Ποιο διεθνές «εργαλείο» θα εφαρμόσει ο ΕΟΔΥ για την βελτίωσή του

Για  πρώτη φορά πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας workshop από τις 7 έως  τις 11 Νοεμβρίου στην Κεντρική Υπηρεσία του οργανισμού. Επιδίωξη είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων των επιτελικών στελεχών  του, αξιοποιώντας ένα «εργαλείο» των CDC και της IANPHI για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των εθνικών και δημόσιων οργανισμών για την Υγεία.

Συγκεκριμένα, το εγχείρημα θα υλοποιηθεί μέσω του εργαλείου σταδιακής ανάπτυξης (Staged Development Tool – SDT) που εφαρμόζεται σε Εθνικά Κέντρα Δημόσιας Υγείας ανά τον κόσμο. Το Staged Development Tool (SDT) for NPHIs αναπτύχθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και τη Διεθνή Ένωση Εθνικών Ινστιτούτων Δημόσιας Υγείας (IANPHI). Προσδοκία των διοργανωτών είναι ο ΕΟΔΥ να ενταχθεί στη IANPHI, η οποία ιδρύθηκε το 2006 με 36 μέλη και πλέον αριθμεί 111 μέλη από 94 χώρες. Ο ΕΟΔΥ κατέθεσε αίτημα συμμετοχής και αναμένεται να εξεταστεί τον προσεχή Δεκέμβριο. Η ένωση υποστηρίζει τις χώρες για την αποτελεσματικότερη πρόληψη, ανίχνευση και αντιμετώπιση απειλών για τη δημόσια υγεία.

Όσο για το SDT περιγράφεται από τα CDC ως «εργαλείο» που περιλαμβάνει τρία βήματα: αξιολόγηση κενών, ιεράρχηση προτεραιοτήτων και σχεδιασμό. Στόχος είναι ο προσδιορισμός της ωριμότητας  των οργανισμών σε καίριους τομείς και η διαπίστωση πεδίων που χρήζουν βελτίωσης. Με τον εντοπισμό των κενών καθίσταται εφικτό να οριστεί και η στόχευση της καλυτέρευσης, αλλά και η εφαρμογή αξιολόγησης ανά τακτά διαστήματα για να ελεγχθεί ο βαθμός βελτίωσης. Το εργαλείο αυτό βοηθά τόσο σε θέματα δημόσιας υγείας όσο και εσωτερικής διαχείρισης του οργανισμού.

Στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αποβλέποντας στην αναβάθμιση και στην αποδοτικότητα εσωτερικών λειτουργιών του, φιλοξενεί την ηγετική ομάδα του CDC των ΗΠΑ. Με πρόσκληση του προέδρου Θεοκλή Ζαούτη,  η ομάδα θα αξιολογήσει τη τρέχουσα λειτουργία του Οργανισμού και παράλληλα  θα εκπονήσει στρατηγικό σχεδιασμό για την επίτευξη ποιοτικότερης και πιο αποδοτικής λειτουργίας του Οργανισμού.

Η προσπάθεια αυτή, μέσω του Staged Development Tool – SDT, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει το  ΕΟΔΥ να διαχειριστεί άμεσα και αποτελεσματικά τις απειλές για την δημόσια υγεία. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν τα εχέγγυα ώστε ο οργανισμός να διατηρεί το επίπεδο υγείας του πληθυσμού υψηλό και να κατευθύνει και να επενδύει ορθολογικά τους πόρους που προορίζονται για την δημόσια υγεία.

Πηγή: https://virus.com.gr/poio-diethnes-ergaleio-tha-efarmosei-o-eody-gia-tin-veltiosi-toy/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η κύρια επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής

Μεταξύ αυτών με κολπική μαρμαρυγή, η πιο συχνή επιπλοκή ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια (κίνδυνος για τη ζωή 41%). Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής έχει αυξηθεί από...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Ποιά η επίδραση της ασπιρίνης στη μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη στεάτωση του ήπατος?

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η χορήγηση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της μεταβολικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με στεάτωση του ήπατος (Metabolic dysfunction-associated...

Ετικέτες