Πώς τα rapid tests περιορίζουν την εξάπλωση του κορωνοϊού [ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ]

Αναλυτικά γραφήματα από την πορεία της εξάπλωσης του ιού και πώς μπορούν να την ανακόψουν τα τεστ αντιγόνου

Σήμερα διατίθεται εμπορικά μια πληθώρα γρήγορων τεστ, τα οποία βασίζονται είτε σε μοριακή ανίχνευση του κορωνοϊού ή σε ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του ιού ή ακόμη και ανίχνευση αντιγόνων του ιού.  

Ειδικά τα τεστ αντιγόνου ή rapid tests συνίστανται σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και γενικά μέρη με συχνά ξεσπάσματα του ιού, καθώς επίσης για την ιχνηλάτηση στενών επαφών.

Τα συγκεκριμένα τεστ έχουν δύο μεγάλα πλεονεκτήματα- είναι γρήγορα αλλά και φθηνά, εντοπίζοντας τις πρωτεΐνες αντιγόνου που επιτρέπουν την ταυτοποίηση των κρουσμάτων. Η βασική διαφορά με τα μοριακά τεστ είναι ότι το δείγμα δεν χρειάζεται να σταλεί σε εργαστήριο.  

Στα παρακάτω γραφήματα, τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης της El País, φαίνεται αναλυτικά η πορεία της εξάπλωσης του ιού από τη στιγμή που ένα άτομο μολύνεται από αυτόν καθώς και ο κομβικός ρόλος που μπορούν να παίξουν τα τεστ αντιγόνου στον περιορισμό της εξάπλωσης:  

– Ένα άτομο έχει προσβληθεί από την COVID-19 και περνάει από μια περίοδο επώασης τεσσάρων ή πέντε ημερών προτού να γίνει μεταδοτικό.  

– Αυτό το άτομο μπορεί να κολλήσει τους άλλους για περίπου οκτώ ημέρες. Μετά από αυτό το διάστημα, το ιικό φορτίο είναι χαμηλό και η νόσος δεν μεταδίδεται πια.

– Ας φανταστούμε ότι αυτό το άτομο έχει οκτώ κοντινές επαφές και θα μολύνει τέσσερις εξ’ αυτών εάν δεν υπάρξει κάποιο μέτρο πρόληψης.

– Κάθε επαφή που θα μολυνθεί, πρόκειται να περάσει τη δική της περίοδο επώασης, η οποία θα ακολουθείται από έναν μολυσματικό κύκλο, κατά τον οποίο θα είναι και πιθανή η μετάδοση του ιού.

– Τι συμβαίνει λοιπόν αν το άτομο που έχει προσβληθεί επισκεφθεί έναν γιατρό ή κάνει ένα μοριακό τεστ; Θα πρέπει να τεθεί προληπτικά σε αυτοαπομόνωση αλλά θα χρειαστούν δύο ή τρεις ημέρες μέχρι να μάθουν αν είναι θετικοί.

– Υπάρχουν όμως άτομα που δεν τηρούν αυστηρά το μέτρο της αυτοαπομόνωσης και ίσως να μολύνουν άλλους. Με αυτό τον τρόπο κολλάει τον ιό η «Επαφή 1» (Contact 1) στο γράφημα.

– Εάν οι επαφές του πρώτου ατόμου ιχνηλατηθούν μετά από μια θετική διάγνωση, ίσως να εντοπιστούν και να τεθούν σε απομόνωση και οι οκτώ. Όμως θα υπάρχουν ακόμη πιθανότητες να κολλήσουν και άλλους.

– Τι γίνεται όμως αν διεξαχθεί ένα τεστ αντιγόνου; Μέσα σε 15 λεπτά από την επίσκεψη στο γιατρό, το άτομο θα λάβει τα θετικά αποτελέσματα, να τεθεί σε αυτοαπομόνωση και η ιχνηλάτηση επαφών θα μπορεί να ξεκινήσει άμεσα.

Η ταχύτητα των rapid tests είναι αυτή που περιορίζει τις πιθανότητες περαιτέρω μετάδοσης.  

Πηγή: www.lifo.gr

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες