Ποιοι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό

Τη σειρά με την οποία θα αρχίσουν να εμβολιάζονται άτομα με υποκείμενα νοσήματα, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από την πανδημία, παρουσιάστηκαν σήμερα στην τακτική ενημέρωση για το πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της covid-19.

Τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα θα χωριστούν σε 2 ομάδες, Α και Β, ανάλογα με τον κίνδυνο από τη νόσηση με covid-19. Στην Ομάδα Α ανήκουν άτομα με πολύ αυξημένο κίνδυνο και στην Ομάδα Β εκείνα με αυξημένο κίνδυνο. Όπως ανέφερε ενδεικτικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια κα Μαρία Θεοδωρίδου, στην Ομάδα Α ανήκουν όσοι:

  • Έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε μεταμόσχευση (οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων)
  • Είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
  • Πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
  • Πάσχουν από κυστική ίνωση
  • Άτομα με ενεργό καρκίνο, που υποβάλλονται σε αγωγή (χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία κλπ).
  • Άτομα που νόσησαν από αιματολογικό καρκίνο την τελευταία 5ετία
  • Πάσχουν από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, όπως Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), διάμεση πνευμονοπάθεια κλπ
  • Άτομα υπό ανοσοκαταστολή

Συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, στην Ομάδα Α ανήκουν περίπου 269.000 άτομα. Τα άτομα αυτά θα κληθούν εντός του Μαρτίου να εμβολιαστούν ανεξαρτήτως ηλικίας. Αντίστοιχα, στην Ομάδα Β ανήκουν άτομα 18-59 ετών με νοσήματα αυξημένου κινδύνου:

  • νοσογόνος παχυσαρκία
  • διαβήτη
  • ιστορικό καρκίνου
  • ηπιότερη ανοσοκαταστολή
  • χρόνια νεφρική νόσο
  • αιμοσφαιρινοπάθειες
  • φροντιστές ανοσοκατεσταλμένων ατόμων κλπ

Ο πλήρης κατάλογος θα ανακοινωθεί σύντομα από το υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων αυτών δεν είναι γνωστός, ωστόσο, είναι ασφαλώς πολύ μεγαλύτερος. Αρκεί να αναφερθεί ότι μόνο ο αριθμός των διαβητικών υπό θεραπεία είναι περίπου 1 εκατ. άτομα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε αντίθεση με την Ομάδα Α, στην Ομάδα Β, ο εμβολιασμός θα γίνει με ηλικιακή προτεραιότητα.

Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι σήμερα ξεπεράσαμε τους 550.000 εμβολιασμούς και μέχρι το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί 25.000 εμβολιασμοί – αριθμός ρεκόρ. Σήμερα, λειτούργησαν τα MEGA εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε πλήρη λειτουργία θα μπορούν να διενεργούν περίπου 5.500 εμβολιασμούς την ημέρα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους παραδέχθηκε ότι υπήρξαν μεμονωμένα προβλήματα στη διανομή των δόσεων λόγω της κακοκαιρίας, αλλά τα ραντεβού θα επαναπρογραμματιστούν για τις επόμενες ημέρες. Εξήρε τον επαγγελματισμό των υγειονομικών και των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί παρά τις κακές καιρικές συνθήκες.

Ακόμη, ανέφερε ότι οι πολίτες που δεν προσήλθαν για την 1η δόση, θα πρέπει να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού τους. Στην περίπτωση αυτή δεν θα ισχύσει το διάστημα της ποινής, ενώ όσον αφορά τους πολίτε που είχαν ραντεβού για την 2 η δόση, ανάλογα με τον αριθμό που θα έχουμε σήμερα το βράδυ, των ακυρώσεων και των μη προσελεύσεων των πολιτών για τη δεύτερη δόση θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες τι θα γίνει με τον επαναπρογραμματισμό των ραντεβού.

Τόσο η κα Θεοδωρίδου όσο και ο κ. Θεμιστοκλέους στάθηκαν στο γεγονός ότι παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες η πλειοψηφία των ηλικιωμένων (90%) προσήλθε κανονικά σήμερα στα εμβολιαστικά κέντρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, άνοιξε η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 60-64 ετών, τα οποία θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca και μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 235.000 ραντεβού. Την Παρασκευή, άνοιξε η δεύτερη γραμμή, που αφορά άτομα ηλικίας 75-79 ετών (Pfizer και Moderna) και ήδη έχουν κλειστεί 150.000 ραντεβού.

Όσο για τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι αναμένουμε τα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες των 3 εγκεκριμένων εμβολίων. Αν οι μελέτες εξελιχθούν ομαλά είναι πιθανό σύντομα να προχωρήσει και ο εμβολιασμός εφήβων με υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, σημείωσε πως για υγιή παιδιά και εφήβους χρειάζεται προσοχή και μελέτη.

Πηγή: https://virus.com.gr/poioi-astheneis-me-ypokeimena-nosimata-echoyn-proteraiotita/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η κύρια επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής

Μεταξύ αυτών με κολπική μαρμαρυγή, η πιο συχνή επιπλοκή ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια (κίνδυνος για τη ζωή 41%). Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής έχει αυξηθεί από...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Ποιά η επίδραση της ασπιρίνης στη μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη στεάτωση του ήπατος?

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η χορήγηση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της μεταβολικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με στεάτωση του ήπατος (Metabolic dysfunction-associated...

Ετικέτες