Πειραματικό φάρμακο είναι πιθανό να βοηθά στη διακοπή του ατμίσματος

Αποτελέσματα κλινικής δοκιμής δείχνουν ότι άνθρωποι που άτμιζαν και λάμβαναν χάπια cytisinicline είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να σταματήσουν τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μετά από 9-12 εβδομάδες.

Πειραματικό φάρμακο κατά της νικοτίνης φαίνεται να βοηθά στη διακοπή του ατμίσματος, έδειξε νέα έρευνα.

Το Cytisinicline είναι μια φυτική ουσία που προσκολλάται σε υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο μειώνοντας τη λαχτάρα για τσιγάρο.

Tο φάρμακο φάνηκε αποτελεσματικό στο να βοηθά ανθρώπους να διακόπτουν το κάπνισμα, αν και ακόμα δεν έχει εγκριθεί από τον FDA.

Τώρα, αποτελέσματα νέας κλινικής δοκιμής δείχνουν ότι άνθρωποι που άτμιζαν και λάμβαναν χάπια cytisinicline είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να σταματήσουν τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μετά από 9-12 εβδομάδες.

Η Dr. Nancy Rigotti, δήλωσε ότι στις ΗΠΑ δεν έχει εγκριθεί κανένα φάρμακο από τον FDA για τη διακοπή του ατμίσματος. Η νέα έρευνα, σημείωσε, έδειξε ότι το cytisinicline θα μπορούσε να αποτελεί επιλογή που θα γεμίσει το κενό και θα βοηθήσει ενήλικες που ατμίζουν να σταματήσουν τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Για την κλινική δοκιμή, 160 ενήλικες που άτμιζαν νικοτίνη αλλά δεν κάπνιζαν, έλαβαν είτε cytisinicline είτε placebo για 12 εβδομάδες, μαζί με υποστηρικτική θεραπεία.

Σχεδόν το 32% όσων λάμβαναν cytisinicline είχαν διακόψει με επιτυχία έως το τέλος της δοκιμής σε σύγκριση με το 15% αυτών που λάμβαναν placebo.

Tα αποτελέσματα συμφωνούν με αυτά αρχικών δοκιμών που εξέτασαν την ικανότητα του φαρμάκου να βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος.

Η Rigotti δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερη δοκιμή με πιο μακράς διάρκειας περίοδο παρακολούθησης, αλλά είναι υποσχόμενα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine, https://www.iatronet.gr/article/124746/peiramatiko-farmako-einai-pithano-na-vohtha-sth-diakoph-toy-atmismatos-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Δαπάνες πρόληψης: Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις η Ελλάδα

Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις βρίσκεται η Ελλάδα σε δαπάνες πρόληψης. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έκθεση της Eurostat η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα και αφορά στοιχεία του 2021. Σύμφωνα...

750.000 θάνατοι που συνδέονται με τη μικροβιακή αντοχή θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο

Αν δεν δοθεί προτεραιότητα στη δράση για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής θα υπάρξει μια σταθερή αύξηση του παγκόσμιου αριθμού των θανάτων, που σήμερα...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 24.5.2024 – Μείωση αρτηριακής πίεσης στα ΑΕΕ

Xρόνια πολλά στις Ελένες και Κωστήδες Λαός και Κολωνάκι: Aπο τη μια εικόνα από τα ΤΕΠ του Γεννηματας! Ούτε στις μέρες του Ρυθμιστικού(φοιτητής τότε) και από...

Ετικέτες