Πρόληψη του Post-Covid Συνδρόμου

Το μετά COVID σύνδρομο απασχολεί ολοένα και περισσότερους στον γενικό πληθυσμό καθώς πάμπολλοι νοσούν πλέον, αν και, ευτυχώς χωρίς να έχουν την ανάγκη για νοσηλεία σε Νοσοκομείο ή εισαγωγή στη ΜΕΘ.

Ως μετά Covid σύνδρομο ορίζεται το σύνολο των συμπτωμάτων  (φυσικών και νοητικών) τα οποία ξεκινούν με τη νόσηση και παρατείνονται για τουλάχιστον 3 μήνες συνολικά, επηρεάζουν έντονα την ποιότητα ζωής του ασθενούς και δεν εξηγούνται από μια διαφορετική διάγνωση.  Κόπωση, δύσπνοια, βήχας, κεφαλαλγία, διαταραχές όσφρησης, μνήμης, συγκέντρωσης είναι τα κυριότερα συμπτώματα.  Θα ασχοληθούμε συνοπτικά με το μετά –  COVID σύνδρομο της λοίμωξης που αντιμετωπίστηκε κατ΄οίκον, της ήπιας επομένως μορφής.

Αφορμή γι’ αυτό το σύντομο άρθρο στάθηκε  Ιταλική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (Ιούλιος 2022) και η οποία συσχετίζει το καθεστώς εμβολιασμού με την πιθανότητα κάποιος να εξελίξει μετά COVID σύνδρομο αφού νοσήσει.  Αναφέρει, δε, πως όσο μεγαλύτερος είναι  ο αριθμός των εμβολιασμών, τόσο μικρότερη η πιθανότητα μετά COVID συνδρόμου (42% στους ανεμβολίαστους vs 16% στις 3 δόσεις).

Πολλοί διστάζουν να προχωρήσουν στην 4η δόση του εμβολίου, οι περισσότεροι εξ αυτών αναμένουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο του Φθινοπώρου.  Επειδή το εμβόλιο COVID είναι ένα ιδιάζον φαρμακευτικό προϊόν, χορηγείται δωρεάν και υπό κεντρικό σχεδιασμό, έχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο διάθεσης, δεν υπόκειται σε πληρωμή και αγορά, διατίθεται βάσει κριτηρίων, δεν αποθηκεύεται (όπως συμβαίνει με κάποιο φάρμακο που προμηθευόμαστε από το φαρμακείο) και δεν ανταλλάσσεται,  θα ήταν φρόνιμο να σκεφτεί ο καθένας την αποδοχή του τώρα που είναι διαθέσιμο.

Συμπερασματικά, η πρόληψη του μετά –  COVID συνδρόμου σχετίζεται άμεσα με την πρόληψη της οξείας λοιμώξεως μέσω τακτικού εμβολιασμού, χρήσης μάσκας, κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής χεριών.

Το ερώτημα που μέλει να απαντηθεί είναι αν η ενδεδειγμένη χορήγηση αντιβιοτικών (ιδιαίτερα αυτών με αντιφλεγμονώδη και αντιική δράση) δύναται να αποτρέψει την εξέλιξη της οξείας λοίμωξης σε μετά – COVID σύνδρομο.  Ο χρόνος θα καταρρίψει ή θα υποστηρίξει την εν λόγω τοποθέτηση.

Γράφει ο Παναγιώτης Δούκας, MD, PhD, Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Πηγή: https://www.iatriko.gr/el/content/prolipsi-toy-post-covid-syndromoy?cl=609

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η κύρια επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής

Μεταξύ αυτών με κολπική μαρμαρυγή, η πιο συχνή επιπλοκή ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια (κίνδυνος για τη ζωή 41%). Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής έχει αυξηθεί από...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Ποιά η επίδραση της ασπιρίνης στη μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη στεάτωση του ήπατος?

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η χορήγηση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της μεταβολικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με στεάτωση του ήπατος (Metabolic dysfunction-associated...

Ετικέτες