Ποιοι δεν πρέπει να λαμβάνουν κολχικίνη

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η χορήγηση του φαρμάκου, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Η χορήγηση κολχικίνης εντάχθηκε στον θεραπευτικό αλγόριθμο που αφορά την CoViD-19 σε Έλληνες ασθενείς. Έπειτα από τα πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα των κλινικών μελετών, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε τη χορήγησή της και στη χώρα μας.

Το φθηνό αυτό φάρμακο εντάχθηκε στη ρουτίνα της θεραπείας, που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και παρατίθεται πιο κάτω.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, συνιστάται στους γιατρούς να γίνεται έναρξη της θεραπείας με κολχικίνη εντός 24 ωρών από τη διάγνωση με CoViD-19.

Η κολχικίνη, ωστόσο, δεν πρέπει να χορηγείται στις κάτωθι περιπτώσεις:

  • Φλεγμονώδης νόσο του εντέρου (νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα), χρόνια διάρροια ή δυσαπορρόφηση.
  • Προϋπάρχουσα προοδευτική νευρομυϊκή νόσος.
  • Σπειραματική διήθηση (eGFR) < 30 mL/min.
  • Σοβαρή ηπατική νόσος.
  • Έγκυμοσύνη ή θηλασμός ή πιθανότητα εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή για 6 μήνες μετά την τελευταία δόση του φαρμάκου.
  • Ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης ή σημαντική ευαισθησία στην κολχικίνη.
  • Ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για καρκίνο.
  • Ασθενείς που λαμβάνουν μακρολίδη, κυκλοσπορίνη ή βεραπαμίλη.

Φάρμακα

Στον ίδιο θεραπευτικό αλγόριθμο προβλέπεται και η χορήγηση και άλλων φαρμάκων κατά της CoViD-19, όπως η φαβιπιραβίρη.

Πρόκειται για έναν αναστολέας της RNA-πολυμεράσης, που έχει λάβει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας (2014) και της Κίνας (2020) ως αντιικό φάρμακο έναντι της γρίπης.

Πρόσφατα, έλαβε προσωρινή έγκριση στη Ρωσία και Ινδία για χορήγηση σε ασθενείς με ήπιας ή μέτριας βαρύτητας λοίμωξης COVID-19. Αναμένονται τα αποτελέσματα μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ίσως αποδειχθεί αποτελεσματικό φάρμακο για ασθενείς που νοσηλεύονται στο σπίτι με ήπιας ή μέτριας βαρύτητας λοίμωξη.

Δημ.Κ.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/60261/poioi-den-prepei-na-lamvanoyn-kolxikini.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

«ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ΛΟΓΩ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ COVID-19, EΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 30η Ιουνίου έτους 2023».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΟΠΥΥ Σχετική η με αρ.πρ.ΔΑ2Γ/Φ108/168/28.12.2022 προγενέστερη  Σας ενημερώνουμε για τη δημοσίευση του Νόμου ΥΠ΄ΑΡΙΘΜ.5034/2023 (ΦΕΚ 69/Α΄/18.3.2023), με τον οποίο προβλέπονται τα κάτωθι: ΄Αρθρο 88 παρ.8. Η...

Τα 3 νέα βήματα για τη νοσηλεία ασθενών στα νοσοκομεία – Τι αλλάζει

Τα 3 νέα βήματα για τη νοσηλεία ασθενών στα νοσοκομεία – Τι αλλάζει Τι αλλάζει άμεσα στη νοσηλεία των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία Αλλαγές προωθεί η...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 27.03.2023 – Οξεία κολπική μαρμαρυγή

Το επιτελικό κράτος αφού διαπίστωσε ότι με τα καλάθια του νοικοκυριού οι Ελληνες πάχυναν(κυρίως απο τα μακαρόνια Νο 16) τώρα τους φροντίζει με δωρεάν...

Ετικέτες