Πρόληψη του Post-Covid Συνδρόμου

Το μετά COVID σύνδρομο απασχολεί ολοένα και περισσότερους στον γενικό πληθυσμό καθώς πάμπολλοι νοσούν πλέον, αν και, ευτυχώς χωρίς να έχουν την ανάγκη για νοσηλεία σε Νοσοκομείο ή εισαγωγή στη ΜΕΘ.

Ως μετά Covid σύνδρομο ορίζεται το σύνολο των συμπτωμάτων  (φυσικών και νοητικών) τα οποία ξεκινούν με τη νόσηση και παρατείνονται για τουλάχιστον 3 μήνες συνολικά, επηρεάζουν έντονα την ποιότητα ζωής του ασθενούς και δεν εξηγούνται από μια διαφορετική διάγνωση.  Κόπωση, δύσπνοια, βήχας, κεφαλαλγία, διαταραχές όσφρησης, μνήμης, συγκέντρωσης είναι τα κυριότερα συμπτώματα.  Θα ασχοληθούμε συνοπτικά με το μετά –  COVID σύνδρομο της λοίμωξης που αντιμετωπίστηκε κατ΄οίκον, της ήπιας επομένως μορφής.

Αφορμή γι’ αυτό το σύντομο άρθρο στάθηκε  Ιταλική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (Ιούλιος 2022) και η οποία συσχετίζει το καθεστώς εμβολιασμού με την πιθανότητα κάποιος να εξελίξει μετά COVID σύνδρομο αφού νοσήσει.  Αναφέρει, δε, πως όσο μεγαλύτερος είναι  ο αριθμός των εμβολιασμών, τόσο μικρότερη η πιθανότητα μετά COVID συνδρόμου (42% στους ανεμβολίαστους vs 16% στις 3 δόσεις).

Πολλοί διστάζουν να προχωρήσουν στην 4η δόση του εμβολίου, οι περισσότεροι εξ αυτών αναμένουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο του Φθινοπώρου.  Επειδή το εμβόλιο COVID είναι ένα ιδιάζον φαρμακευτικό προϊόν, χορηγείται δωρεάν και υπό κεντρικό σχεδιασμό, έχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο διάθεσης, δεν υπόκειται σε πληρωμή και αγορά, διατίθεται βάσει κριτηρίων, δεν αποθηκεύεται (όπως συμβαίνει με κάποιο φάρμακο που προμηθευόμαστε από το φαρμακείο) και δεν ανταλλάσσεται,  θα ήταν φρόνιμο να σκεφτεί ο καθένας την αποδοχή του τώρα που είναι διαθέσιμο.

Συμπερασματικά, η πρόληψη του μετά –  COVID συνδρόμου σχετίζεται άμεσα με την πρόληψη της οξείας λοιμώξεως μέσω τακτικού εμβολιασμού, χρήσης μάσκας, κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής χεριών.

Το ερώτημα που μέλει να απαντηθεί είναι αν η ενδεδειγμένη χορήγηση αντιβιοτικών (ιδιαίτερα αυτών με αντιφλεγμονώδη και αντιική δράση) δύναται να αποτρέψει την εξέλιξη της οξείας λοίμωξης σε μετά – COVID σύνδρομο.  Ο χρόνος θα καταρρίψει ή θα υποστηρίξει την εν λόγω τοποθέτηση.

Γράφει ο Παναγιώτης Δούκας, MD, PhD, Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Πηγή: https://www.iatriko.gr/el/content/prolipsi-toy-post-covid-syndromoy?cl=609

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Προσωπικός γιατρός: Τι εξετάζεται

Προσωπικός γιατρός: Σβήνουν γράφουν για να βρουν νέα κίνητρα στους γιατρούς – Τι εξετάζεται Τα νέα κίνητρα που εξετάζει το υπουργείο Υγείας ώστε ο προσωπικός...

1ο Διεθνές Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας – ICE 2022

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο ICE στο Ηράκλειο  Κρήτης, στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Atlantis. Το...

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΠΛΗΣ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΗΣ(αντιΑΜΠ) ΑΓΩΓΗΣ (dual antiplatelet therapy DAPT)

Η διάρκεια της DAPT(ασπιρίνη συν P2Y12 inhibitor)  μετά PCI είναι 6 μήνες για τα χρόνια ΣΣ και 12 μήνες για τα οξέα ΣΣ. Πολλές μελέτες...

Ετικέτες