Πως η ηλικία επηρεάζει τα δυσμενή αποτελέσματα σε ηλικιωμένους ογκολογικούς ασθενείς με COVID-19

Ο δείκτης γηριατρικού κινδύνου θα αποτελέσει σημαντικό εφόδιο για την ιατρική κοινότητα ώστε να εντοπίσει έγκαιρα ασθενείς με καρκίνο υψηλού κινδύνου.  Η μεγαλύτερη ηλικία σχετίζεται με δυσμενή πρόγνωση στους ασθενείς με COVID-19, παρόλο που η ετερογένεια του γήρατος από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να οδηγεί σε σημαντική μεταβλητότητα στα αποτελέσματα των ασθενών.

Τα στοιχεία προκύπτουν από πρόσφατη δημοσίευση των A. Elkrief και συνεργατών στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Healthy Longevity (DOI:https://doi.org/10.1016/S2666-7568(22)00009-5). Τα στοιχεία συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΓιάννης ΝτάνασηςΠάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Σκοπός της μελέτης ήταν να συσχετίσει έναν νέο δείκτη γηριατρικού κινδύνου (CCC19) που συμπεριλαμβάνει την ηλικία, το τροποποιημένο δείκτη συννοσηροτήτων κατά Charlson και τη γενική κατάσταση κατά Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG), με τη σοβαρότητα της COVID-19 και τη θνησιμότητα εντός 30 ημερών από τη διάγνωση μεταξύ ηλικιωμένων ασθενών με καρκίνο.

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 5671 ασθενείς με καρκίνο και COVID-19 ηλικίας 60 ετών και άνω. Η ομάδα των εθελοντών μελετήθηκε  από τις 17 Μαρτίου 2020 έως τις 6 Ιουνίου 2021. Η διάμεση διάρκεια παρακολούθησης ήταν 56 ημέρες και η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν τα 72 έτη.

Σύμφωνα με τον δείκτη γηριατρικού κινδύνου CCC19:

  • 365 (41.7%) ασθενείς κατατάχθηκαν ως σταθερού κινδύνου,
  • 2217 (39.1%) ασθενείς ως ενδιάμεσου κινδύνου και
  • 1089 (19.2%) ως υψηλού κινδύνου όσον αφορά στη δυσμενή πρόγνωση.

Συγκριτικά με τους ασθενείς σταθερού κινδύνου, οι ασθενείς υψηλού κινδύνου είχαν σημαντικά σοβαρότερη λοίμωξη COVID-19 κατά 7 φορές.  Εξ αυτών 920 (16.2%) ασθενείς  έχασαν την ζωή τους εντός 30 ημερών από τη διάγνωση της COVID-19.

Αναλυτικά στον θάνατο οδηγήθηκαν :

  • 161 (6.8%) από τους 2365 ασθενείς σταθερού κινδύνου,
  • 409 (18.5%) από τους 2217 ασθενείς ενδιάμεσου κινδύνου και
  • 350 (32.1%) από τους 1089 ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι ασθενείς υψηλού κινδύνου είχαν 10.7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου εντός 30 ημερών από τη διάγνωση της COVID-19 συγκριτικά με τους ασθενείς σταθερού κινδύνου. Οι ερευνητές κατέληξαν πως  η τιμή του δείκτη γηριατρικού κινδύνου CCC19 συσχετίστηκε ισχυρά με τη σοβαρότητα της COVID-19 και τη θνησιμότητα εντός 30 ημερών από τη διάγνωση της COVID-19.  Με βάση τον εν λόγω δείκτη οι θεράποντες οι ιατροί θα μπρούν να εντοπίσουν την ομάδα των ασθενών άνω των 60 ετών με καρκίνο και COVID-19 που έχουν υψηλό κίνδυνο για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο COVID-19 και θάνατο.

Πηγή: https://virus.com.gr/pos-i-ilikia-epireazei-ta-dysmeni-apotelesmata-se-ilikiomenoys-ogkologikoys-astheneis-me-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η φροντίδα στο σπίτι και σε ελαφρά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση

Εξαιρετικά σημαντική είναι η θεσμοθέτηση της κατ’ οίκον φροντίδας για τους βαριά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια, στην οποία προχωρά τώρα η Πολιτεία με το...

«Βηματοδότης» βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου στα θύματα σοβαρών ατυχημάτων

Τι αποτέλεσμα είχε στους πρώτους πέντε ασθενείς με τραυματική κάκωση εγκεφάλου στους οποίους εμφυτεύθηκε Μία πειραματική συσκευή σαν βηματοδότης, που εμφυτεύεται σε ασθενείς με τραυματική...

Νέα για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Πρόσφατα είχαμε θαυμάσια νέα από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στην πληθώρα των προβλημάτων και των διεθνών συμφορών που έχουν...

Ετικέτες