Ποιες είναι οι διαφορές γρίπης και COVID-19

Παρά τα όσα αναφέρουν οι επιστήμονες, αρκετός κόσμος δεν πιστεύει ότι η νόσος COVID-19 έχει σημαντικές διαφορές με την εποχική γρίπη. Πρόσφατα, λοιπόν το επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA) δημοσίευσε έναν αποκαλυπτικό πίνακα με τις διαφορές και τις ομοιότητες των δύο νόσων.

Ο πίνακας βασίζεται σε όλες τις μελέτες, που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα διεθνώς για την νόσο COVID-19 και παρουσιάζει τα πιο έγκυρα δεδομένα. Οι δύο νόσοι έχουν σημαντικές διαφορές, που καθιστούν την COVID-19 πολύ πιο επικίνδυνη:

  • Ο νέος ιός είναι πολύ πιο μεταδοτικός, σε σχέση με εκείνον της γρίπης
  • Στην COVID-19 η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη έως και 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, ενώ στη γρίπη αυτό συμβαίνει μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων
  • Η περίοδος επώασης της γρίπης είναι μία έως 4 ημέρες (μέσος όρος δύο ημέρες), ενώ στην COVID-19 είναι 2-14 ημέρες (κατά μέσο όρο 5 ημέρες).
  • Τα συμπτώματα της γρίπης κορυφώνονται τις πρώτες 3-7 ημέρες της νόσου, ενώ στην COVID-19 αυτό μπορεί να γίνει τη 2η ή 3η εβδομάδα!
  • Υπάρχουν πολλά εμβόλια διαθέσιμα για τη γρίπη, ενώ για τον νέο ιό δεν υπάρχει κανένα.
  • Τα παιδιά κάτω των 2 ετών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη γρίπη και γενικότερα τα παιδιά παίζουν μεγάλο ρόλο στην επιδημική έξαρση της γρίπης. Η νόσηση παιδιών από COVID-19 είναι ασυνήθης. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχει καταγραφεί ένα επικίνδυνο φλεγμονώδες σύνδρομο. Υπάρχουν λίγα δεδομένα  ότι τα παιδιά υπήρξαν πηγή μόλυνσης.

Φυσικά, οι δύο νόσοι έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, όπως παρόμοια συμπτώματα και το γεγονός ότι οι περισσότεροι που μολύνονται μπορεί να έχουν ήπια συμπτώματα ή και καθόλου. Βέβαια, και οι δύο μεταδίδονται μέσω των σταγονιδίων της αναπνοής των μολυσμένων ανθρώπων, ενώ για τον COVID-19 υπάρχουν ενδείξεις και για αερογενή μετάδοση.

Πηγή: https://virus.com.gr/poies-einai-oi-diafores-gripis-kai-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Χρήση παρακεταμόλης (depon) & καρδιαγγειακά συμβάντα

Χρήση παρακεταμόλης (depon) & καρδιαγγειακά συμβάντα Πρόσφατα δεδομένα ενοχοποιούν τη χρήση παρακεταμόλης (ακεταμινοφαίνη) για αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών. Δηλαδή η καθημερινή λήψη του ευρέως γνωστό...

Έρχονται αλλαγές στον τρόπο χρέωσης στα νοσοκομεία

Νέο τρόπο πληρωμής των υπηρεσιών υγείας προωθεί το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) με ακριβή χρέωση κάθε ιατρικής πράξης και παρέμβασης στους...

Χειρουργεία: Πώς ορίζεται η «λίστα προτεραιότητας» – Τι αλλάζει

Η ΗΔΙΚΑ θα αναλάβει να ψηφιοποιήσει όλα τα δεδομένα των χειρουργείων που υπάρχουν στα νοσοκομεία και να ορίζει τις δικλείδες ασφαλείας σε συνεννόηση με...

Ετικέτες