Πλεύρης: Τι θα γίνει με την ισχύ και την επίδειξη των πιστοποιητικών

Την επέκταση της ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησηςανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Η διάρκεια αυτών θα αυξηθεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Κατά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η διάρκεια φθάνει στο 9μηνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στο 6μηνο το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Στόχος είναι η ενοποίηση των χρόνων των πιστοποιητικών.

«Η χώρα μας, λόγω του ότι ήθελε να ενισχύσει τον εμβολιασμό, αυτούς τους χρόνους τους είχε συντμήσει, δηλαδή το πιστοποιητικό νόσησης είναι τριμήνου και για του εμβολιασμού λέγαμε από το 7μηνο και μετά λογίζεσαι ως ανεμβολίαστος» διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης. Ήδη το Υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να  εξετάσει το ζήτημα σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά σε όλα τα κράτη μέλη. Ο υπουργός τόνισε ότι θα υπάρξει εισήγηση για εναρμόνιση και των δικών μας πιστοποιητικών. «Δηλαδή να είναι 9μηνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού και 6μηνο το πιστοποιητικό νόσησης. Θα τοποθετηθεί η Επιτροπή, αλλά προφανώς θα γίνει ενοποίηση» σχολίασε ο κ. Πλεύρης.

Ο σχεδιασμός αποκλιμάκωσης:

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, η κ.Αγαπηδάκη, έχει παρουσιάσει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ένα πλάνο συνολικής αποκλιμάκωσης των μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται  το ενδεχόμενο, κατά τους θερινούς μήνες, να μη χρειάζεται επίδειξη πιστοποιητικού για είσοδο σε χώρους.

Πιθανότατα και την άλλη εβδομάδα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να συζητήσει και  η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα συνολικό πλάνο αποκλιμάκωσης όταν θα υπάρχουν τα τελικά αποτελέσματα. Επιδίωξη είναι η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες, ο υπουργός σημείωσε ότι αναμένονται οι εισηγήσεις της Επιτροπής, αλλά εκτίμησε ως  πιθανότερο σημείο εκκίνησης  της άρσης τον προσεχή Μάιο. Όσο για τον εορτασμό του Πάσχα, ο υπουργός ανέφερε ότι «ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, το 90% των μέτρων που υπήρχαν το χειμώνα έχουν αρθεί».

Προς το παρόν η πίεση στο ΕΣΥ είναι απολύτως ελεγχόμενη παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, σύμφωνα με τον υπουργό. Παρά το  σταθερά σε υψηλό επίπεδο κρουσμάτων, η πανδημικός κλοιός δεν είναι τόσο ασφυκτικός χάρη στα επίπεδα εμβολιασμών, «πλέον έχουμε φτάσει στο 84% πλήρως εμβολιασμένωντου ενήλικου πληθυσμού, και στο 90%+ στους εμβολιασμούς των άνω των 60 ετών».

Τέταρτη δόση

Ο υπουργός υποστήριξε το οφείλει να ληφθεί κοινή απόφαση στην ΕΕ για το θέμα χορήγησης της τέταρτης δόσης. «Την προηγούμενη εβδομάδα που ήμασταν στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και εμείς, θέσαμε και στο ECDC και στον ΕΜΑ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν γρήγορα επιστημονικές αποφάσεις για τη χορήγηση της 4ης δόσης γιατί δημιουργείται μια σύγχυση στους πολίτες των χωρών της ΕΕ» σημείωσε ο κ.. Πλεύρης. Ο ίδιος έκανε λόγο για απόφαση με βάση επιστημονικά δεδομένα.

Πηγή: https://virus.com.gr/pleyris-ti-tha-ginei-me-tin-ischy-kai-tin-epideixi-ton-pistopoiitikon/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες