Πώς επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση η ορθοστασία και η κίνηση

Τι έδειξε ανάλυση σε ηλικιωμένους και ποια είναι τα αποτελέσματα του τρόπου ζωής σε σύγκριση με τη φαρμακευτική αγωγή.

Οι ηλικιωμένοι περνούν συχνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καθήμενοι. Κάθονται δηλαδή περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι οι εργαζόμενοι στα γραφεία τους. Αμερικανοί επιστήμονες έδειξαν τώρα σε μια μελέτη ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα κινητικής δραστηριότητας βοηθούν: μόλις μισή ώρα περισσότερη ορθοστασία την ημέρα μειώνει την αρτηριακή πίεση όπως ένα φάρμακο.

“Η μέτρια έως έντονη δραστηριότητα μπορεί να προάγει τη σωματική, γνωστική, συναισθηματική και λειτουργική υγεία των ηλικιωμένων. Ωστόσο, το ποσοστό εκείνων που πληρούν τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα είναι χαμηλό.

Οι ηλικιωμένοι συνήθως περνούν το 65 έως 80% της ημέρας καθιστοί”, έγραψαν πρόσφατα η Dori Rosenberg (Kaiser Permanente Washington Health Research Institute/Seattle) και οι συν-συγγραφείς της στην ηλεκτρονική τους δημοσίευση (JAMA Network Open)

Μόνο λίγοι ηλικιωμένοι καταφέρνουν να ασκούνται τακτικά. Οι Αμερικανοί επιστήμονες δοκίμασαν λοιπόν μια απλή παρέμβαση: 283 άτομα ηλικίας 60 έως 89 ετών με μέσο δείκτη μάζας σώματος 34,9 (ΔΜΣ- από ΔΜΣ 30 χρησιμοποιείται ο όρος παχυσαρκία) χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: 140 άτομα έκαναν προπόνηση δέκα φορές (δύο φορές αυτοπροσώπως, τις υπόλοιπες διαδικτυακά) με στόχο να μειώσουν τον καθημερινό χρόνο που περνούν καθιστοί.

Τους δόθηκε επίσης ένας όρθιος πάγκος για χρήση στο σπίτι και ένας ανιχνευτής φυσικής κατάστασης. 143 άτομα εντάχθηκαν σε ομάδα ελέγχου που περιλάμβανε μόνο προπόνηση για γενικούς στόχους υγείας.

Στην αρχή, 147 από τα συμμετέχοντες (λίγο κάτω από το 52%) είχαν διαγνωσμένη υψηλή αρτηριακή πίεση ως έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Σχεδόν το 70% των ατόμων αυτών έπαιρναν τουλάχιστον ένα φάρμακο για την αρτηριακή πίεση.

Οι επιστήμονες ανέφεραν εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα. “Ο μέσος χρόνος που αφιέρωναν καθιστοί ανά ημέρα μειώθηκε κατά 31,85 λεπτά μέσα σε έξι μήνες στην ομάδα με τη στοχευμένη παρέμβαση σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου”, έγραψαν η Dori Rosenberg και οι συν-συγγραφείς της μελέτης.

Η εξαιρετικά μέτρια αύξηση της σωματικής δραστηριότητας είχε σαφή επίδραση στη συστολική αρτηριακή πίεση (“ανώτερη τιμή”- κατά τη φάση άντλησης της καρδιάς): Στην ομάδα παρέμβασης, μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 6,67 mmHg.

Στην ομάδα ελέγχου, παρατηρήθηκε μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 3,48 mmHg. Στην πιο κινητική ομάδα των δοκιμαζόμενων ατόμων, η μείωση της αρτηριακής πίεσης ήταν τουλάχιστον τόσο μεγάλη όσο μπορεί να επιτευχθεί με ένα μονοθεραπευτικό φάρμακο για την αρτηριακή πίεση.

Η διαστολική αρτηριακή πίεση (“χαμηλότερη τιμή”) μειώθηκε περίπου το ίδιο και στις δύο ομάδες. Δεν υπήρξε καμία επίδραση στο βάρος, τον ΔΜΣ, την περίμετρο μέσης ή τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται για υπέρταση.

“Η καθιστική ζωή είναι το νέο κάπνισμα”, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα “Ärztezeitung” παραθέτοντας ένα σύνθημα που προπαγάνδιζε πριν από μερικά χρόνια σε μια έκθεση σχετικά με τη μελέτη.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η μείωση του χρόνου που οι ηλικιωμένοι περνούν ακίνητοι κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ευκολότερο να πργματοποιηθεί με την βοήθεια της από προώθησης μεγάλων προγραμμάτων γυμναστικής.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/124032/pos-ephreazoyn-thn-arthriakh-piesh-h-orthostasia-kai-h-kinhsh-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50%...

Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Οι γενιές που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα

Είναι Τετάρτη μεσημέρι στη λαϊκή αγορά. Πίσω από έναν πάγκο γεμάτο μαρούλια, κρεμμυδάκια, σπανάκι, βλίτα και λοιπά λαχανικά βρίσκεται μια κυρία γύρω στα 70....

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών Ιατρών...

Ετικέτες