Πώς θα γίνονται οι επεμβάσεις με την Ενιαία λίστα χειρουργείων στα νοσοκομεία – Όλες οι λεπτομέρειες

Πώς θα γίνονται οι επεμβάσεις με την Ενιαία λίστα χειρουργείων στα νοσοκομεία – Όλες οι λεπτομέρειες

Τι θα αλλάξει με την Ενιαία λίστα χειρουργείων στα νοσοκομεία το επόμενο διάστημα

Πραγματικότητα θα είναι το επόμενο διάστημα η Ενιαία λίστα χειρουργείων στα νοσοκομεία με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το επόμενο διάστημα, στόχος της Ενιαίας λίστας χειρουργείων αποτελεί «η διασφάλιση της ισότητας και της μη διάκρισης των ασθενών στην παροχή χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και Τμήματα».

Η Ενιαία λίστα χειρουργείων, θα ενταχθεί σε ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, η οποία και θα υλοποιήσει το τεχνικό μέρος ενώ θα ελέγχεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας.

Πώς θα λειτουργεί

Με την ψηφιοποίηση των ονομάτων για σειρά προτεραιότητας στα χειρουργεία, θα ξεκαθαριστούν και οι διπλοεγγραφές των ασθενών, καθώς πολλοί ασθενείς αφού βρίσκουν μεγάλη αναμονή για ένα χειρουργείο, απευθύνονται και σε άλλο νοσοκομείο, ώστε να βρουν λύση στο πρόβλημα υγεία τους.

Όμως μένει τα νοσοκομεία να επικοινωνήσουν με όλους τους ασθενείς ώστε να διαπιστωθεί εάν αντιμετωπίζουν ακόμη ζήτημα υγείας και χρειάζονται επέμβαση ή έχουν αναζητήσει λύση στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό γιατί σε αρκετές περιπτώσεις οι λίστες των νοσοκομείων περιέχουν ονόματα ασθενών ακόμη και τρία χρόνια πίσω από την εποχή της πανδημίας.

Βασικούς όρους για την κατάρτισή της αποτελούν, η αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η αξιολόγηση των περιστατικών θα γίνεται με ιατρική τεκμηρίωση από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων των Δευτεροβάθμιων και Τριτοβάθμιων Νοσοκομείων και τμημάτων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Ο ασθενής θα ενημερώνεται για την ημερομηνία της επέμβασης, όταν εντάσσεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

Εξαίρεση θα αποτελούν τα επείγοντα περιστατικά, τα οποία θα έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

Τα νοσοκομεία θα είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν σε υποσύστημα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία που διενεργούνται.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/10/blog-post_66.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 08.12.2023- Κολπική μαρμαρυγή

Δ. Μιχαηλίδου: Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε  excel όπου έχουμε όλα τα σχολεία!  Μεγάλη πρόοδος εν έτι 2023 !!! Μόνο που τα excel δεν καταγράφουν...

Πόροι και βιωσιμότητα οι μεγάλες προκλήσεις για το ΕΣΥ – καθοριστικός ο ρόλος των πανεπιστημιακών κλινικών

Μια σημαντική συζήτηση για τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του ΕΣΥ - Το ρόλο των πανεπιστημιακών κλινικών υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος...

Θνητότητα από CoViD σε ασθενείς με δυσλιπιδαιμία και διαβήτη

Τι αναφέρεται σε δημοσίευση ειδικών από το "Ιπποκράτειο" και το "Ελπίς" στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition. Αυξημένη θνητότητα σε διαβητικούς και άτομα με δυσλιπιδαιμία που προσβάλλονται...

Ετικέτες