Πώς διαφέρει η πνευμονία λόγω COVID-19 από την κανονική πνευμονία: Ποια είναι τα συμπτώματα

Η πνευμονία είναι μια λοίμωξη των πνευμόνων. Μπορεί να προκληθεί από ιούς, βακτήρια και μύκητες. Η πνευμονία μπορεί να κάνει τους μικρούς αερόσακους στους πνεύμονές σας, γνωστούς ως κυψελίδες, να γεμίσουν με υγρό.

Η πνευμονία μπορεί να είναι μια επιπλοκή της COVID-19, της ασθένειας που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό, γνωστό ως SARS-CoV-2.

Σε αυτό το άρθρο ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην πνευμονία λόγω COVID-19, τι την κάνει διαφορετική, συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε και πώς αντιμετωπίζεται.

Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στον κορονοϊό και την πνευμονία

Η μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2 ξεκινά όταν αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό εισέρχονται στην ανώτερη αναπνευστική οδό. Καθώς ο ιός πολλαπλασιάζεται, η μόλυνση μπορεί να προχωρήσει στους πνεύμονες. Όταν συμβεί αυτό, είναι πιθανό να αναπτυχθεί πνευμονία.

Πώς ακριβώς όμως συμβαίνει αυτό; Συνήθως, το οξυγόνο που εισπνέετε στους πνεύμονές σας περνά στην κυκλοφορία του αίματός σας μέσα στις κυψελίδες, τους μικρούς αερόσακους στους πνεύμονές σας. Ωστόσο, ο κορονοϊός μπορεί να βλάψει αυτές τις κυψελίδες και τους περιβάλλοντες ιστούς.

Επιπλέον, καθώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταπολεμά τον κορονοϊό, η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση υγρών και νεκρών κυττάρων στους πνεύμονές σας. Αυτοί οι παράγοντες παρεμβαίνουν στη μεταφορά οξυγόνου, οδηγώντας σε συμπτώματα, όπως βήχας και δύσπνοια.

Τα άτομα με πνευμονία λόγω COVID-19 μπορεί επίσης να αναπτύξουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS). Είναι ένας προοδευτικός τύπος αναπνευστικής ανεπάρκειας, που εμφανίζεται όταν οι αερόσακοι στους πνεύμονες γεμίζουν με υγρό. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή. Πολλά άτομα με ARDS χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη (μηχανικό αερισμό), για να τους βοηθήσει να αναπνεύσουν.

Πώς διαφέρει η πνευμονία λόγω COVID-19 από την κανονική πνευμονία

Τα συμπτώματα της πνευμονίας λόγω COVID-19 μπορεί να είναι παρόμοια με άλλους τύπους ιογενούς πνευμονίας. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί πώς η πνευμονία λόγω COVID-19 διαφέρει από άλλους τύπους πνευμονίας. Οι πληροφορίες από αυτές τις μελέτες μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν στη διάγνωση και στην περαιτέρω κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο κορονοϊός επηρεάζει τους πνεύμονες.

Μια μελέτη χρησιμοποίησε αξονικές τομογραφίες και εργαστηριακές εξετάσεις, για να συγκρίνει τα κλινικά χαρακτηριστικά της πνευμονίας λόγω COVID-19 με άλλους τύπους πνευμονίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με πνευμονία λόγω COVID-19 ήταν πιο πιθανό να έχουν:

 • πνευμονία που επηρεάζει και τους δύο πνεύμονες σε αντίθεση με έναν μόνο
 • πνεύμονες που είχαν χαρακτηριστική όψη “θρυμματισμένου γυαλιού”μέσω αξονικής τομογραφίας
 • ανωμαλίες σε ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις, ιδιαίτερα σε αυτές που αξιολογούν την λειτουργία του ήπατος

Πνευμονία λόγω COVID-19: Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της πνευμονίας λόγω COVID-19 είναι παρόμοια με τα συμπτώματα άλλων τύπων πνευμονίας και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • πυρετός
 • κρυάδες
 • βήχας, ο οποίος μπορεί να είναι και παραγωγικός
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • πόνος στο στήθος, που συμβαίνει που παίρνετε βαθιά αναπνοή, ή βήχετε
 • κούραση

