Ποια άτομα με υποκείμενα νοσήματα μπορούν να εμβολιαστούν

Την ασφάλεια ασθενών με υποκείμενα νοσήματα σε εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 που βασίζονται στο mRNA διαβεβαιώνει το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, εφόσον δεν έχουν εμφανίσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του εμβολίου.

Ο εμβολιασμός κρίνεται σημαντικό δεδομένου ότι οι ενήλικες με συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρική Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΙωάννης ΝτάνασηςΜαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις πρόσφατες οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Οδηγίες  ανάλογα με την κατηγορία του υποκείμενου νοσήματος:

Ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Λόγω πιθανού αυξημένου κίνδυνου σοβαρής νόσου COVID-19, μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2. Σε αναμονή είναι τα στοιχεία για ασθενείς με HIV που συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες. Σημειώνεται ότι οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πιθανό να υπάρχει μειωμένη ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο, καθώς επίσης ότι θα πρέπει να συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα προστασίας έναντι της μετάδοσης της COVID-19.

Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα

Είναι δυνατόν να εμβολιαστούν με τα εμβόλια που βασίζονται στο mRNA, δεδομένου ότι συμπεριελήφθησαν στις τρέχουσες κλινικές μελέτες.

Ασθενείς με ατομικό ιστορικό Guillain-Barre

Ομοίως καθώς ως σήμερα, δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά συνδρόμου Guillain-Barre μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν εμβόλιο mRNA έναντι του SARS-CoV-2 στις κλινικές μελέτες.

Ασθενείς με ατομικό ιστορικό παράλυσης τύπου Bell

Τέτοιες περιπτώσεις αναφέρθηκαν σε εθελοντές που έλαβαν εμβόλιο mRNA έναντι του SARS-CoV-2 στις κλινικές μελέτες. Όμως, αναμένεται να αποσαφηνιστεί εάν το εμβόλιο ήταν υπαίτιο για τα περιστατικά και ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ δεν θεωρεί ότι ασθενείς με προηγούμενο ιστορικό παράλυσης τύπου Bell θα πρέπει να αποκλειστούν από τον εμβολιασμό.

Το CDC των ΗΠΑ επισημαίνει ότι και μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας έναντι της μετάδοσης του SARS-CoV-2 (χρήση μάσκας προσώπου,  τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον δυο μέτρων, η αποφυγή του συγχρωτισμού κ.ά.).

Πηγή: https://virus.com.gr/poia-atoma-me-ypokeimena-nosimata-mporoyn-na-emvoliastoyn/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Υπέρταση, Stress και Guidelines

Στην πρόσφατη έκδοση (2023) των νέων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) η επίδραση του stress στην εμφάνιση χρόνιας υπέρτασης θεωρείται μικρή, αλλά και η αντιμετώπιση του...

Ετικέτες