back to top

Πνευμονολόγοι για COVID-19 και κοκτέιλ ιώσεων: Μέτρα για ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα

Αυστηρά προστατευτικά μέτρα θα πρέπει να λάβουν οι ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά νοσήματα, με αφορμή την έξαρση των εποχικών ιώσεων και την μεγάλη διασπορά του κορονοϊού μέσα στις γιορτές.

Με τους αριθμούς των νοσηλειών και νέων εισαγωγών ασθενών με COVID-19 να σημειώνουν καθημερινά νέα ρεκόρ, οι πνευμονολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας (ΕΠΕ), συγκεκριμένα, καλεί τους πολίτες -και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού- να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για το νέο έτος.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, λόγω της υψηλής επίπτωσης της εποχικής γρίπης, της λοίμωξης COVID-19, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και των λοιπών αναπνευστικών ιών στην κοινότητα, οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που διαθέτει το iatropedia.gr, πανελλαδικά στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 1.450 ασθενείς με COVID-19 σε απλές κλίνες και 95 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Από αυτούς οι 54 είναι διασωληνωμένοι.

Καθημερινά περίπου 250 άνθρωποι εισάγονται με COVID-19 σε νοσοκομεία, ενώ το σύστημα Υγείας προς το παρόν δεν δέχεται μεγάλη επιβάρυνση, καθώς δίνονται την ίδια στιγμή και 220 εξιτήρια.

Πνευμονολόγοι: Πότε οι ασθενείς να ζητούν τη ιατρική βοήθεια

Οι Πνευμονολόγοι τονίζουν πως με την εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων συμβατών με ενεργή λοίμωξη, (πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, θωρακικός πόνος), οι ασθενείς με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα και άλλα σοβαρά αναπνευστικά νοσήματα, θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με επαγγελματία υγείας.

Παράλληλα θα πρέπει να γίνεται και διαγνωστικός έλεγχος, ώστε σε περίπτωση λοίμωξης COVID-19 να χορηγούνται εγκαίρως αντιιικά φάρμακα.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ΕΠΕ, απαιτείται και “η υιοθέτηση των μέτρων ατομικής αναπνευστικής υγιεινής, καθώς και ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων θα επιφέρει αξιόλογη μείωση της διασποράς των αναπνευστικών λοιμώξεων στην κοινότητα”.

Τέλος οι πνευμονολόγοι μεταφέρουν την ισχυρή σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για τη χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό, αλλά και να γίνονται διαγνωστικά τεστ από όλους τους συμμετέχοντες στα εορταστικά τραπέζια.

Ισχυρή σύσταση απευθύνουν, επίσης, οι πνευμονολόγοι στους ασθενείς εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με ενεργή λοίμωξη του αναπνευστικού, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς αποφυγή πιθανού παροξυσμού ή επιδείνωσης της νόσου.

Οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της έξαρσης των λοιμώξεων

Την Παρασκευή, (29.12.23) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση της έξαρσης των ιογενών λοιμώξεων και του COVID-19.

Οι επιστήμονες, προτρέπουν τις ευάλωτες ομάδες (ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα) να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά και το αντιγριπικό, εάν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Παράλληλα, συστήνουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκα σε όλες τις δομές Υγείας, τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και κλειστές δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς. Επίσης, να χρησιμοποιούν μάσκα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό.

Επιπλέον, συστήνονται τα παρακάτω μέτρα για τον ευρύ πληθυσμό:

  • υγιεινή των χεριών,
  • αντισηπτικά,
  • συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων,
  • απομόνωση επί συμπτωμάτων,
  • συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό,
  • περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/pnevmonologoi-gia-covid-19-kai-kokteil-ioseon-metra-gia-astheneis-me-anapnefstika-nosimata/177641/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ποια είναι η νόσος από την οποία πάσχει ο ένας στους δέκα παγκοσμίως

Το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεφρολογίας καταγράφει τις νεότερες εξελίξεις και τα σύγχρονα δεδομένα σε ό,τι αφορά στις παθήσεις των νεφρών Με στόχο την ενίσχυση της...

Επεμβατική καρδιολογία: Διακαθετηριακές επεμβάσεις βαλβίδων – Μια ιατρική επανάσταση εν εξελίξει

Για τη διενέργεια πολύπλοκων μορφών διακαθετηριακών επεμβάσεων στις βαλβίδες της καρδιάς, μια εξελισσόμενη ιατρική επανάσταση, γράφουν δύο κορυφαίοι ειδικοί Η επεμβατική καρδιολογία επέφερε ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση της...

Εντολή μη ανάνηψης : Νομικά και ηθικά ζητήματα

Η εφαρμογή των εντολών DNR περιλαμβάνει την εξισορρόπηση του δικαιώματος αυτονομίας του ασθενούς με το καθήκον του επαγγελματία υγείας να διατηρήσει τη ζωή. Η έννοια...

Ετικέτες