Πανδημία της COVID-19: Πώς Επηρέασε το Προσδόκιμο Ζωής το 2020;

Μία νέα μελέτη από τις ΗΠΑ εξέτασε πως επηρεάστηκε το προσδόκιμο ζωής εξ’ αιτίας της πανδημίας για το έτος 2020. Οι επιστήμονες της έρευνας, η οποία προέρχεται από το NYC Health, εξέτασαν δεδομένα από τα στατιστικά που δημοσιεύει κάθε χρόνο η πόλη.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι το προσδόκιμο ζωής περιορίστηκε στα 78 χρόνια για το έτος 2020, δηλαδή μειώθηκε κατά 4.6 χρόνια σε σχέση με το 2019.

Μάλιστα, όπως παρατήρησε η ομάδα, παρατηρήθηκε διαφοροποίηση ανάμεσα στις διάφορες φυλές αναφορικά με τη μείωση στο προσδόκιμο ζωής. Συγκεκριμένα, στα άτομα Αφρικανικής καταγωγής το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 5.5 χρόνια, ενώ στους Λατίνους κατά 6 χρόνια. Η μικρότερη μείωση παρατηρήθηκε στους Καυκάσιους (3 χρόνια).

Συνολικά, η θνησιμότητα στην πόλη ήταν 241.3 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμό το 2020. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ υψηλότερος ακόμα και από αυτόν που παρατηρήθηκε στην πανδημία της γρίπης του 2018, όπου έφτασε τους 228.9 θανάτους ανά 100.000 άτομα, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του NYC Health.

«Η σημαντική μείωση στο προσδόκιμο ζωής που παρατηρήθηκε από το 2019 στο 2020 προφανώς συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την πανδημία της COVID-19», τόνισαν.

Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στη μείωση του προσδόκιμου ζωής στο ίδιο διάστημα ήταν η αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών. Συγκεκριμένα, το 2020 παρατηρήθηκε 42.2% αύξηση στον αριθμό των παραπάνω θανάτων σε σχέση με το 2019. Και εδώ η αύξηση των θανάτων ήταν μεγαλύτερη στα άτομα Αφρικανικής καταγωγής.

Η πανδημία επηρέασε επίσης τον αριθμό των πρωίμων θανάτων, δηλαδή των θανάτων πριν την ηλικία των 65 ετών. Ο αριθμός των παραπάνω θανάτων αυξήθηκε κατά 48.8% το 2020 σε σχέση με το 2019. Τα 8 προηγούμενα χρόνια είχε παρατηρηθεί σταθερή μείωση της τάξης του 8% ετησίως.

«Για πρώτη φορά παρατηρήσαμε μείωση στο προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού της Νέας Υόρκης. Τα προηγούμενα χρόνια, το προσδόκιμο ζωής είχε σταθεροποιηθεί και δεν υπήρχε τάση μείωσης», κατέληξε η ομάδα του NYC Health που έκανε την παραπάνω ανάλυση.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/pandimia-tis-covid-19-pos-epirease-to-prosdokimo-zois-to-2020/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση

Απαιτείται διαφοροποιημένη προεγχειρητική διαχείριση του κινδύνου εισρόφησης με την λήψη τους. Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εισρόφησης κατά τη διάρκεια της αναισθησίας κατά τη λήψη...

ΔιαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Υγεία

Αποκαλυπτική είναι η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις “Τι πιστεύουν οι Έλληνες” αναφορικά με τις απόψεις των πολιτών για την Υγεία. Πώς βλέπουν οι πολίτες το δημόσιο...

Wegovy: Απώλεια βάρους, προστασία της καρδιάς και παρενέργειες

Δεδομένα 4 ετών ρίχνουν νέο φως στο πώς το φάρμακο βοηθά στην απώλεια βάρους και την προστασία της καρδιάς. Νέες αναλύσεις της μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής...

Ετικέτες