back to top

Πόροι 4 εκ. ευρώ στο Ελληνικό Δίκτυο Μοριακής Ογκολογίας

Το «πράσινο φως» για την χρηματοδότηση ύψους 4 εκατ. ευρώ έλαβε το Ελληνικό Δίκτυο Μοριακής Ογκολογίας (ΕΔΙΜΟ) από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.  Στόχος είναι να προκύψει μια ενότητα ενεργειών των  ελληνικών πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων στον τομέα της υγείας, της μοριακής ογκολογίας και της ιατρικής ακριβείας.

Όραμα είναι ο ενίσχυση της προσπάθειας για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου. Επιδίωξη ακόμη είναι η ανάπτυξη νέων τεχνικών για την καλύτερη ανίχνευση των όγκων και την προσαρμογή των υπηρεσιών υγείας στην εξατομίκευση της πρόληψης και της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών.

Δίκτυο με ερευνητικά κέντρα από όλη την Ελλάδα

Συγκεκριμένα, το ΕΔΙΜΟ αποτελεί πρωτοβουλία που έλαβε πριν ένα χρόνο το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και τελεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στο εγχείρημα εκτός από το ΙΤΕ, λαμβάνουν μέρος δημιουργώντας ένα δίκτυο, ερευνητικά κέντρα από όλη την Ελλάδα με υπηρεσίες ανάλυσης βιοδεικτών μοριακής ογκολογίας σε ασθενείς με αιματολογικά ή συμπαγή νεοπλάσματα. Παράλληλα, στο πλαίσιο του ΕΔΙΜΟ, δημιουργείται μία ψηφιακή βάση δεδομένων, η οποία θα συνδέσει την ανίχνευση των βιοδεικτών με τα κλινικά στοιχεία των δειγμάτων.

Εξατομικευμένη Ιατρική

Επικεφαλής της προσπάθειας έχει τεθεί ο πρόεδρος του ΙΤΕ και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νεκτάριος Ταβερναράκης και επιστημονικός υπεύθυνος ο καθηγητής Κωνσταντίνος Στρατάκης, κλινικός γενετιστής γιατρός και διευθυντής ερευνών γενετικής και ιατρικής ακριβείας. Μιλώντας για την ΕΔΙΜΟ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ταβερναράκης υπενθύμισε τις «εμβληματικές δράσεις Ιατρικής Ακριβείας» και έκανε λόγο για  συνεχή και πολυετή προσπάθεια που ενισχύει τη θέση «της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της εξατομικευμένης ιατρικής».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο επικεφαλής στο υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό του δικτύου προδιαγράφοντας μια λαμπρή πορεία της χώρας μας προς την ιατρική του μέλλοντος. Αυτή θα ενισχυθεί και από την πρόσφατη ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Γονιδιωματικής του Ανθρώπου στο ΙΤΕ,  χάρη σε «εκτεταμένες συνέργειες με κορυφαία ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού»  σύμφωνα με τον κ. Ταβερναράκη.

Πρόσβαση ασθενών

Από την πλευρά του, ο επιστημονικός υπεύθυνος του δικτύου, καθηγητής Κωνσταντίνος Στρατάκης τόνισε πως σκοπός στο ΕΔΙΜΟ είναι να διασφαλιστεί η άμεση  και δωρεάν πρόσβαση κάθε ασθενούς στην  Ελλάδα «στην καλύτερη δυνατή εξατομικευμένη θεραπεία με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα» . Προσδοκία αποτελεί στο μέλλον με την εξασφάλιση χρηματοδότησής  «να ενταχθούν στο δίκτυο όλες οι ογκολογικές κλινικές και οι ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς της χώρας, ώστε να προωθηθεί ευρύτερα η ερευνητική δραστηριότητα και η αξιοποίηση των υποδομών και της γνώσης, οι οποίες δημιουργούνται στο πλαίσιο του ΕΔΙΜΟ».

Πηγή: https://virus.com.gr/poroi-4-ek-eyro-sto-elliniko-diktyo-moriakis-ogkologias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ποια είναι η νόσος από την οποία πάσχει ο ένας στους δέκα παγκοσμίως

Το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεφρολογίας καταγράφει τις νεότερες εξελίξεις και τα σύγχρονα δεδομένα σε ό,τι αφορά στις παθήσεις των νεφρών Με στόχο την ενίσχυση της...

Επεμβατική καρδιολογία: Διακαθετηριακές επεμβάσεις βαλβίδων – Μια ιατρική επανάσταση εν εξελίξει

Για τη διενέργεια πολύπλοκων μορφών διακαθετηριακών επεμβάσεων στις βαλβίδες της καρδιάς, μια εξελισσόμενη ιατρική επανάσταση, γράφουν δύο κορυφαίοι ειδικοί Η επεμβατική καρδιολογία επέφερε ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση της...

Εντολή μη ανάνηψης : Νομικά και ηθικά ζητήματα

Η εφαρμογή των εντολών DNR περιλαμβάνει την εξισορρόπηση του δικαιώματος αυτονομίας του ασθενούς με το καθήκον του επαγγελματία υγείας να διατηρήσει τη ζωή. Η έννοια...

Ετικέτες