Πόσο πιθανή είναι η αλλεργία από πενικιλίνη

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με ιστορικό αλλεργίας στην πενικιλλίνη στην πραγματικότητα δεν έχουν.

Μέχρι και ένας στους δέκα ανθρώπους υποψιάζεται ότι δεν μπορεί να ανεχθεί την πενικιλίνη. Ωστόσο, μόνο το 1% του πληθυσμού έχει πράγματι πραγματική αλλεργία στις β-λακτάμες.

Μια αναφερόμενη αλλεργία στην πενικιλλίνη θα πρέπει επομένως να εξετάζεται προσεκτικά για να αποφευχθεί η άσκοπη λήψη αντιβιοτικού δεύτερης επιλογής.

“Οι ασθενείς που έχουν ιστορικό αλλεργίας στην πενικιλλίνη στην πραγματικότητα δεν έχουν στην πλειονότητα των περιπτώσεων”, αναφέρει η Γερμανική Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας. Περίπου το 5-10% του πληθυσμού θα μπορούσε να υποπτευθεί ότι έχει μια τέτοια αλλεργία. Οι παρενέργειες του αντιβιοτικού, όπως η ναυτία, η διάρροια ή η ίδια η λοίμωξη με εξάνθημα, μερικές φορές παρερμηνεύονται ως αλλεργία.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ωστόσο, η ανησυχία αυτή είναι αβάσιμη, καθώς μόνο το 1% του πληθυσμού έχει πραγματική αλλεργία στις βητα-λακτάμες, σύμφωνα με μια νέα σύσταση “Klug entscheiden” (αποφασίστε έξυπνα) που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Deutsches Ärzteblatt”.

Η επαγγελματική ένωση συμβουλεύει, επομένως, ότι εάν δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη διάγνωση, ο κίνδυνος καθαρής αλλεργίας στην πενικιλλίνη θα πρέπει να αξιολογείται λεπτομερώς με τη λήψη προσεκτικού ιατρικού ιστορικού και τη χρήση βαθμολογίας.

Η επικυρωμένη βαθμολογία PEN-FAST, για παράδειγμα, η οποία παρουσιάστηκε από Αυστραλούς ερευνητές στο “International Journal of Infectious Diseases” στα τέλη του 2020, είναι κατάλληλη για το σκοπό αυτό. Ζητούνται μόνο τρεις ερωτήσεις, οι οποίες βαθμολογούνται διαφορετικά και αθροίζουν τη βαθμολογία. Το τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πενικιλλίνες από το στόμα και μόνο για ενήλικες.

Βαθμολογία PEN-FAST

Ερωτήσεις:

  1. Η αλλεργική αντίδραση στην πενικιλλίνη δεν ήταν προγενέστερη των πέντε ετών; (2 βαθμοί)
  2. Υπήρξε αναφυλαξία ή αγγειοοίδημα ή σοβαρή αλλεργική δερματική αντίδραση όπως σύνδρομο Stevens-Johnson, τοξική επιδερμική νεκρόλυση ή ηωσινοφιλία με συστηματικά συμπτώματα; (2 βαθμοί)
  3. Ήταν απαραίτητη η θεραπεία για την αλλεργική αντίδραση; (1 βαθμός)

Συνεπώς, μπορεί να επιτευχθεί μέγιστη βαθμολογία 5 βαθμών. Εάν η βαθμολογία είναι μικρότερη από 3, η αλλεργία στην πενικιλλίνη θεωρείται απίθανη. Οι ασθενείς αυτοί μπορούν να θεραπευτούν με πενικιλλίνες με χαμηλό κίνδυνο.

Μια τέτοια βαθμολογία μπορεί να απλοποιήσει την αποχαρακτηρισμό μιας υποψίας αλλεργίας στην πενικιλλίνη, η οποία συχνά δυσχεραίνεται από πολύπλοκες διαδικασίες και πολύ λεπτομερή ερωτηματολόγια καθώς και από υψηλό όριο αναστολής και φόβο για λάθη στην καθημερινή ζωή.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα αντιβιοτικά β-λακτάμης είναι απαραίτητα για τη θεραπεία πολλών βακτηριακών λοιμωδών νοσημάτων και συχνά θεωρούνται το φάρμακο επιλογής.

Η άσκοπη μετάβαση σε αντιβιοτικά δεύτερης γραμμής, από την άλλη πλευρά, έχει πιθανές αρνητικές συνέπειες, όπως φτωχότερα αποτελέσματα, αυξημένη ανάπτυξη ανθεκτικότητας, υψηλότερα ποσοστά παρενεργειών και αύξηση του κόστους θεραπείας.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/124770/poso-pithanh-einai-h-allergia-apo-penikilinh

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Δαπάνες πρόληψης: Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις η Ελλάδα

Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις βρίσκεται η Ελλάδα σε δαπάνες πρόληψης. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έκθεση της Eurostat η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα και αφορά στοιχεία του 2021. Σύμφωνα...

750.000 θάνατοι που συνδέονται με τη μικροβιακή αντοχή θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο

Αν δεν δοθεί προτεραιότητα στη δράση για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής θα υπάρξει μια σταθερή αύξηση του παγκόσμιου αριθμού των θανάτων, που σήμερα...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 24.5.2024 – Μείωση αρτηριακής πίεσης στα ΑΕΕ

Xρόνια πολλά στις Ελένες και Κωστήδες Λαός και Κολωνάκι: Aπο τη μια εικόνα από τα ΤΕΠ του Γεννηματας! Ούτε στις μέρες του Ρυθμιστικού(φοιτητής τότε) και από...

Ετικέτες