Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η νόσος COVID-19

Ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 εφόσον «αλώσει» τον ανθρώπινο οργανισμό προκαλώντας τη νόσο COVID-19, μπορεί να επιφέρει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Συνήθως η νόσος κάνει την εμφάνισή της με ήπια συμπτώματα (πυρετό, κακουχία, βήχα) αλλά είναι πιθανόν να επηρεάσει τηλειτουργία των πνευμόνων, του ήπατος, των νεφρών, ακόμα και του εγκεφάλου.

. Σε περίπτωση που το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αμυνθεί αρκετά στη λοίμωξη την πρώτη εβδομάδα, ο ιός μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, επιφέροντας δυσκολία στην αναπνοή λόγω πτώσης του οξυγόνου στο αίμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε μία με δύο εβδομάδες. Σε κάποιους ασθενείς η διαδικασία ανάρρωσης απαιτεί περισσότερο χρόνο (long covid).

Εάν η πνευμονία επιδεινωθεί γρήγορα και εκδηλωθεί το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), τότε οι μικροσκοπικοί, λεπτοί σάκοι αέρα που μεταφέρουν οξυγόνο στο αίμα (κυψελίδες) γεμίζουν με ένα βλεννώδες υλικό. Συνήθως η ακτινογραφία και η αξονική τομογραφία θώρακος δείχνουν μεγάλες περιοχές στους πνεύμονες να έχουν καταλειφθεί, με αποτέλεσμα να μην εισέρχεται αέρας. Σε αυτή την περίπτωση τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα πέφτουν επικίνδυνα και σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής με αναπνευστήρα.

Πλέον είναι γνωστό ότι η επιδείνωση στους ασθενείς με COVID-19 δεν επέρχεται μόνο από τη βλάβη στους πνεύμονες αλλά και από μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται «καταρράκτης των κυτταροκινών». Η ανοσολογική αυτή αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της αρτηριακής πίεσης, πολυοργανική ανεπάρκεια και βλάβη των αγγείων.

Άλλες επιπλοκές

Όταν η COVID-19 επιτίθεται σχεδόν σε όλα τα όργανα, εκδηλώνεται πια ένα «πολυσυστηματικό νόσημα». Είναι δυνατόν να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές:
• Στην καρδιά, ιδίως σε ασθενείς που νοσούν βαριά: αρρυθμίες, μυοκαρδιοπάθεια, οξεία μυοκαρδιακή βλάβη, καρδιακή ανεπάρκεια, επιπλοκές από τα αγγεία.
• Στους βαρέως πάσχοντες μπορεί να δημιουργηθούν θρόμβοι μέσα στα αγγεία προκαλώντας πνευμονική εμβολή ή εγκεφαλικό.
• Στον εγκέφαλο: Μπορεί να εμφανιστεί διαταραχή του επιπέδου συνείδησης, επιληπτικές κρίσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.
• Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύονται έχουν αυξημένα ηπατικά ένζυμα γεγονός που υποδεικνύει ηπατική βλάβη, η οποία πιθανώς είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης της επίδρασης του ιού, της φαρμακευτικής αγωγής και της διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος.
• Νεφρική βλάβη σε ασθενείς που κάνουν σοβαρή νόσηση από COVID-19. Η φαρμακευτική αγωγή, η πτώση της αρτηριακής πίεσης, η διαταραχή του ανοσολογικού συστήματος αλλά και τα υποκείμενα νοσήματα συμβάλουν στην εμφάνιση εκδηλώσεων από τους νεφρούς.
 Επιπεφυκίτιδα: Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω COVID-19 την εκδηλώνουν, λόγω ερεθισμού των οφθαλμών.

Ασυμπτωματικοί

Σύμφωνα με μελέτες, έως και 40% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό νοσούν ασυμπτωματικά. Ωστόσο, ακόμα και στα άτομα αυτά ο ιός μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονες, όπως μπορεί να αποκαλύψει η ακτινογραφία και η αξονική θώρακος.

Επιμέλεια: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ελένη Κορομπόκη και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή: https://virus.com.gr/poies-epiplokes-mporei-na-prokalesei-i-nosos-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Υπέρταση, Stress και Guidelines

Στην πρόσφατη έκδοση (2023) των νέων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) η επίδραση του stress στην εμφάνιση χρόνιας υπέρτασης θεωρείται μικρή, αλλά και η αντιμετώπιση του...

Ετικέτες