Πότε τα νέα μέτρα θα περιορίσουν την πανδημία – Τι θα γινόταν με εμβολιασμό 100%, στους άνω των 60

Επίπτωση από 8% έως και 20% θα επιφέρει στη δυναμική της πανδημίας η εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων στους ανεμβολίαστους, αλλά και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για την τρίτη δόση στους άνω των 60 ετών. Αυτό είναι το συμπέρασμα του Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη, από την μελέτη και εφαρμογή των μαθηματικών μοντέλων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Άλλα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν εντυπωσιακά μικρούς αριθμούς διασωληνωμένων και θανάτων, αν σε θεωρητικό επίπεδο είχαμε επιτύχει εμβολιαστικά ποσοστά που να φτάνουν το 100%, στους άνω των 60 ετών.

Μετά από 15 μέρες, θα αρχίσουν να αποδίδουν τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη (18/11), όπως λένε οι επιστήμονες. Μέτρα τα οποία επιβάλλουν από σήμερα, επιπλέον περιορισμούς στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί και σε όσους άνω των 60 ετών θα πρέπει να ενισχύσουν τη διαρκώς φθίνουσα ανοσία τους με την τρίτη δόση.

“Καλοσχεδιασμένα” χαρακτηρίζει τα μέτρα ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος  σχολιάζει πως αυτά κινούνται σε σωστή κατεύθυνση και κατά πάσα πιθανότητα θα μας επιτρέψουν να περάσουμε “κάπως καλά Χριστούγεννα”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Τα μέτρα αυτά, είναι σε πάρα πολύ σωστή κατεύθυνση για την προστασία των ανεμβολίαστων. Γιατί τους βάζουν σε μια καραντίνα -κατά κάποιον τρόπο- και γιατί αυτό είναι το απόλυτο μέτρο προστασίας τους αυτή τη στιγμή. Δεύτερον, για να κινηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ, άρα συμβάλλει σε μία πολύ υψηλή επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση και στην αποφυγή συρροών. Αυτές τις δύο πολύ σοβαρές επιπτώσεις έχουν αυτά τα μέτρα. Νομίζω πως είναι πολύ εστιασμένα σ’ αυτό το επίπεδο και καλοσχεδιασμένα”, λέει.

Τζανάκης για νέα μέτρα: “Θα πετύχουμε μείον 20 ημερήσιους θανάτους και 120 διασωληνωμένους μέχρι τα Χριστούγεννα”

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Τζανάκη, μετά από περίπου μία εβδομάδα θα αρχίσει σταδιακά η πτώση των ημερήσιων μολύνσεων που καταγράφει ο ΕΟΔΥ, η οποία θα επηρεάσει στη συνέχεια και τους “σκληρούς δείκτες”, δηλαδή τους διασωληνωμένους και τους θανάτους.

Συγκεκριμένα, όπως λέει μετά από την πρώτη εβδομάδα θα αρχίσει μια πτώση στα κρούσματα της τάξεως του 8 με 10%, η οποία σταδιακά και μέρα την ημέρα θα αυξάνεται, έως ότου φτάσει το 20%.

“Θα υπάρξει μείωση στα κρούσματα. Την 7η με 8η μέρα θα είναι 10% και μετά θα αυξάνεται στο 11%, στο 12% κλπ μέχρι να φτάσουν στην πλήρη αποτελεσματικότητα στο 20%. Γιατί θέλουν δύο εβδομάδες για να δράσουν. Και τα κρούσματα θα καθορίσουν με τη σειρά τους και τους υπόλοιπους δείκτες”, τονίζει ο ίδιος.

Στη συνέχεια, όπως λέει, με κάθε μείωση 1.000 κρουσμάτων, θα μειώνονται κατά 10 οι ημερήσιοι θάνατοι και κατά περίπου 70 οι διασωληνωμένοι ασθενείς.

Είναι καθαρά τα πράγματα. Αν έχουμε μια πτώση 20% στα κρούσματα, που σημαίνει ότι θα έχουμε περίπου 1.500 με 2.000 κρούσματα λιγότερα, αντίστοιχα θα κατέβουμε 20 θανάτους κάτω και συνολικά περίπου 100 με 120  θέσεις εντατικής θεραπείας”, σημειώνει.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, ο εμβολιαστικός ρυθμός -αν και δεν είναι ιδανικός- έχει βελτίωση το τελευταίο διάστημα, τόσο στους ανεμβολίαστους πολίτες που κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά τη Covid, όσο και σε όσους εμβολιασμένους προχωρούν στην αναμνηστική.

“Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν προσέξουμε παραπάνω και εάν τρέξουμε να εμβολιαστούμε ειδικά με τις τρίτες δόσεις αλλά και όσοι πάνω από 60 δεν έχουν εμβολιαστεί, τον επόμενο μήνα προφανώς θα δούμε μια κάμψη των σκληρών πανδημικών δεικτών, δηλαδή των διασωληνώσεων και των θανάτων. Εκεί κοντά στα Χριστούγεννα. Κι αυτό ενδεχόμενα να θα επιτρέψει να κάνουμε κάπως καλά Χριστούγεννα”, λέει.

