Πιστοποιητικό μέχρι ενός έτους για ταξίδια στην Ε.Ε.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο ξεκινούν άμεσα διαπραγματεύσεις για τη μορφή του νέου πιστοποιητικού που θα αποτελεί παράγοντα άρσης των εμποδίων στις μετακινήσεις μέσα στην Ε.Ε. με στόχο να προλάβουμε την καλοκαιρινή περίοδο

Σε ένα νέο «πιστοποιητικό EU COVID-19» που θα διαρκεί για ένα έτος και όχι περισσότερο, αντί για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που προτείνει η Επιτροπή, συμφώνησαν οι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου.

Μετά την ψηφοφορία, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μπορούν τώρα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Το έγγραφο μπορεί να είναι σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή και θα βεβαιώνει ότι το άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού ή ότι έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης ή έχει αναρρώσει από τη μόλυνση. Ωστόσο, τα πιστοποιητικά EU COVID-19 δεν θα χρησιμεύουν ούτε ως ταξιδιωτικό έγγραφο, ούτε θα αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές.

Η νομοθετική πρόταση σε ότι αφορά τους Ευρωπαίους υπηκόους εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ έναντι 119 κατά και 31 αποχές, ενώ η πρόταση για τους υπηκόους τρίτων χωρών πέρασε με 540 ψήφους έναντι 80 κατά και 70 αποχές.

Χωρίς πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς

Σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, οι κάτοχοι πιστοποιητικού EU COVID-19 δεν θα υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτο-απομόνωση ή τεστ, ενώ για να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσουν «καθολικό, προσβάσιμο, έγκαιρο και δωρεάν τεστ».

Συμβατό με εθνικές πρωτοβουλίες

Το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο θα πρέπει να διέπει και τις εθνικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες το πιστοποιητικό θα λειτουργεί παράλληλα. Τα πιστοποιητικά θα αφορούν άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) – μέχρι στιγμής των Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen). Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να αποφασίζουν εάν θα αποδεχθούν άλλα πιστοποιητικά εμβολιασμού με τη χρήση εμβολίων αποδεκτών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για επείγουσα χρήση.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Για την αποτροπή απάτης και πλαστογράφησης, θα γίνεται επαλήθευση στα πιστοποιητικά και στις ηλεκτρονικές σφραγίδες που θα φέρουν τα έγγραφα αυτά. Τα προσωπικά δεδομένα που θα αναφέρονται στο πιστοποιητικό, δεν θα μπορούν να αποθηκευτούν από τα κράτη μέλη του προορισμού, ούτε θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ.

Προσιτά εμβόλια διεθνώς

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι τα εμβόλια COVID-19 πρέπει να παράγονται σε μεγάλη κλίμακα, να διατίθενται σε προσιτές τιμές και να κατανέμονται παγκοσμίως. Εκφράζουν επίσης ανησυχία για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται από καθυστερήσεις από πλευράς των εταιρειών που δεν συμμορφώνονται με τα προγράμματα παραγωγής και παράδοσης.

Μετά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και εισηγητής Juan Fernando López Aguilar δήλωσε ότι: «Πρέπει να δημιουργήσουμε το Πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο Σένγκεν, ενόσω συνεχίζουμε να  μαχόμαστε κατά της πανδημίας. Τα κράτη μέλη πρέπει να συντονιστούν και να διασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών εντός της ΕΕ. Τα εμβόλια και τα τεστ πρέπει να είναι προσβάσιμα και δωρεάν για όλους τους πολίτες. Τα κράτη – μέλη δεν πρέπει να θεσπίσουν περαιτέρω περιορισμούς μόλις τεθεί σε ισχύ το πιστοποιητικό».

Πηγή: https://www.in.gr/2021/04/30/b-science/sars-cov2/pistopoiitiko-mexri-enos-etous-gia-taksidia-stin-e-e/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες