Οι κίνδυνοι που υπάρχουν αν κατά λάθος φάτε ένα τρόφιμο με μούχλα. Ποια συμπτώματα να έχετε το νου σας.
Ορισμένα τρόφιμα προορίζονται να είναι μουχλιασμένα και είναι ασφαλές να τα καταναλώσουμε. Το μπλε τυρί, παραδείγματος χάριν, και το ροκφόρ έχουν την χαρακτηριστική εμφάνισή τους από έναν μύκητα (μούχλα) που σχετίζεται με εκείνον από τον οποίο καλλιεργείται το αντιβιοτικό πενικιλίνη. Τα μανιτάρια είναι μύκητες, επομένως τεχνικά είναι μούχλα.
Τι γίνεται όμως με την μούχλα που αναπτύσσεται πάνω σε ένα ζουμερό φρούτο ή σε μία φέτα ψωμί; Και τι μπορεί να πάθετε αν κατά λάθος την καταναλώσετε;
Κατ’ αρχάς, μην πανικοβληθείτε. Αυτό που χρειάζεται είναι να θυμάστε τι είδους φαγητό με μούχλα φάγατε και να έχετε το νου σας μη τυχόν αναπτύξετε ύποπτα συμπτώματα, συνιστά η διαιτολόγος Dr. Lillian Craggs-Dino, συνεργάτις του Βαριατρικού & Μεταβολικού Ινστιτούτου της Cleveland Clinic, στην Φλόριντα.
Αν αναπτύξετε συμπτώματα, πρέπει αμέσως να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό. Μερικά είδη μούχλας προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, που μπορεί να είναι άμεσες ή όψιμες (εμφανίζονται με καθυστέρηση). Άλλα προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα, αναφέρει η Υπηρεσία Ασφάλειας & Ελέγχου Τροφίμων (FSIS) του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA).
Υπάρχουν επίσης και κάποια είδη τα οποία, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, παράγουν μυκοτοξίνες. Πρόκειται για τοξικές ουσίες που μπορεί να σας αρρωστήσουν.
Επομένως να έχετε το νου σας για ύποπτα συμπτώματα, όπως ενδεικτικά:
- Δύσπνοια
- Ναυτία
- Αυξημένη θερμοκρασία (πυρετός)
- Διάρροια
Καραδοκούν και βακτήρια
Αν και η εύκολη λύση μοιάζει να είναι να αφαιρέσετε την μούχλα και να φάτε το τρόφιμο, μπορεί να βλέπετε μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
Όταν ένα τρόφιμο εμφανίζει έντονη ανάπτυξη μούχλας, το πιθανότερο είναι ότι έχουν δημιουργηθεί «ίνες» μούχλας. Οι «ίνες» αυτές εισδύουν βαθιά στο εσωτερικό του και δεν είναι πάντοτε εμφανείς, τονίζει η FSIS.
Στους επικίνδυνους μύκητες, οι δηλητηριώδεις ουσίες συχνά περιέχονται μέσα και γύρω από αυτές τις «ίνες». Μερικές φορές, δε, οι τοξίνες που παράγουν εξαπλώνονται σε όλο το τρόφιμο.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι πιθανότερο να είναι μολυσμένα και κάτω από τα σημεία που βλέπετε. Επιπλέον, τα μουχλιασμένα τρόφιμα μπορεί επίσης να έχουν βακτήρια που αναπτύσσονται μαζί με την μούχλα. Τα βακτήρια αυτά, όπως η λιστέρια, μπορεί να προκαλέσουν δηλητηριάσεις, λέει η Dr. Craggs-Dino. Τέτοιου είδους βακτήρια αναπτύσσονται συχνά σε προϊόντα όπως το αλλαντικό luncheon meat και ορισμένα τυριά, ακόμα κι αν βρίσκονται στο ψυγείο.
Σε ποια τρόφιμα μπορείτε να αφαιρέσετε τη μούχλα
Ποια τρόφιμα με μούχλα, λοιπόν, πρέπει να πετάτε αμέσως και ποια μπορείτε να καθαρίσετε και ύστερα να τα καταναλώσετε; Η FSIS απαντά τα εξής:
- Μπέικον, luncheon meat, χοτ ντογκ: Πετάξτε τα αν μουχλιάσουν
- Σκληρό σαλάμι και αλλαντικά ξηράς ωρίμανσης (έχει αφαιρεθεί η υγρασία κατά την παρασκευή τους): Αφαιρέστε προσεκτικά τη μούχλα από την επιφάνειά τους. Ύστερα μπορείτε να τα καταναλώσετε.
- Μαγειρεμένο κρέας και πουλερικά: Πετάξτε τα
- Μαγειρεμένα φαγητά: Πετάξτε τα
- Μαγειρεμένα δημητριακά και ζυμαρικά: Πετάξτε τα
- Σκληρά τυριά σε κομμάτι: Αφαιρέστε τουλάχιστον 2,5 εκατοστά γύρω και κάτω από το μουχλιασμένο σημείο. Προσέξτε μην ακουμπήσει το μαχαίρι σας τη μούχλα και την μεταφέρει στο καθαρό τυρί. Τυλίξτε το καθαρό τυρί σε καθαρή πλαστική μεμβράνη.
- Τυριά τριμμένα, θρυμματισμένα ή σε φέτες (όλα τα είδη): Πετάξτε τα
- Τυριά που παράγονται με μούχλα (ροκφόρ, μπλε τυρί, γκοργκοντζόλα, στίλτον, μπρι, καμαμπέρ): Τα μαλακά τυριά πρέπει να τα πετάξετε, αν αναπτύξουν μούχλα πέραν αυτής που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους. Τα σκληρά, όπως η γκοργκοντζόλα και το στίλτον, μπορείτε να τα καθαρίσετε. Αφαιρέστε τουλάχιστον 2,5 εκατοστά γύρω και κάτω από την μούχλα.
- Μαλακά, ημίσκληρα τυριά (π.χ. τύπου κότατζ, για άλειμμα, φέτα κ.λπ.): Πετάξτε τα
- Γιαούρτι και κρέμα γάλακτος: Πετάξτε τα
- Μαρμελάδες και ζελέ: Πετάξτε τα
- Σκληρά φρούτα και λαχανικά (π.χ. λάχανο, καρότα, πιπεριές κ.λπ.): Αφαιρέστε τουλάχιστον 2,5 εκατοστά γύρω και κάτω από τη μούχλα. Ύστερα μπορείτε να τα καταναλώσετε.
- Μαλακά φρούτα και λαχανικά (π.χ. αγγούρια, τομάτες, ροδάκινα κ.λπ.): Πετάξτε τα
- Ψωμί και αρτοσκευάσματα: Πετάξτε τα
- Φυστικοβούτυρο, όσπρια, ξηροί καρποί: Πετάξτε τα
Σε γενικές γραμμές, πάντως, αν δεν ξέρετε πόσο ασφαλές είναι ένα τρόφιμο με μούχλα, προτιμότερο είναι να το πετάξετε, συνιστά η Dr. Craggs-Dino. Καλύτερα αυτό, παρά να αρρωστήσετε.
Πηγή: www.iatropedia.gr