ΠΟΥ: Φθάσαμε τους 1 εκ. θανάτους από covid-19 διεθνώς

Tο τραγικό ορόσημο του 1 εκατομμυρίου αναφερόμενων θανάτων με covid-19 επεσήμανε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Την ειρωνεία του μεγάλου αριθμών απωλειών την στιγμή που υπάρχουν τα διαθέσιμα εργαλεία για να αποτραπούν, τόνισε ο κ. Γκεμπρεγέσους.

«Για άλλη μια φορά, ζητάμε από όλες τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για τον εμβολιασμό όλων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, των ηλικιωμένων και άλλων ατόμων που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, στην πορεία προς την εμβολιαστική κάλυψη 70% για το σύνολο του πληθυσμού» σημείωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ  σε συνέντευξη Τύπου του οργανισμού, παρουσία στελεχών και ειδικών επιστημόνων. Ήδη ορισμένες χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κερδίζουν τώρα έδαφος, ιδίως στην Αφρική.

Με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, τον Ιανουάριο του 2022, ο ΠΟΥ, η UNICEF και οι εταίροι δημιούργησαν τη σύμπραξη COVID-19 Vaccine Delivery Partnership για την επιτάχυνση της εμβολιαστικής κάλυψης. Το εγχείρημα αφορούσε  34 χώρες που ήταν κάτω από 10% του πληθυσμού η εμβολιαστική κάλυψη. Οι περισσότερες εκτός από έξι βρίσκονται στην Αφρική. Μόλις έξι μήνες αργότερα, μόνο 10 χώρες εξακολουθούν να έχουν κάλυψη μικρότερη του 10%, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

«Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να βλέπουμε ότι η κάλυψη των ομάδων υψηλής προτεραιότητας βελτιώνεται, με πολλές χώρες να σημειώνουν εντυπωσιακή πρόοδο προς τον εμβολιασμό του 100% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και του 100% των ηλικιωμένων» σχολίασε  ο κ.Γκεμπρεγέσους. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ χεριάζεται περαιτέρω προσπάθεια αφού το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, συμπεριλαμβανομένων των δύο τρίτων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των τριών τετάρτων των ηλικιωμένων σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Κατά τον ΠΟΥ χρειάζεται προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου, να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε σωτήρια θεραπευτικά φάρμακα, να συνεχιστούν οι δοκιμές και η μελέτη της γονιδιακής αλληλουχίας του ιού και να καθοριστούν προσαρμοσμένες, αναλογικές πολιτικές για να περιοριστεί τη μετάδοση και να σωθούν ζωές.

Ευλογιά των Πιθήκων

Ενθαρρυντικό είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των εβδομαδιαίως αναφερόμενων κρουσμάτων μειώθηκε κατά περισσότερο από 20% παγκοσμίως, αν και τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν στην Αμερική, στην οποία συνεχίζεται η έντονη μετάδοση. Λιγότερο από το 40% των δηλωθέντων κρουσμάτων καταγράφεται στην Ευρώπη και 60% στην Αμερική. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιδημία επιβραδύνεται στην Ευρώπη, αφού λειτουργεί ο συνδυασμός αποτελεσματικών μέτρων δημόσιας υγείας, η αλλαγή συμπεριφοράς και ο εμβολιασμός συμβάλλουν στην πρόληψη της μετάδοσης.

Αντίθετα, στη Λατινική Αμερική, η ανεπαρκής ευαισθητοποίηση ή τα μέτρα δημόσιας υγείας συνδυάζονται με την έλλειψη πρόσβασης σε εμβόλια για να φουντώσει η επιδημία. Χθες, ο κατασκευαστής ενός εμβολίου, η Bavarian Nordic, υπέγραψε συμφωνία με το Περιφερειακό Γραφείο της ΠΟΥ για την Αμερική για τη στήριξη της πρόσβασης στο εμβόλιό της στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Πηγή: https://virus.com.gr/poy-fthasame-toys-1-ek-thanatoys-apo-covid-19-diethnos/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συμβουλές προς τους Καρδιοπαθείς ενόψει του Πάσχα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Λίγες ημέρες πριν την εορτή του Πάσχα και ενόψει του εορταστικών τραπεζιών συνίσταται εγκράτεια ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάνει νηστεία 40 ημέρες και στους...

Πώς η κλιματική αλλαγή «κλέβει» την ανάσα

«Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι μέχρι το 2050 οι θάνατοι από την κλιματική αλλαγή θα ξεπεράσουν τους 250.000 ετησίως, ενώ κάθε χρόνο περίπου 60.000 απώλειες...

Ασφαλής η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά τα 65, σύμφωνα με νέα μελέτη

Αρκετές γυναίκες αποφεύγουν τη λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, ειδικά μετά τα 65, λόγω των φόβων για αυξημένο κίνδυνο για διάφορους καρκίνους και καρδιακές παθήσεις, που...

Ετικέτες