Πλεύρης: «Θα ξανακάνουμε το ΕΣΥ ελκυστικό για τους γιατρούς» Τι είπε για την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καλύψει τα κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας με ιδιώτες γατρούς, που θα απασχολούνται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα θα απασχοληθούν στο ΕΣΥ με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν οι «άγονες» θέσεις που προκηρύσσονται, αλλά δεν καλύπτονται ποτέ.

Αυτή τη φορά, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, το ΕΣΥ θα γίνει ελκυστικό για τους γιατρούς, καθώς θα δοθούν οικονομικά κίνητρα. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ ιδιωτών και κράτους «θα διέπεται από όρους και κανόνες», όπως τόνισε.

«Η πρώτη δυνατότητα που δίνουμε είναι να μπορούν να μπαίνουν γιατροί με μερική απασχόληση στο ΕΣΥ. Σας φέρνω ένα πραγματικό παράδειγμα, στην Κω έχουμε παθολόγους και παιδιάτρους ιδιώτες και οι προκηρύξεις που κάνουμε για να καλυφθούν οι θέσεις βγαίνουν άγονες. Οπότε ή μπορούμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο ότι βγαίνουν άγονες ή ενδεχομένως να αυξάναμε τους μισθούς σε επίπεδο Κύπρου που δεν υπάρχουν αυτές οι δημοσιονομικές δυνατότητες», ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε:

«Η μερική απασχόληση θα έχει όρους. Θα είναι τρεις μέρες την εβδομάδα ή δυο μέρες την εβδομάδα. Οπότε αυτές τις δυο μέρες ή τις τρεις θα είναι στο νοσοκομείο και τις άλλες μέρες θα βρίσκεται στο ιδιωτικό του ιατρείο».

«Θα ξανακάνουμε το ΕΣΥ ελκυστικό για τους γιατρούς»

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις «ως μια ιδεολογική κουβέντα», είναι ότι προκειμένου να γίνει και πάλι ελκυστικό το ΕΣΥ στους γιατρούς και να προσελκύσει γιατρούς, «θα πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις ήπιου ιδιωτικού έργου μια φορά την εβδομάδα. Ώστε οι γιατροί που μπαίνουν στο εθνικό σύστημα υγείας να έχουν και αυξημένο μισθό όπως γίνεται αλλά να ξέρουν ότι έχουν και μια δυνατότητα ήπιου ιδιωτικού έργου», σημείωσε συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης.

Προσωπικός γιατρός: Εγγεγραμμένοι 4,5 εκατομ. πολίτες και 3.500 γιατροί

Σε ότι αφορά τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως οι εγγραφές γιατρών και πολιτών συνεχίζονται:

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 4,5 εκατομμύρια πληθυσμό που έχει εγγραφεί σε 3.500 πλέον γιατρούς. Δεν έχουμε πλήρη κάλυψη του πληθυσμού, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η κάλυψη του πληθυσμού είναι γύρω στο 52%-53%, άρα χρειάζεται να μπουν κι άλλοι γιατροί στο σύστημα», όπως είπε.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/plevris-tha-ksanakanoume-to-esy-elkystiko-gia-tous-giatrous-ti-eipe-gia-tin-eisodo-idioton-sto-esy/159856/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο εμβολιασμός με ενισχυτικές δόσεις τον τελευταίο καιρό στην ΕΕ είναι “απογοητευτικός”, δηλώνει αξιωματούχος του ΕΜΑ

Ο εμβολιασμός με ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 τον τελευταίο καιρό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μάλλον απογοητευτικός», δήλωσε σήμερα αξιωματούχος, εν μέσω ανησυχιών...

Νέα θεραπεία για την υπέρταση: ένας διπλός ανταγωνιστής των υποδοχέων ενδοθηλίνης μείωσε αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση σε άτομα με ανθεκτική υπέρταση

Η απροσιτεντάνη, ένας διπλός ανταγωνιστής της ενδοθηλίνης, ήταν ανώτερη από το εικονικό φάρμακο για τη μείωση της ΑΠ και ήταν καλά ανεκτή σε ασθενείς...

Κωνσταντίνος Δ. Γαρδίκας. Nα Καταργήσουμε την Παθολογία;

Στη μακρά μου ιατρική ζωή έζησα τη δόξα της Παθολογίας, τη βαθμιαία καθίζηση της και τη σημερινή κατάντια της. Έτσι, η ιατρική μου αυτοβιογραφία...

Ετικέτες