Κλινικό Περιστατικό: COVID 19 και ΚΑΡΔΙΑ

Ασθενής γυναίκα 55 ετών ασυμπτωματική  με ιστορικό υπέρτασης και ήπιας δυσλιπιδαιμίας προσήλθε για προγραμματισμένη καρδιολογική εξέταση μετά από πρόσφατο αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της.
Αναφέρει άτυπα επεισόδια θωρακικής δυσφορίας μετά από  το συναισθηματικό stress  της απώλειας του συζύγου αλλά χωρίς άλλα συμπτώματα στις καθημερινές δραστηριότητες. Αναφέρεται και νόσηση με SARS COV2  με ήπια συνδρομή.
Το ΗΚΓφημα της ασθενούς είναι παθολογικό, ενώ δεν διαπιστώνεται ενζυμική κίνηση (τροπονίνη και λοιπά καρδιακά ένζυμα) . Στο υπερηχοκαρδιογράφημα διαπιστώνεται ήπια επηρεασμένη συστολική απόδοση της αριστέρης κοιλίας (LVEF=50-55%) με τμηματικές διαταραχές κινητικότητας (προσθιοδιαφραγματικό-βασικό-μέσο κατώτερο) και απουσία περικαρδιακής συλλογής ή θρόμβου σε κορυφή της αριστερής κοιλίας.
Η στεφανιαία αγγειογραφία ήταν χωρίς αλλοιώσεις στα επικαρδια στεφανιαία αγγεία.
Οι διάχυτες αλλαγές στο ΗΚΓφημα (III-aVF, V1-V6), η αρνητική για CAD στεφανιαία νόσο και το ιστορικό νόσησης με COVID 19 επέβαλλαν τη διενέργεια Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδίας  (ΔΔ. MINOCA? μυοκαρδίτιδα?) που έδωσε και τη διάγνωση.
Η CMR είχε ευρήματα μυοκαρδίτιδας: στις STIR ακολουθίες (απεικόνιση οιδήματος) παρατηρείται ΟΙΔΗΜΑ (παθολογικά αυξημένη ένταση σήματος) στο βασικό κατώτερο τοίχωμα του και   ΙΝΩΣΗ  με εντόπιση ΜΕΣΟΤΟΙΧΩΜΑΤΙΚΗ στο βασικό κατώτερο/κατώτεροπλαγιο τοίχωμα και εκτιμώμενο LVEF=54%.

Eπιμέλεια: Νικήτας Κακαβάς, Καρδιολόγος

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες