Πόροι 4 εκ. ευρώ στο Ελληνικό Δίκτυο Μοριακής Ογκολογίας

Το «πράσινο φως» για την χρηματοδότηση ύψους 4 εκατ. ευρώ έλαβε το Ελληνικό Δίκτυο Μοριακής Ογκολογίας (ΕΔΙΜΟ) από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.  Στόχος είναι να προκύψει μια ενότητα ενεργειών των  ελληνικών πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων στον τομέα της υγείας, της μοριακής ογκολογίας και της ιατρικής ακριβείας.

Όραμα είναι ο ενίσχυση της προσπάθειας για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου. Επιδίωξη ακόμη είναι η ανάπτυξη νέων τεχνικών για την καλύτερη ανίχνευση των όγκων και την προσαρμογή των υπηρεσιών υγείας στην εξατομίκευση της πρόληψης και της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών.

Δίκτυο με ερευνητικά κέντρα από όλη την Ελλάδα

Συγκεκριμένα, το ΕΔΙΜΟ αποτελεί πρωτοβουλία που έλαβε πριν ένα χρόνο το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και τελεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στο εγχείρημα εκτός από το ΙΤΕ, λαμβάνουν μέρος δημιουργώντας ένα δίκτυο, ερευνητικά κέντρα από όλη την Ελλάδα με υπηρεσίες ανάλυσης βιοδεικτών μοριακής ογκολογίας σε ασθενείς με αιματολογικά ή συμπαγή νεοπλάσματα. Παράλληλα, στο πλαίσιο του ΕΔΙΜΟ, δημιουργείται μία ψηφιακή βάση δεδομένων, η οποία θα συνδέσει την ανίχνευση των βιοδεικτών με τα κλινικά στοιχεία των δειγμάτων.

Εξατομικευμένη Ιατρική

Επικεφαλής της προσπάθειας έχει τεθεί ο πρόεδρος του ΙΤΕ και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νεκτάριος Ταβερναράκης και επιστημονικός υπεύθυνος ο καθηγητής Κωνσταντίνος Στρατάκης, κλινικός γενετιστής γιατρός και διευθυντής ερευνών γενετικής και ιατρικής ακριβείας. Μιλώντας για την ΕΔΙΜΟ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ταβερναράκης υπενθύμισε τις «εμβληματικές δράσεις Ιατρικής Ακριβείας» και έκανε λόγο για  συνεχή και πολυετή προσπάθεια που ενισχύει τη θέση «της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της εξατομικευμένης ιατρικής».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο επικεφαλής στο υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό του δικτύου προδιαγράφοντας μια λαμπρή πορεία της χώρας μας προς την ιατρική του μέλλοντος. Αυτή θα ενισχυθεί και από την πρόσφατη ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Γονιδιωματικής του Ανθρώπου στο ΙΤΕ,  χάρη σε «εκτεταμένες συνέργειες με κορυφαία ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού»  σύμφωνα με τον κ. Ταβερναράκη.

Πρόσβαση ασθενών

Από την πλευρά του, ο επιστημονικός υπεύθυνος του δικτύου, καθηγητής Κωνσταντίνος Στρατάκης τόνισε πως σκοπός στο ΕΔΙΜΟ είναι να διασφαλιστεί η άμεση  και δωρεάν πρόσβαση κάθε ασθενούς στην  Ελλάδα «στην καλύτερη δυνατή εξατομικευμένη θεραπεία με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα» . Προσδοκία αποτελεί στο μέλλον με την εξασφάλιση χρηματοδότησής  «να ενταχθούν στο δίκτυο όλες οι ογκολογικές κλινικές και οι ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς της χώρας, ώστε να προωθηθεί ευρύτερα η ερευνητική δραστηριότητα και η αξιοποίηση των υποδομών και της γνώσης, οι οποίες δημιουργούνται στο πλαίσιο του ΕΔΙΜΟ».

Πηγή: https://virus.com.gr/poroi-4-ek-eyro-sto-elliniko-diktyo-moriakis-ogkologias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διαβήτης και καρκίνος του προστάτη

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη: Πώς μπορούν να βοηθήσουν η υγιεινή διατροφή και ο τρόπος ζωής Εκτός από τον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, ο...

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις: Ποιες νέες δρομολογούνται

Το στοίχημα Μητσοτάκη για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις – Ποιες νέες δρομολογούνται Επεκτείνεται το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες. Το προσωπικό στοίχημα...

Τι είναι η apoB και γιατί είναι καλύτερος δείκτης καρδιαγγειακής υγείας από το λιπιδαιμικό προφίλ

Είναι πιο ακριβής προγνωστικός παράγοντας κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων από το λιπιδικό προφίλ. Η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), γνωστή και ως “κακή”...

Ετικέτες