Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθούμε για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών

Η υιοθέτηση μιας τακτικής για την διατροφή μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε στις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής. Στόχος είναι η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και η λήψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Σημαντικό μυστικό που βοηθά όλες τις εποχές , σύμφωνα με την Γεωργία Καπώλη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, Επιστημονική Διευθύντρια ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέα Κορινθία, είναι το καλό πρωινό γιατί ρυθμίζει την όρεξη και τον μεταβολισμό το υπόλοιπο της ημέρας. Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθούν το ημιάπαχο γάλα με muesli ή νιφάδες βρώμης αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και κανέλα. Τα δημητριακά βοηθούν στην όρεξη, όπως εξηγεί η διαιτολόγος, ώστε να καταναλώνουμε λιγότερα λιπαρά κατά τη διάρκεια της μέρας. Χάρη στους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες,  επέρχεται το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε ο οργανισμός δεν χρειάζεται  τσιμπολογήματα.

Για την αντιμετώπιση του καύσωνα συνιστάται η πόση νερού καθώς και  η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε νερό, όπως είναι φρούτα, λαχανικά, χυμοί, γάλα, γιαούρτι,  αλλά και τα ροφήματα με καφεΐνη, κατά τα λεγόμενα της κ. Καπώλη. Ο καφές καλό είναι να συνοδεύεται με ακατέργαστη/καστανή ζάχαρη, λόγω περιεκτικότητας μετάλλων, όπως είναι το κάλιο και το μαγνήσιο.

Στην προσπάθεια κατευνασμού της αχαλίνωτης όρεξης βοηθούν τα συχνά γεύματα  σε σταθερά χρονικά διαστήματα. Επιδίωξη είναι η  ενεργοποίηση του μεταβολισμού και  ημειωμένη αποθήκευση λίπους. Για την δε σταθεροποίηση των επιπέδων ινσουλίνης και γλυκόζης ενδείκνυνται τροφές όπως είναι οι ρυζογκοφρέτες, οι οποίες είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες και λιπαρά, ενώ είναι αρκετά περιεκτικές σε φυτικές ίνες.

Με στόχο την μείωση της παραγωγής θερμότητας κατά την πέψη καλό είναι να προτιμώνται ελαφριά γεύματα,  όπως είναι  κρύες σαλάτες με ζυμαρικά ολικής αλέσεως ή μακαρόνια σόγιας ή καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι ή πλιγούρι με εποχιακά λαχανικά  (μελιτζάνα, κολοκύθι, ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό, καρότο) και τυρί ή θαλασσινά. Τέτοιες επιλογές διασφαλίζουν χαμηλά λιπαρά και φυτικές ίνες, ώστε να μην είμαστε ποτέ νηστικοί, αλλά ούτε και φουσκωμένοι στην παραλία. Ακόμη ο οργανισμός λαμβάνει όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες του συμπλέγματος Β, A, D, C β-καροτένιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο), τα οποία προφυλάσσουν από τις μυϊκές κράμπες που παρατηρούνται το καλοκαίρι, καθώς επίσης αυξάνουν την παραγωγή μελανίνης και ενισχύουν την ελαστικότητα και σφριγηλότητα της επιδερμίδας, αλλά και ένα υγιές μαύρισμα.

Τέλος, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, νιφάδες βρώμης, muesli) μειώνει την απορρόφηση λίπους, αλλά αυξάνουν ταυτόχρονα και τον κορεσμό. Συνεπώς, αισθανόμαστε ότι χρειαζόμαστε μικρότερη ποσότητα φαγητού. Οι εν λόγω τροφές δεν επιφέρουν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης, χάρη στο ότι προκαλούν χαμηλή έκκριση ινσουλίνης.

Πηγή: https://virus.com.gr/poia-diatrofi-prepei-na-akoloythoyme-gia-tin-antimetopisi-ton-ypsilon-thermokrasion/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες