Προδιαβήτης: Tι να προσέχουμε

Η ύπαρξη του προδιαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, του τύπου δηλαδή του διαβήτη που οφείλεται κυρίως στον τρόπο ζωής (διατροφή πλούσια σε κορεσμένο λίπος και απλά σάκχαρα, υπερβάλλον σωματικό βάρος και απουσία φυσικής δραστηριότητας).

Ωστόσο, σε αντίθεση με το διαβήτη, ο προδιαβήτης δεν διαγιγνώσκεται πάντα καθώς οι τιμές του σακχάρου στις εξετάσεις τους δεν δείχνουν πάντα το πρόβλημα. Παρόλα αυτά, περίπου το 30% των ανθρώπων με προδιαβήτη θα αναπτύξουν τελικά σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μέσα στην επόμενη πενταετία της ζωής τους.

Τα σιωπηλά συμπτώματα του προδιαβήτη

Θολή όραση

Οι ξαφνικές αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα σας (που είναι συνηθισμένες σε ανθρώπους με προδιαβήτη) μπορεί να εμποδίζουν την ικανότητα των ματιών σας να εστιάζουν, οδηγώντας σε θολή όραση. Το σύμπτωμα αυτό θα πρέπει να απομακρύνεται όταν τα επίπεδα του σακχάρου σας επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα.

Υπερβολική δίψα 

Μία από τις πιο γνωστές ενδείξεις του προδιαβήτη και του διαβήτη είναι η έντονη δίψα, η οποία προκύπτει από το πλεόνασμα του σακχάρου στο αίμα. Το σώμα σας προσπαθεί να απομακρύνει το επιπλέον μέσα από τα ούρα, που σημαίνει ότι ουρείτε συχνότερα. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί αφυδάτωση και έτσι νιώθετε συνέχεια δίψα.

Επίμονες πληγές ή λοιμώξεις 

Το υψηλό σάκχαρο αίματος μπορεί να κάνει πιο αργή την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να αργεί το δέρμα να θεραπευτεί. Ως αποτέλεσμα, μικρές πληγές και μελανιές αργούν περισσότερο από το φυσιολογικό να θεραπευτούν. Η κατάσταση αυτή ευνοεί επίσης την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, κάτι που μπορεί να οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις κυρίως στο δέρμα ή στο ουροποιητικό σύστημα.

Έντονη κόπωση

Το σώμα σας χρησιμοποιεί το σάκχαρο ως καύσιμο. Ο προδιαβήτης όμωςπροκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη, που σημαίνει πως ο οργανισμός δεν μπορεί να μετατρέψει αποτελεσματικά τη γλυκόζη στο αίμα σας σε ενέργεια. Έτσι νιώθετε συνέχεια κόπωση – και μερικές φορές συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης.

Ξαφνική, ανεξήγητη, αύξηση ή απώλεια βάρους

Όταν το σώμα δεν μπορεί να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται από τη γλυκόζη, αρχίζει να καίει άλλες ουσίες ως καύσιμα, με αποτέλεσμα απώλεια βάρους ακόμη κι αν δεν κάνετε δίαιτα. Από την άλλη πλευρά, η αντίσταση στηνινσουλίνη μπορεί να σας προκαλεί συχνή πείνα, με αποτέλεσμα να πάρετε βάρος.

*Υπάρχουν κάποιες εξετάσεις που δείχνουν την τάση για προδιαβήτη;

Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών πρέπει να κάνουν έναν ετήσιο προληπτικό έλεγχο (check-up) που να περιλαμβάνει την μέτρηση του σακχάρου και της χοληστερίνης. Αυτές οι απλές εξετάσεις μπορεί να δείξουν αν ένα άτομο έχει προδιαβήτη ή όχι.

Σπανιότερα χρειάζεται να γίνει δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη. Τα άτομα που έχουν κληρονομικό ιστορικό διαβήτη τύπου 2 ή είναι παχύσαρκα, αν έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένα τριγλυκερίδια και οι γυναίκες που είχαν ιστορικό στην διάρκεια της εγκυμοσύνης

θεωρείται ότι είναι αυξημένου κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη και συνιστάται να κάνουν επανέλεγχο του σακχάρου κάθε χρόνο.

Πηγή: www.newsitamea.gr, https://www.giatros-in.gr/2022/08/01/prodiavitis-5-siopila-symptomata-stelnei-to-soma-min-ta-agnoiseis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες