Πώς να μειώσουμε αποτελεσματικά τον κίνδυνο για Covid μακράς διαρκείας αν νοσήσουμε

Ας δούμε τι ξέρουν οι ειδικοί αυτήν τη στιγμή σχετικά με την πρόληψη ή τη θεραπεία μακροχρόνιων συμπτωμάτων μετά από μόλυνση από κορονοϊό.

Τα τελευταία δύο χρόνια, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποφύγουμε την Covid-19, ειδικά καθώς ο ιός έχει μεταλλαχθεί και γίνεται πιο μεταδοτικός. Γνωρίζουμε ότι οι μάσκες υψηλής ποιότητας βοηθούν και ο εμβολιασμός μειώνει δραστικά τις πιθανότητες να κολλήσουμε τον κορoνοϊό και να αναπτύξουμε σοβαρή ασθένεια.

Όμως, δεδομένης της φύσης των εξαιρετικά μεταδοτικών αναπνευστικών ιών όπως ο SARS-CoV-2, οι ειδικοί στις λοιμώδεις νόσους λένε ότι οι περισσότεροι από εμάς, κάποια στιγμή, θα μολυνθούμε. Και καθώς ξεκινά η πραγματικότητα της ζωής με την ενδημική Covid, πολλοί από εμάς ανησυχούμε ολοένα και περισσότερο για την Covid μακράς διαρκείας εάν και όταν εμφανιστεί αυτή η μόλυνση.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Επειδή οι γιατροί εξακολουθούν να ερευνούν τι προκαλεί μακροχρόνια Covid αρχικά, δεν υπάρχουν θεραπείες ειδικά σχεδιασμένες για την πρόληψή της. Προς το παρόν, ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουμε ένα κρούσμα Covid να πάρει διάρκεια – εκτός από το να μην κολλήσουμε εξαρχής – είναι να εμβολιαστούμε και να ξεκινήσουμε θεραπεία το συντομότερο δυνατό εάν αρρωστήσουμε.

«Ο εμβολιασμός και πιθανώς η πρώιμη χρήση από του στόματος αντιιικών φαρμάκων είναι τα πιο απτά και, επιστημονικά βασισμένα, μέσα για την πρόληψη της Covid μακράς διάρκειας», λέει ο Ρίτσαρντ Μπέκερ, γιατρός εσωτερικής ιατρικής στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι που διευθύνει την κλινική UC Health long Covid .

Πού βρισκόμαστε σχετικά με την κατανόηση του τι προκαλεί και αποτρέπει τη μακροχρόνια Covid

Επειδή η Covid είναι μια σχετικά νέα ασθένεια που υπάρχει μόνο εδώ και μερικά χρόνια, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη μια αδιάσειστη κατανόηση του τι προκαλεί την μακροχρόνια Covid ή πώς να την αποτρέψουν.

Οι ερευνητές που μελετούν επί μακρόν την Covid γενικά συμφωνούν ότι οι παρατεταμένες επιπτώσεις στην υγεία που βιώνουν οι άνθρωποι μετά τη μόλυνση προκαλούνται από φλεγμονή σε όλο το σώμα. Άλλοι υποψιάζονται ότι άτομα με συμπτώματα μακράς διάρκειας εξακολουθούν να έχουν μικρές ποσότητες ιού στο σώμα τους που μπορεί να προκαλέσουν κάθε είδους προβλήματα υγείας, όπως κόπωση, ζάλη, ομίχλη του εγκεφάλου, τρόμο και πόνο στο στήθος ή στις αρθρώσεις.

Γνωρίζουμε επίσης ότι πολλοί ασθενείς με Covid-19 μακράς διαρκείας αρρώστησαν βαριά με κορονοϊό.

«Απλώς λόγω της φύσης της βαριάς ασθένειας, πολλοί ασθενείς θα έχουν μακροχρόνια συμπτώματα όπως κόπωση και δύσπνοια», λέει ο Ζαν Πολ Χιγκουέρο – Σεβίλλα, ιατρός εντατικής θεραπείας στο Yale Medicine που εργάζεται στο πρόγραμμα αποκατάστασης Post Covid – 19.

Είμαστε στα αρχικά στάδια κατανόησης της Covid μακράς διαρκείας και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία ειδικά σχεδιασμένη για την πρόληψή της.

«Η εύρεση του ”δρόμου” της φυσιολογίας θα είναι το κλειδί για την κατανόηση, πρώτον του τι μπορεί ίσως να γίνει για να αποφευχθεί η Covid μακράς διαρκείας και δεύτερον να μας δοθούν ορισμένες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της Covid μακράς διαρκείας που επί του παρόντος δεν έχουμε πραγματικά», λέει η Σάλι Χόντερ λοιμωξιολόγος και διευθύντρια του Ινστιτούτου Κλινικών και Μεταφραστικών Επιστημών της Δυτικής Βιρτζίνια στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια.

.

Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο για Covid μακράς διαρκείας

Ο μόνος περισσότερο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε τον κίνδυνο για Covid μακράς διαρκείας είναι να αποφύγουμε να κολλήσουμε Covid εξαρχής. Όμως, όπως μας είπαν οι ειδικοί μολυσματικών ασθενειών, αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο να γίνει καθώς η Covid γίνεται ενδημική.

Ας θυμηθούμε: Ενδημικός δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν προκαλεί πλέον βλάβη, σημαίνει απλώς ότι η βλάβη που προκαλεί είναι πιο διαχειρίσιμη σε επίπεδο πληθυσμού. Όσο η Covid είναι τριγύρω, ο κίνδυνος για μακροχρόνια Covid δεν είναι μηδενικός.

