Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα για την μετάδοση του νέου στελέχους Όμικρον

Σε μια προσπάθεια διερεύνησης της αλυσίδας εξάπλωσης του νέου στελέχους Όμικρον παρατηρείται αύξηση νοσηλειών σε παιδιά και νέους, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων της Νότιας Αφρικής.

Εκτιμάται ότι σχεδόν το 10% των εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορούν παιδιά κάτω των 2 ετών. Το γεγονός αποδίδεται αφενός στην ανοσιακή απόκριση αφετέρου και στην έλλειψη εμβολιασμού. Ομοίως αυξάνονται οι νοσηλείες σε άτομα 20-40 ετών που εμφανίζουν με μέτρια έως σοβαρή COVID-19, ενώ μερικοί έχουν ανάγκη νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Υπολογίζεται ότι περίπου το 65% αυτών είναι ανεμβολίαστοι, ενώ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους είναι μερικώς εμβολιασμένοι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις επαρχίες της Νότιας Αφρικής που επικρατεί το στέλεχος Όμικρον αυξάνονται οι νοσηλείες λόγω COVID-19 περίπου διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα. Στην δε επαρχία Gauteng, κοιτίδα του νέου κύματος της COVID-19, οι νοσηλείες έχουν τριπλασιαστεί σε περίοδο δύο εβδομάδων από 135 σε 418. Επίσης, το ποσοστό θετικότητας των διαγνωστικών εξετάσεων ανήλθε από το 1% στο 30% στην αντίστοιχη χρονική περίοδο. Όπως ήταν αναμενόμενο την ανιούσα έχει λάβει και το φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα.
Συνεπώς, σε επαγρύπνηση πρέπει να βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές κάθε χώρας καθώς έχουν εντοπιστεί κρούσματα COVID-19 λόγω του στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2 τόσο στην Αφρική, όσο και σε Ευρώπη, Αυστραλία και Βόρεια Αμερική. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι το νέο στέλεχος ενέχει πολύ υψηλό κίνδυνο παγκόσμιας εξάπλωσης.

Ωστόσο, η εφαρμογή γενικευμένου lockdown και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων εκτιμάται ότι δεν θα βοηθήσει αφού το στέλεχος φαίνεται να έχει ήδη διασπαρεί πέρα από τα φυσικά σύνορα μιας συγκεκριμένης χώρας. Επίσης, ο αποκλεισμός μιας χώρας όπως η Νότια Αφρική από τις διεθνείς διασυνδέσεις συνεπάγεται βαρύ πλήγμα για την οικονομία της. Ήδη σημείο ανάφλεξης αποτελεί το θέμα της ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια πληθυσμών από χώρες της Αφρικής, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αντικρούει την κριτική για συσσώρευση δόσεων και σύμφωνα με την Τhe Washington Post το ζήτημα της προμήθειας είναι περίπλοκη υπόθεση. Άξιο λόγου είναι ότι έχουν αρχίσει τα παιχνίδια εντυπωσιασμού στην γεωστρατηγική σκακιέρα με την Κίνα να δηλώνει ότι θα παραδώσει 1 δις δόσεις εμβολίων σε χώρες της Αφρικής και ενθαρρύνει κινέζικες εταιρίες να επενδύσουν τουλάχιστοn 10 δις στην ήπειρο τα επόμενα τρία χρόνια, όπως προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου Xi Jinping και μεταδίδει το πρακτορείο reuters.

Επιμέλεια: οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή: https://virus.com.gr/poia-einai-ta-neotera-dedomena-gia-tin-metadosi-toy-neoy-stelechoys-omikron/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πρώτη επέμβαση με χρήση υπερήχων σε ασθενή με Αλτσχάιμερ

Μια ηλικιωμένη ασθενής που έπασχε από Αλτσχάιμερ υποβλήθηκε στην πρώτη αναίμακτη επέμβαση εγκεφάλου με εστιασμένους υπερήχους. Πρόκειται για μια εξαιρετικά πρωτοποριακή επέμβαση, ένα σπουδαίο...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 17.4.2024 – Μελέτες

to be continued..... OMT:optical medical therapy Κατάλληλοι για την μελέτη ήταν ασθενείς που  προέκυψαν μετά από  ΣΦ  για  XΣΝ(83%) και ΟΣΣ με  ένοχη ευάλωτη πλάκα (>50%)...

Νέα εποχή στις επεμβάσεις καρδιάς, χωρίς στερνοτομές

Η καρδιοχειρουργική έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη νέων, λιγότερο επεμβατικών τεχνικών που μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας και επιταχύνουν εντυπωσιακά την...

Ετικέτες