back to top

Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε καθημερινά για να έχουμε υγιή καρδιά; Νέα μελέτη αποκαλύπτει

Ποια είναι τα οφέλη για την καρδιά από την καθημερινή γυμναστική και το βάδισμα; Πόση ώρα πρέπει να περπατάμε για να μειώσουμε την καρδιαγγειακή θνητότητα; Τις απαντήσεις δίνει  ο Καρδιολόγος Ηλίας Τσούγκος.

Η άσκηση και γενικότερα η γυμναστική έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα πολυδύναμο φάρμακο. Η ορατή πλευρά της άσκησης είναι η ενδυνάμωση και η υπερτροφία των μυών του σώματος που συμβάλλουν αναμφισβήτητα στην ευκαμψία και την ευφορία. Στην καρδιά και τα αγγεία η άσκηση προκαλεί υπερτροφία του μυοκαρδίου ανάλογη με την υπερτροφία των μυών του σώματος.

Τα παραπάνω αναφέρει o Δρ Ηλίας Τσούγκος, Καρδιολόγος, MD, PhD, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας EUC, Ιατρός Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τα οφέλη της άσκησης για την καρδιά

Η καθημερινή γυμναστική και το βάδισμα αναζωογονούν το εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών (ενδοθήλιο) που παράγει μια σειρά ουσιών που προκαλούν αγγειοδιαστολή και εμποδίζουν τις θρομβώσεις (δηλαδή τη δημιουργία θρόμβων) μέσα στις αρτηρίες και τις φλέβες.Έτσι είναι ευνόητο ότι η έλλειψη καθημερινής άσκησης θεωρείται ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Εντούτοις, ο βέλτιστος αριθμός βημάτων/ ημέρα δεν είναι γνωστός.

Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για την υγεία της καρδιάς μας

Σε πρόσφατη μελέτη με περίπου 220.000 υγιείς συμμετέχοντες και μέση παρακολούθηση 7 έτη, υπολογίσθηκε ότι για κάθε αύξηση της σωματικής δραστηριότητας κατά 1000 βήματα/ ημέρα αντιστοιχεί 15% ελάττωση της συνολικής θνητότητας, ενώ κατά 500 βήματα/ ημέρα αντιστοιχεί σε ελάττωση της καρδιαγγειακής θνητότητας κατά 7%.

Άτομα λοιπόν με μέγιστη δραστηριότητα (11.529 βήματα/ ημέρα) εμφάνιζαν μείωση της θνητότητας έως και 67% συγκριτικά με άτομα με 3.967 βήματα/ ημέρα.

Οι άνθρωποι οι οποίοι προχωρούν κατά μέσο όρο 10 km την ημέρα και κατά μέσο όρο μιάμιση ώρα διάρκεια, ελαττώνουν την καρδιαγγειακή θνητότητα κατά 77%.

Υπάρχει σταθερή αντίστροφη σχέση ανάμεσα στη σωματική δραστηριότητα και στην καρδιαγγειακή και συνολική θνητότητα και τα νούμερα που πρέπει να μείνουν εντυπωμένα στο μυαλό μας είναι τα 10 km την ημέρα που αντιστοιχούν σε 1,5 ώρα προπόνησης την ημέρα 5 φορές την εβδομάδα.

Η επίδραση της άσκησης στην ψυχική μας διάθεση

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί η επίδραση της άσκησης στην ψυχική διάθεση και τη συμπεριφορά του ατόμου. Μια σειρά πολυκεντρικών μελετών έδειξε ότι η άσκηση επιδρά ευεργετικά ακόμα και σε ψυχιατρικές παθήσεις όπως είναι η κατάθλιψη, περιορίζοντας τον αριθμό των καταθλιπτικών ατόμων.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr/health/posa-vimata-prepei-na-kanoyme-kathimerina-gia-na-echoyme-ygii-kardia-nea-meleti-apokalyptei/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η άνοιξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η εταιρεία που συμπαρασύρει θετικά τον κλάδο

Μέχρι το τέλος του 2025 η Ελλάδα θα μετρά 107 μονάδες παραγωγής και 41 ερευνητικά κέντρα, με το αποτύπωμα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας να αυξάνεται...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 30.5.2024 – Ti είναι η Impella  και τι το ΕCMO(ECLS) 

EΠΤΑΣΤΕΡΟΣ!!! Στα μπουζούκια Από το θεωρείο. Πάει και η Δραπετσώνα! Oι συνδικαλιστές αντέδρασαν και πάλι. Μεταξύ τους και ο παλιός καλός συνάδελφος Η. Σιώρας(… ο λύκος...

1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων

Οι συνθήκες εργασίας γίνονται όλο και πιο δύσκολες, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ένας στους δύο γιατρούς και νοσηλευτές...

Ετικέτες