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης Covid Μακράς διαρκείας είναι να εμβολιαστούμε. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο διαπίστωσε ότι ο εμβολιασμός μείωσε οριακά τις πιθανότητες ενός ατόμου να εμφανίσει Covid μακράς διαρκείας Μια άλλη έκθεση από το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι δύο δόσεις εμβολίου για την Covid σχετίστηκαν με μείωση κατά 41% στις πιθανότητες αναφοράς μακροχρόνιων συμπτωμάτων.

Ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα να κολλήσουμε την Covid εξαρχής και, με βάση αυτήν την έρευνα, φαίνεται επίσης να μειώνει τον κίνδυνο μακροχρόνιας Covid, λέει η Χόντερ. Ας λάβουμε, όμως, υπόψη ότι ελάχιστες μελέτες έχουν γίνει για αυτό μέχρι στιγμής. Έτσι, αν και αυτά τα δεδομένα είναι πολλά υποσχόμενα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα, προσθέτει . Υπήρξαν επίσης αναφορές για εμβολιασμένα άτομα που απέκτησαν Covid μακράς διαρκείας αφού επαναμολύνθηκαν.

Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο

Εάν διατρέχουμε κίνδυνο να αναπτύξουμε σοβαρή ασθένεια, θα πρέπει να ξεκινήσουμε θεραπεία μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι όσο πιο άρρωστος είναι ένας άνθρωπος με Covid, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να μετατραπεί σε μακροχρόνιο κρούσμα Covid.

Η άμεση έναρξη των θεραπειών που βοηθούν στην αποφυγή επιδείνωσης της λοίμωξης μπορεί τελικά να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων σε μεγάλες αποστάσεις, σύμφωνα με τον Χιγκουέρο – Σεβίλλα.

«Εάν κολλήσουμε Covid, ειδικά ασθενείς που έχουν συννοσηρότητες, θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους για το εάν πληρούν τις προϋποθέσεις για μονοκλωνικά αντισώματα ή αντιικά», εξηγεί ο ίδιος, ο οποίος συμβουλεύει τους ασθενείς υψηλού κινδύνου – συμπεριλαμβανομένων εκείνων με διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις και πνευμονικές παθήσεις — να τον καλέσουν αμέσως μόλις προγραμματίσουν μια εξέταση.

Τα από του στόματος αντιιικά που είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία θα πρέπει να ξεκινούν εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η έγχυση μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει σχεδιαστεί για να ξεκινά εντός επτά ημερών. Αυτά τα φάρμακα σταματούν την αναπαραγωγή του ιού και μειώνουν την ποσότητα του ιού στο σώμα μας.

«Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία με από του στόματος αντιιικά φάρμακα ή πιθανώς πολυκλωνικό αντίσωμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη της Covid μακράς διαρκείας. Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμη και για λοιμώξεις που προκαλούν ήπια ή ήπια έως μέτρια συμπτώματα», λέει ο Μπέκερ.

Μπορούν να βοηθήσουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ή η ανάπαυση;

Γνωρίζοντας ότι η φλεγμονή φαίνεται να βρίσκεται στη ρίζα του μακροχρόνιου COVID, μπορεί να αναρωτηθούμε εάν τα αντιφλεγμονώδη που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να βοηθήσουν με συμπτώματα μακράς διάρκειας. Σύμφωνα με τον Χιγκουέρο – Σεβίλλα δεν υπάρχουν πραγματικά δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι αυτό το φάρμακο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Covid μακράς διαρκείας. Επίσης, δεν γνωρίζουμε εάν η πρεδνιζόνη ή η δεξαμεθαζόνη – δύο στεροειδή που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της φλεγμονής σε ασθενείς με Covid – θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για Covid μακράς διαρκείας, προσθέτει ο Μπέκερ.

Οι γιατροί συνιστούν να ξεκουραζόμαστε και να παραμένουμε ενυδατωμένοι εάν κολλήσουμε. Αλλά αν αυτές οι παρεμβάσεις θα μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιας Covid, (αυτό) είναι άγνωστο. Αυτή η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, λέει η Χόντερ, και αν θέλουμε να συμμετέχουμε σε μελέτες για μακροχρόνιο κορονοϊό, μπορούμε να κάνουμε αίτηση μέσω των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας. Οι ερευνητές αναζητούν επί του παρόντος μια σειρά συμμετεχόντων – άτομα που είχαν Covid και δεν νόσησαν βαριά, άτομα που ανέπτυξαν μακροχρόνια Covid και άτομα που δεν έχουν μολυνθεί – για να κατανοήσουν καλύτερα τι προκαλεί τη Covid μακράς διαρκείας και πώς μπορούμε να την αποτρέψουμε.

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/entry/pos-na-meiosoeme-ton-kindeno-yia-covid-makras-diarkeias-an-nosesoeme_gr_6238742fe4b0c727d480cb99

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η φροντίδα στο σπίτι και σε ελαφρά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση

Εξαιρετικά σημαντική είναι η θεσμοθέτηση της κατ’ οίκον φροντίδας για τους βαριά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια, στην οποία προχωρά τώρα η Πολιτεία με το...

«Βηματοδότης» βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου στα θύματα σοβαρών ατυχημάτων

Τι αποτέλεσμα είχε στους πρώτους πέντε ασθενείς με τραυματική κάκωση εγκεφάλου στους οποίους εμφυτεύθηκε Μία πειραματική συσκευή σαν βηματοδότης, που εμφυτεύεται σε ασθενείς με τραυματική...

Νέα για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Πρόσφατα είχαμε θαυμάσια νέα από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στην πληθώρα των προβλημάτων και των διεθνών συμφορών που έχουν...

Ετικέτες