Παπαευαγγέλου: Η προστασία με την 3η δόση αγγίζει το 100%

Ο πλήρης εμβολιασμός με τις 3 δόσεις είναι μονόδρομος και ας μη ξεγελιόμαστε ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα και βαδίζουμε σε μια περίοδο όπου σιγά – σιγά ο κορονοϊός θα μετατραπεί σε κοινό κρυολόγημα, όταν η «Όμικρον» προσβάλλει ανεμβολίαστους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο.

Αυτό τόνισε η καθηγήτρια και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κα Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη συνέντευξη του υπουργείου Υγείας. Ειδικά, για την Ελλάδα, ανέφερε ότι περίπου 300.000 ανεμβολίαστα άτομα άνω των 60 ετών διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου λόγω της Όμικρον.

Η καθηγήτρια επικαλέστηκε διεθνείς αναλύσεις, που δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν έχει ηπιότερη νοσηρότητα, αλλά απλώς εμφανίστηκε σε μία στιγμή που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει είτε εμβολιαστεί είτε έχει αποκτήσει κάποια ανοσία λόγω φυσικής νόσησης. Γι’ αυτό, κάλεσε για μία ακόμη φορά τους ανεμβολίαστους ενήλικες να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατόν.

Όσον αφορά τις περιπτώσεις χωρών, που προχωρεί σε πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως η Δανία και η Βρετανία, η κα Παπαευαγγέλου σχολίασε ότι πρόκειται για χώρες, στις οποίες ο εμβολιασμός των ευάλωτων ατόμων άνω των 60 ετών προσεγγίζει το 100%. Ωστόσο, είναι φανερό η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να γενικευτεί αντίστοιχη άρση περιορισμών.

Στην Ελλάδα, τα νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι η πανδημία έχει σταθεροποιηθεί, αλλά η αποσυμπίεση του ΕΣΥ θα είναι αργή και θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες. Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι:

  • Τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα εκτιμώνται ότι ανέρχονται σε περίπου 140.000 άτομα.
  • Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Θράκη, σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάννησα.
  • Η θετικότητα στα rapid tests που διενεργούν οι μονάδες του ΕΟΔΥ αυξήθηκε από 5,7% στα 7,3%, το οποίο όμως οφείλεται στα λίγα τεστ, που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω της κακοκαιρίας.
  • Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται με αργό ρυθμό και ο κυλιόμενες μέσος όρος 7ημέρου είναι 455 εισαγωγές.
  • Το 88% των νέων εισαγωγών οφείλονται πλέον στην παραλλαγή Όμικρον. Σχεδόν το 80% των νοσηλευόμενων είναι άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.
  • Σήμερα, στο ΕΣΥ νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς.
  • Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 81 έτη και στη συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι ή πλημμελώς εμβολιασμένοι.
  • Ο αριθμός των νοσηλευόμενων παιδιών παραμένει σταθερός σε περίπου 90-100 παιδιά, που αντιπροσωπεύει το 2-2,5% του συνόλου νοσηλευόμενων. Τα περισσότερα νοσηλευόμενα παιδιά είναι κάτω των 11 ετών, γεγονός που δείχνει ότι ο εμβολιασμός των εφήβων δρα προστατευτικά.

Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι ήδη έχει εγκριθεί η χορήγηση των νέων χαπιών κατά της covid σε 300 ασθενείς, οι οποίοι θα παραλάβουν τα χάπια στο σπίτι τους με κούριερ. Σημείωσε ότι αρχές Μαρτίου θα είναι διαθέσιμα και τα χάπια άλλης εταιρείας (δεν την κατονόμασε, αλλά πρόκειται για το φάρμακο Plaxovid της Pfizer).

Ο επίκουρος καθηγητής κ. Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι διεθνώς για πρώτη φορά οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 10% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 3,3 εκατομμύρια διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο, ωστόσο, αυξήθηκαν σημαντικά για ακόμα μία εβδομάδα, περίπου 14%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 9.900 θάνατοι ανά ημέρα.

Για την Ελλάδα ανέφερε ότι, σε αυτή τη φάση, υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα όσον αφορά τη διάρκεια του πλατό, αλλά το πιο πιθανό σενάριο δείχνει, ωστόσο, ότι θα ακολουθήσει μία αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας εντός των επόμενων εβδομάδων.

Τέλος σημείωσε ότι και αυτή την εβδομάδα η κύρια πηγή, περισσότερο από 70% των θανάτων, παραμένουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 70 ετών. Και δυστυχώς για αρκετό καιρό, και για όσο ανθίσταται του συστηματικού και αναμνηστικού εμβολιασμού αυτή η ηλικιακή ομάδα, δεν προβλέπεται σημαντική μείωση της θνητότητας από Covid-19, όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε άλλες χώρες.

Και κατέληξε: Ιδίως για αυτό τον πληθυσμό, καμία παραλλαγή του ιού, και το επαναλαμβάνω, καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι τελείως αθώα. Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ακόμα και να περάσουν την ίωση μία φορά, αυτό δεν πρέπει να τους δίνει εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η επόμενη συνάντησή τους με τον ιό, η οποία είναι σχεδόν σίγουρη, πλέον θα είναι απλή. Το πιο πιθανό είναι ότι μία από τις συναντήσεις με τον ιό θα είναι θανατηφόρα και για αυτό καλούμε όλους τους ηλικιωμένους να ακολουθούν τον εμβολιασμό απαρέγκλιτα με όλες τις ενισχυτικές δόσεις.

Πηγή: https://virus.com.gr/papaeyaggeloy-i-prostasia-me-tin-3i-dosi-aggizei-to-100/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πρώτη επέμβαση με χρήση υπερήχων σε ασθενή με Αλτσχάιμερ

Μια ηλικιωμένη ασθενής που έπασχε από Αλτσχάιμερ υποβλήθηκε στην πρώτη αναίμακτη επέμβαση εγκεφάλου με εστιασμένους υπερήχους. Πρόκειται για μια εξαιρετικά πρωτοποριακή επέμβαση, ένα σπουδαίο...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 17.4.2024 – Μελέτες

to be continued..... OMT:optical medical therapy Κατάλληλοι για την μελέτη ήταν ασθενείς που  προέκυψαν μετά από  ΣΦ  για  XΣΝ(83%) και ΟΣΣ με  ένοχη ευάλωτη πλάκα (>50%)...

Νέα εποχή στις επεμβάσεις καρδιάς, χωρίς στερνοτομές

Η καρδιοχειρουργική έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη νέων, λιγότερο επεμβατικών τεχνικών που μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας και επιταχύνουν εντυπωσιακά την...

Ετικέτες