Τζανάκης: Το “αδύνατο” σημείο των νέων μέτρων

Παρά το μερικό “lockdown” στους ανεμβολίαστους που επιβάλλουν τα νέα μέτρα και βοηθούν στην προστασία τη δική τους και της κοινωνίας, υπάρχει και ένα “μελανό σημείο» -σύμφωνα με τον Καθηγητή- το οποίο μάλιστα, όπως λέει, είναι δύσκολο να ξεπεραστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, οι περιορισμοί που επιβάλλουν τα μέτρα στην κινητικότητα των πολιτών σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την ψυχαγωγία και την εστίαση, δεν θα καταφέρουν να ασκήσουν πίεση για εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών. Πρόκειται για τις ηλικίες που οι επιστήμονες εστιάζουν περισσότερο από άλλες για τη μείωση των θανάτων και διασωληνωμένων.

“Ενώ τα μέτρα είναι εστιασμένα πάρα πολύ καλά στην τρίτη δόση -που σημαίνει ότι θα φτάσουν τους εμβολιασμούς της τρίτης δόσης σε πολύ καλό επίπεδο- δεν υπάρχει κίνητρο στους άνω των 60 ετών για τον πρώτο εμβολιασμό. Διότι πάνω από 60 ετών οι άνθρωποι δεν έχουν την μεγάλη κινητικότητα που έχουν οι πιο νεαροί, για να έχουν επιπτώσεις σε τέτοιο βαθμό, που να τους ωθήσουν στον εμβολιασμό. Ειδικά σε περιοχές της Περιφέρειας που είναι χαμηλό το ποσοστό αυτό, στη Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, δεν πιστεύω ότι κάθε βράδυ ή πολλές φορές την εβδομάδα οι άνθρωποι αυτοί σ’ αυτές τις ηλικίες βγαίνουν και πάνε σε εστιατόριο ή στη διασκέδαση”, σημειώνει.

Το εντυπωσιακό που προκύπτει, μάλιστα, από τα μαθηματικά μοντέλα που εξετάζει ο κ. Τζανάκης είναι, πως εάν είχαμε καταφέρει “με ένα μαγικό τρόπο”, όπως λέει, να είχαμε εμβολιάσει όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, τότε οι αριθμοί των θανάτων και διασωληνωμένων θα ήταν σήμερα πολύ χαμηλά:

“Πρέπει να βρεθούν μέτρα εστιασμένα στην αύξηση του εμβολιαστικού ποσοστού στους άνω των 60 ετών, που δίνουν σε ποσοστό 85% με 90% τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Αν αυτούς τους είχαμε εμβολιάσει με ένα μαγικό τρόπο στο 100%, σήμερα θα είχαμε το πολύ 10 θανάτους την ημέρα και περίπου 100 με 120 διασωληνώσεις. Αυτή είναι η καθαρή αλήθεια της υπόθεσης. Εφόσον δεν το επιτυγχάνουμε αυτό, κάθε μειωμένο ποσοστό εμβολιασμού -ειδικά κάτω από 80% – σημαίνει θανάτους και διασωληνώσεις”, τονίζει.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών; Ναι μεν, αλλά…

Το αδιαμφισβήτητο όφελος του εμβολιασμού των ηλικιωμένων απέναντι στην πανδημία φέρνει αναπόφευκτα τη συζήτηση, στο πως θα μπορούσαν να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών, να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι περιοχές στη χώρα μας που δέχονται αυτή τη στιγμή, την πιο σφοδρή επίθεση από την πανδημία με εκατοντάδες κρούσματα και θανάτους, είναι αυτές με τα χαμηλότερα εμβολιαστικά ποσοστά στους ανθρώπους που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικίες.

“Δεν υπάρχει καμία Περιφέρεια γενικώς στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην κεντρική Μακεδονία, που να έχει πάνω από 70% εμβολιασμένους στους άνω των 60 ετών. Έχουμε δηλαδή πάνω από το 30% των ηλικιωμένων να είναι ανεμβολίαστοι. Αυτοί δίνουν τους θανάτους. Κάτι που δεν συμβαίνει στην Αττική. Περίπου 19 με 20 Περιφέρειες στην Επικράτεια έχουν εμβολιαστική κάλυψη αρκετά καλή, δηλαδή πάνω από 80% στις ηλικίες 60 και άνω. Σ’ αυτές τις Περιφέρειες βλέπουμε και τη χαμηλότερη θνησιμότητα”, λέει ο Νίκος Τζανάκης

Στη θνησιμότητα και τις διασωληνώσεις συμβάλουν και κατά περίπου 10% με 15%, οι άνω των 70 – 75 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, σημειώνει ο ίδιος.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για όλους του πολίτες άνω των 60 ετών θα ήταν μια λύση, προτείνει ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης, όμως, δεν υπάρχουν ικανά “πέναλτι”, ώστε να αποδώσει το μέτρο, όπως λέει:

“Εγώ θα πρότεινα να θεσπιστεί η υποχρεωτικότητα σ’ αυτές τις ηλικίες κι ας μην εφαρμοστεί απόλυτα. Γιατί ξέρετε η υποχρεωτικότητα για να επιβληθεί χρειάζεται ένα πέναλτι. Είναι δύσκολο πράγμα. Πως θα υποχρεώσεις έναν συνταξιούχο άνω των 60, 70αρη ή 75άρη να πάει να εμβολιαστεί αν δεν θέλει; Θα τον πάρεις με τον χωροφύλακα; Δεν γίνεται..”, καταλήγει ο ίδιος.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/tzanakis-pote-ta-nea-metra-tha-periorisoun-tin-pandimia-ti-tha-ginotan-me-emvoliasmo-100-stous-ano-ton-60/149376/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες