υγείας (MHRA) συνιστά στους ασθενείς που παίρνουν στατίνες να έχουν το νου τους για συμπτώματα ύποπτα για τη νόσο.

Οι επτά στατίνες, που λαμβάνονται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, είναι:

 • Η ατορβαστατίνη
 • Η πραβαστατίνη
 • Η λοβαστατίνη
 • Η φλουβαστατίνη
 • Η σιμβαστατίνη
 • Η ροσουβαστατίνη
 • Η πιταβαστατίνη

Ο ενδεχόμενος κίνδυνος αφορά τόσο τις μεμονωμένες στατίνες όσο και τους σταθερούς συνδυασμούς τους, τονίζει η MHRA.

10 περιστατικά σε 30 χρόνια

Η MHRA αναφέρει πως παγκοσμίως έχει αναφερθεί «πολύ μικρός αριθμός» περιστατικών βαρείας μυασθένειας, που σχετίζονται με τη λήψη στατινών. Στη Βρετανία, λ.χ., όπου 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν ετησίως στατίνες, έχουν αναφερθεί μόλις 10 περιστατικά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Η ηλικία των ασθενών κυμαινόταν από 40 έως 89 ετών. Οι περισσότεροι, όμως, ήταν άνω των 60 ετών (η μέση ηλικία τους ήταν τα 66 χρόνια). Στα συμπτώματα που εκδήλωσαν συμπεριλαμβάνονταν:

 • «Πτώση» των βλεφάρων
 • Διπλωπία (βλέπει κανείς διπλά είδωλα)
 • Δυσκολίες στην κατάποση και την ομιλία
 • Αδυναμία στα άκρα (χέρια, πόδια)
 • Δύσπνοια

Τρεις από τους ασθενείς αυτούς παρουσίασαν υποτροπή ή επιδείνωση της μυασθένειάς τους. Επιπλέον, τέσσερις χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Εν τούτοις, κανένας από τους δέκα δεν έχασε τη ζωή του.

Τι να κάνουν ασθενείς και γιατροί

Η MHRA τονίζει ότι οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν όταν διακόψουν τη λήψη των φαρμάκων. Μερικοί, όμως, εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα.

Η Αρχή συνιστά στους γιατρούς να παραπέμπουν σε νευρολόγο τους ασθενείς τους που παρουσιάζουν μυασθένεια gravis όταν αρχίζουν να λαμβάνουν στατίνες. Τα ύποπτα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν μέσα σε λίγες ημέρες έως 3 μήνες μετά την έναρξη της λήψης τους.

Συνιστά επίσης στους ασθενείς που ήδη πάσχουν από μυασθένεια gravis να έχουν το νου τους, μη τυχόν και επιδεινωθούν τα συμπτώματά τους.

Επιπλέον, τα συμπτώματα της μυασθένειας πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι παίρνουν στατίνες, ώστε να ενημερώσουν τον γιατρό τους, εάν εκδηλώσουν κάποιο/κάποια από αυτά.

Ωστόσο η MHRA τονίζει πως κανένας ασθενής δεν πρέπει να διακόψει τη λήψη των στατινών, εάν δεν συμβουλευθεί πρώτα τον γιατρό του.

Η MHRA αναφέρει ότι ανάλογη προειδοποίηση εξέδωσε στις αρχές του χρόνου και η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Η επιτροπή εισηγήθηκε να προστεθούν νέες προειδοποιήσεις στα φύλλα οδηγιών χρήσεως των στατινών για νεοεμφανιζόμενη μυασθένεια gravis ή για επιδείνωση της προϋπάρχουσας όταν λαμβάνονται πολλαπλές στατίνες.

Το ίδιο θα γίνει και στη Βρετανία. Θα προστεθούν όμως προειδοποιήσεις σε όλες τις στατίνες και για την οφθαλμική μυασθένεια gravis.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/prosochi-sta-farmaka-tis-cholisterinis-oi-statines-echoun-mia-poly-spania-alla-sovari-parenergeia/172421/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ένωση Παθολόγων: 3+2 παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ

«Έκδηλη η ανάγκη παρεμβάσεων προκειμένου να ανακοπεί η πτωτική πορεία του ΕΣΥ» Θετικό βήμα θεωρεί τη νομοθέτηση ενιαίου νομικού πλαισίου για τη συνεργασία των ιδιωτών...

ECDC: Πόσο κινδυνεύουν οι Ευρωπαίοι από τη γρίπη των πτηνών

Ποιες ομάδες πληθυσμού διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και τι πρέπει να πράξουν οι εθνικές αρχές Δημόσιας Υγείας. Δεν έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη κρούσμα γρίπης πτηνών σε...

Είτε με βήματα είτε με χρόνο το αποτέλεσμα της άσκησης στην υγεία είναι το ίδιο

Ποιες οι διαφορές μεταξύ των δύο προσεγγίσεων Μερικοί άνθρωποι, σε ό,τι αφορά την άσκηση, θέλουν να μετρούν τα βήματα που κάνουν καθημερινά, ενώ άλλοι προτιμούν να...

Ετικέτες