Πλεύρης- ΙΣΑ: Σε τροχιά κατάργησης του Clawback- Τον Ιούλιο η ρήτρα συνυπαιτιότητας

Καυτά ζητήματα για τον ιατρικό κλάδο  συζήτησαν το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τον υπουργό Υγείας. Η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το Clawback και τα αλλά θέματα συζητήθηκαν στη σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. παρουσία του κ. Πλεύρη.

Ειδικότερ,  για το Clawback, ο υπουργός τόνισε ότι η φετινή χρονιά άρχισε με επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ και εκτίμησε ότι το 2023 που θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων ΠΦΥ και θα ανακοινωθούν σημαντικές παρεμβάσεις.  Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο θα υπάρξει δέσμευση, με ρήτρα συνυπαιτιότητας που θα αυξάνεται για την πολιτεία. Προσδοκία αποτελεί να παύσει το Clawback, στο τέλος της τριετίας.

Την σημασία ενός βιώσιμου συστήματος της ΠΦΥ επεσήμανε ο πρόεδρος Γ.Πατούλης. Στόχος είναι η διασφάλιση της λήψης υπηρεσιών από όλους τους πολίτες στο υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας. Αναφερόμενος στην μεταρρύθμιση ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι προάγεται ένα ανοιχτό σύστημα ΠΦΥ, δίνοντας την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε όσους ιατρούς το επιθυμούν. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το προσεχές διάστημα θα διαφανούν σταδιακά οι δυνατότητες που δίνει.

Ειδικότερα, για τον προσωπικό  γιατρό ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι το πρόγραμμα προβλέπει ένα ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο εργασίας, αφού το υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο λειτουργίας του ιατρείου θα καθορίζεται κατά αναλογία με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στη λίστα, με μέγιστο τις 35 ώρες την εβδομάδα,(1712-2000 ασθενείς) και ελάχιστο τις 15 ώρες (λιγότεροι από 817). Επίσης, από 850 -1.143 ασθενείς 20 ώρες, 1444 -1.429 25 ώρες, 1430-1714 30 ώρες την εβδομάδα. Για ακόμη μια φορά ο κ. Πλεύρης επεσήμανε πως θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση στους εξειδικευμένους ιατρούς χωρίς παραπεμπτικό ενώ παραμένει το καθεστώς της αμοιβής κατά πράξη και περίπτωση.

Από την μεριά τους τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ αιτήθηκαν να υπάρξει καθορισμένο χρονικό όριο στη διάρκεια της ιατρικής επίσκεψης, όπως πρότειναν και οι επιστημονικές εταιρίες. Την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων με τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και να διασφαλιστεί η επιβίωση του κλάδου, ζήτησε  ο κ. Πατούλης.

Σχετικά με την αλλαγή στην εκλογική διαδικασία των Ιατρικών Συλλόγων προκειμένου να υπάρξει καλύτερη εκπροσώπηση, ο υπουργός ζήτησε την άποψη του Δ.Σ. του ΙΣΑ. Τέλος το καλό κλίμα συνεργασίας επεσήμανε  ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Πηγή: https://virus.com.gr/pleyris-isa-se-trochia-katargisis-toy-clawback-ton-ioylio-i-ritra-synypaitiotitas/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Eπικίνδυνες oι επεμβάσεις έναν χρόνο μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

Τι δείχνει αναδρομική μελέτη κοόρτης στο Νότιγχαμ με επικεφαλή Έλληνα επιστήμονα. Οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με  αυξημένο κίνδυνο μετεγχειρητικής θνησιμότητας για περίπου ένα έτος μετά...

Τα λιποκύτταρα βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων νεύρων

Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα Schwann λαμβάνουν κρίσιμη υποστήριξη για την αποκατάσταση των νεύρων από τον λιπώδη...

Η χορήγηση πιταβαστατίνης σε ασθενείς με HIV οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος ανεπιθύμητου καρδιαγγειακού επεισοδίου

Σε αυτήν τη μελέτη φάσης ΙΙΙ, 7.769 συμμετέχοντες με HIV υπό αντιρετροϊκή αγωγή με χαμηλό έως μέτριο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν πιταβαστατίνη...

Ετικέτες