Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα για την μετάδοση του νέου στελέχους Όμικρον

Σε μια προσπάθεια διερεύνησης της αλυσίδας εξάπλωσης του νέου στελέχους Όμικρον παρατηρείται αύξηση νοσηλειών σε παιδιά και νέους, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων της Νότιας Αφρικής.

Εκτιμάται ότι σχεδόν το 10% των εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορούν παιδιά κάτω των 2 ετών. Το γεγονός αποδίδεται αφενός στην ανοσιακή απόκριση αφετέρου και στην έλλειψη εμβολιασμού. Ομοίως αυξάνονται οι νοσηλείες σε άτομα 20-40 ετών που εμφανίζουν με μέτρια έως σοβαρή COVID-19, ενώ μερικοί έχουν ανάγκη νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Υπολογίζεται ότι περίπου το 65% αυτών είναι ανεμβολίαστοι, ενώ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους είναι μερικώς εμβολιασμένοι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις επαρχίες της Νότιας Αφρικής που επικρατεί το στέλεχος Όμικρον αυξάνονται οι νοσηλείες λόγω COVID-19 περίπου διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα. Στην δε επαρχία Gauteng, κοιτίδα του νέου κύματος της COVID-19, οι νοσηλείες έχουν τριπλασιαστεί σε περίοδο δύο εβδομάδων από 135 σε 418. Επίσης, το ποσοστό θετικότητας των διαγνωστικών εξετάσεων ανήλθε από το 1% στο 30% στην αντίστοιχη χρονική περίοδο. Όπως ήταν αναμενόμενο την ανιούσα έχει λάβει και το φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα.
Συνεπώς, σε επαγρύπνηση πρέπει να βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές κάθε χώρας καθώς έχουν εντοπιστεί κρούσματα COVID-19 λόγω του στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2 τόσο στην Αφρική, όσο και σε Ευρώπη, Αυστραλία και Βόρεια Αμερική. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι το νέο στέλεχος ενέχει πολύ υψηλό κίνδυνο παγκόσμιας εξάπλωσης.

Ωστόσο, η εφαρμογή γενικευμένου lockdown και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων εκτιμάται ότι δεν θα βοηθήσει αφού το στέλεχος φαίνεται να έχει ήδη διασπαρεί πέρα από τα φυσικά σύνορα μιας συγκεκριμένης χώρας. Επίσης, ο αποκλεισμός μιας χώρας όπως η Νότια Αφρική από τις διεθνείς διασυνδέσεις συνεπάγεται βαρύ πλήγμα για την οικονομία της. Ήδη σημείο ανάφλεξης αποτελεί το θέμα της ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια πληθυσμών από χώρες της Αφρικής, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αντικρούει την κριτική για συσσώρευση δόσεων και σύμφωνα με την Τhe Washington Post το ζήτημα της προμήθειας είναι περίπλοκη υπόθεση. Άξιο λόγου είναι ότι έχουν αρχίσει τα παιχνίδια εντυπωσιασμού στην γεωστρατηγική σκακιέρα με την Κίνα να δηλώνει ότι θα παραδώσει 1 δις δόσεις εμβολίων σε χώρες της Αφρικής και ενθαρρύνει κινέζικες εταιρίες να επενδύσουν τουλάχιστοn 10 δις στην ήπειρο τα επόμενα τρία χρόνια, όπως προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου Xi Jinping και μεταδίδει το πρακτορείο reuters.

Επιμέλεια: οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή: https://virus.com.gr/poia-einai-ta-neotera-dedomena-gia-tin-metadosi-toy-neoy-stelechoys-omikron/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 21.03.2023 – Στιγμιότυπα από το ACC 23

Ηρθανε οι πελαργοί (… χωρίς μωρά) να μας θυμίσουν ότι ήρθε η άνοιξη O Mίμης Παπαιωάννου ανήκει στη γενιά των άτυχων μπαλαδόρων που μεγαλούργησαν όσο το ποδόσφαιρο στην...

Εγκέφαλος και σωματική άσκηση: τα οφέλη της άσκησης σε γνωστικές δεξιότητες

Το βιβλίο «Πώς η άσκηση απογειώνει τη ζωή σου» του John Ratey απευθύνεται στον μη-ειδικό αναγνώστη και εξερευνεί διεξοδικά την σχέση μεταξύ άσκησης και...

Επικαιροποιήθηκε η τράπεζα θεμάτων του ΔΟΑΤΑΠ για τίτλους Ιατρικής και Οδοντιατρικής

Νέα επικαιροποιημένη Τράπεζα Θεμάτων για τις εξετάσεις ιατρών και οδοντιάτρων αναρτήθηκε στον  ιστότοπο του ΔΟΑΤΑΠ. Η  προηγούμενη τράπεζα θεμάτων είχε δημιουργηθεί πριν 17 χρόνια! Οι εξετάσεις αφορούν...

Ετικέτες