Οι περισσότερες περιπτώσεις COVID-19 περιλαμβάνουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Ωστόσο, μερικές φορές η COVID-19 είναι πιο σοβαρή. Μια μεγάλη μελέτη από την Κίνα διαπίστωσε ότι περίπου το 14% των περιπτώσεων ήταν σοβαρές, ενώ το 5% ταξινομήθηκαν ως κρίσιμες.

Οι ασθενείς με σοβαρή COVID-19 μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρές κρίσεις πνευμονίας. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Σε κρίσιμες περιπτώσεις, η πνευμονία μπορεί να εξελιχθεί σε ARDS.

Πότε να αναζητήσετε επείγουσα περίθαλψη

Φροντίστε να αναζητήσετε αμέσως επείγουσα φροντίδα, εάν εσείς ή κάποιος άλλος αντιμετωπίσετε:

 • δυσκολία αναπνοής
 • γρήγορη, ρηχή αναπνοή
 • επίμονα αισθήματα πίεσης, ή πόνου στο στήθος
 • γρήγορος καρδιακός παλμός
 • σύγχυση
 • γαλαζωπό χρώμα των χειλιών, του προσώπου, ή των νυχιών
 • δυσκολία να μείνετε ξύπνιοι, ή δυσκολία στην αφύπνιση

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να αναπτύξει πνευμονία λόγω COVID-19

Μερικοί ασθενείς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές (όπως πνευμονία και ARDS) λόγω της COVID-19.

Μεγαλύτεροι ενήλικες

Οι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια λόγω COVID-19.

Επιπλέον, η διαβίωση σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας, όπως οίκοι ευγηρίας, ή εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης, μπορεί επίσης να σας θέσει σε αυξημένο κίνδυνο.

Υποκείμενα νοσήματα

Άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που έχουν υποκείμενες παθήσεις διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας. Οι καταστάσεις υγείας που μπορούν να σας θέσουν σε υψηλότερο κίνδυνο περιλαμβάνουν:

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Το να είναι κανείς ανοσοκατεσταλμένος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας COVID-19. Ανοσοκατεσταλμένος είναι εκείνος που το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι πιο αδύναμο από το κανονικό.

Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οφείλεται σε:

 • λήψη φαρμάκων που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως κορτικοστεροειδή ή φάρμακα για αυτοάνοση πάθηση
 • το να υποβάλλεται σε θεραπεία για καρκίνο
 • το να είναι λήπτης μεταμοσχευμένου οργάνου, ή μυελού των οστών
 • το να έχει τον ιό HIV (AIDS)

Πνευμονία λόγω COVID-19: Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση της COVID-19 πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας ένα τεστ που ανιχνεύει την παρουσία ιικού γενετικού υλικού από αναπνευστικό δείγμα. Αυτό συχνά περιλαμβάνει τη συλλογή δείγματος με το ταμπονάρισμα της μύτης, ή του λαιμού.

Η τεχνολογία απεικόνισης, όπως η ακτινογραφία θώρακος, ή η αξονική τομογραφία, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μέρος της διαγνωστικής διαδικασίας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να οπτικοποιήσει τις αλλαγές στους πνεύμονές σας που μπορεί να οφείλονται σε πνευμονία λόγω COVID-19.

Εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου. Αυτές περιλαμβάνουν τη συλλογή δείγματος αίματος από μια φλέβα, ή αρτηρία στο χέρι σας.

Μερικά παραδείγματα εξετάσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνουν πλήρη αιματολογική εξέταση και μεταβολικό πάνελ.

Πνευμονία λόγω COVID-19: Αντιμετώπιση

Προς το παρόν δεν υπάρχει εγκεκριμένη ειδική θεραπεία για την COVID-19. Ωστόσο, μια ποικιλία φαρμάκων διερευνάται ως πιθανές θεραπείες.

