Ποιες είναι οι διαφορές γρίπης και COVID-19

Παρά τα όσα αναφέρουν οι επιστήμονες, αρκετός κόσμος δεν πιστεύει ότι η νόσος COVID-19 έχει σημαντικές διαφορές με την εποχική γρίπη. Πρόσφατα, λοιπόν το επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA) δημοσίευσε έναν αποκαλυπτικό πίνακα με τις διαφορές και τις ομοιότητες των δύο νόσων.

Ο πίνακας βασίζεται σε όλες τις μελέτες, που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα διεθνώς για την νόσο COVID-19 και παρουσιάζει τα πιο έγκυρα δεδομένα. Οι δύο νόσοι έχουν σημαντικές διαφορές, που καθιστούν την COVID-19 πολύ πιο επικίνδυνη:

  • Ο νέος ιός είναι πολύ πιο μεταδοτικός, σε σχέση με εκείνον της γρίπης
  • Στην COVID-19 η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη έως και 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, ενώ στη γρίπη αυτό συμβαίνει μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων
  • Η περίοδος επώασης της γρίπης είναι μία έως 4 ημέρες (μέσος όρος δύο ημέρες), ενώ στην COVID-19 είναι 2-14 ημέρες (κατά μέσο όρο 5 ημέρες).
  • Τα συμπτώματα της γρίπης κορυφώνονται τις πρώτες 3-7 ημέρες της νόσου, ενώ στην COVID-19 αυτό μπορεί να γίνει τη 2η ή 3η εβδομάδα!
  • Υπάρχουν πολλά εμβόλια διαθέσιμα για τη γρίπη, ενώ για τον νέο ιό δεν υπάρχει κανένα.
  • Τα παιδιά κάτω των 2 ετών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη γρίπη και γενικότερα τα παιδιά παίζουν μεγάλο ρόλο στην επιδημική έξαρση της γρίπης. Η νόσηση παιδιών από COVID-19 είναι ασυνήθης. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχει καταγραφεί ένα επικίνδυνο φλεγμονώδες σύνδρομο. Υπάρχουν λίγα δεδομένα  ότι τα παιδιά υπήρξαν πηγή μόλυνσης.

Φυσικά, οι δύο νόσοι έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, όπως παρόμοια συμπτώματα και το γεγονός ότι οι περισσότεροι που μολύνονται μπορεί να έχουν ήπια συμπτώματα ή και καθόλου. Βέβαια, και οι δύο μεταδίδονται μέσω των σταγονιδίων της αναπνοής των μολυσμένων ανθρώπων, ενώ για τον COVID-19 υπάρχουν ενδείξεις και για αερογενή μετάδοση.

Πηγή: https://virus.com.gr/poies-einai-oi-diafores-gripis-kai-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Από τις συχνότερες αιτίες θανάτου ο καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής...

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Ετικέτες