Η θεραπεία της πνευμονίας λόγω COVID-19 επικεντρώνεται στην υποστηρικτική φροντίδα. Αυτό περιλαμβάνει την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας και τη διασφάλιση ότι λαμβάνετε αρκετό οξυγόνο.

Τα άτομα με πνευμονία λόγω COVID-19 συχνά λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται η χρήση αναπνευστήρα.

Μερικές φορές οι ασθενείς με ιογενή πνευμονία μπορεί επίσης να αναπτύξουν μια δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη. Εάν συμβεί αυτό, χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για τη θεραπεία της βακτηριακής λοίμωξης.

Πνευμονία λόγω COVID-19: Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Η βλάβη των πνευμόνων λόγω της COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες επιπτώσεις στην υγεία.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι 66 από τους 70 ασθενείς που είχαν πνευμονία λόγω COVID-19 είχαν ακόμη βλάβες στους πνεύμονες ορατές με αξονική τομογραφία, όταν έφυγαν από το νοσοκομείο.

Πώς λοιπόν μπορεί αυτό να επηρεάσει την αναπνευστική σας υγεία; Είναι πιθανό ότι οι αναπνευστικές δυσκολίες μπορεί να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια και μετά την ανάρρωση, λόγω βλάβης στους πνεύμονες. Εάν περάσετε σοβαρή πνευμονία, ή ARDS, μπορεί να έχετε μόνιμες ουλές στους πνεύμονες.

Μια πρόσφατη μελέτη παρακολούθησε 71 άτομα επί 15 χρόνια, αφότου είχαν SARS, το οποίο αναπτύσσεται από έναν άλλο κορονοϊό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι βλάβες των πνευμόνων μειώθηκαν σημαντικά το πρώτο έτος μετά την ανάρρωση. Ωστόσο, μετά από αυτή την περίοδο ανάρρωσης, οι βλάβες έφτασαν μονιμοποιήθηκαν.

Πνευμονία λόγω COVID-19: Συμβουλές πρόληψης

Αν και μπορεί να μην είναι πάντα δυνατό να αποτραπεί η ανάπτυξη πνευμονίας λόγω COVID-19, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο:

 • Συνεχίστε να εφαρμόζετε μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, την φυσική απόσταση και τον τακτικό καθαρισμό επιφανειών που ακουμπάτε συχνά.
 • Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με καλή ενυδάτωση, υγιεινή διατροφή και καλής ποιότητας ύπνο.
 • Εάν έχετε κάποιο υποκείμενο νόσημα, συνεχίστε να διαχειρίζεστε την κατάστασή σας και να λαμβάνετε όλα τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες.
 • Εάν ασθενήσετε με COVID-19, παρακολουθήστε προσεκτικά τα συμπτώματά σας και μείνετε σε επαφή με τον γιατρό σας. Μη διστάσετε να αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα, εάν τα συμπτώματά σας αρχίσουν να επιδεινώνονται.

Πηγή: https://www.healthline.com, https://www.iatropedia.gr/ygeia/pos-diaferei-i-pnevmonia-logo-covid-19-apo-tin-kanoniki-pnevmonia-poia-einai-ta-symptomata/149826/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ECDC: Αυξάνονται οι πνευμονίες και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στην Ευρώπη

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από την εποχική γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα πνευμονίας Αύξηση...

Βρέθηκε γονίδιο που καθορίζει το μέγεθος του λιπώδους ιστού

Το αν ένα άτομο είναι αδύνατο ή παχύ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από τα επίπεδα δραστηριότητας μέχρι την πρόσληψη τροφής, την ασθένεια, το περιβάλλον...

Η αρτηριακή πίεση μέσα στον χρόνο: Νεότερα δεδομένα

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης για τις επιπτώσεις του ψύχους στην αρτηριακή πίεση πασχόντων από υπέρταση. Οι χειμερινοί μήνες μπορεί να είναι δύσκολοι για τους πάσχοντες...

Ετικέτες