Πανδημία: Συνέπειες και επιδείνωση της θνητότητας της καρδιακής ανακοπής

Αρνητική μετατόπιση των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών της καρδιακής ανακοπής παρατηρήθηκε στην Σουηδία με πολύ κακή έκβαση ειδικά σε ασθενείς με ενεργό λοίμωξη COVID-19.

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό European Heart Journal (doi:10.1093/eurheartj/ehaa1067) διαπιστώθηκε ότι το 10% των εξωνοσοκομειακών και το 16% των ενδονοσοκομειακών καρδιακών ανακοπών κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνέβη σε ασθενείς με νόσο COVID-19.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κίμων Σταματελόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) (https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα κύρια ευρήματα της μελέτης. Δείτε εδώ.

Στο πλαίσιο της μελέτης αξιολογήθηκαν τα στοιχεία των 1.946 ασθενών με εξωνοσοκομειακή και 1.080 ασθενών με ενδονοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, που δηλώθηκαν στο Σουηδικό Μητρώο Καρδιοπνευμονικής Ανάνηψης από την 1η Ιανουαρίου έως τις 20 Ιουλίου 2020.

Αναλυτικά, οι ερευνητές όρισαν την 16η Μαρτίου του 2020 ως την αρχή της πανδημίας για την Σουηδία.

Εξωνοσοκομειακές ανακοπές:

Παρατηρήθηκε ότι οι θετικοί ασθενείς σε COVID -19 είχαν 1.4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου εντός 30 ημέρων από την ανακοπή σε σχέση με τους αρνητικούς για τη λοίμωξη καθώς και με ασθενείς με εξωνοσοκομειακή ανακοπή προ της πανδημίας.

Η επιβίωση 30 ημερών στους ασθενείς με εξωνοσοκομειακή ανακοπή και COVID-19 ήταν:

  • 7% έναντι 9.8% στους ασθενείς χωρίς COVID-19 και
  • 6% στους ασθενείς πριν την έναρξη της πανδημίας.

Άξιο αναφοράς είναι ότι  μειωμένη επιβίωση μετά από ανακοπή ήταν περισσότερο έκδηλη στους άντρες με ενεργό λοίμωξη.

Επίσης, μόνο το 7.5% των ασθενών με COVID-19 παρουσίαζαν απινιδώσιμο ρυθμό, σε αντίθεση με το 22.8% των αρνητικών σε COVID-19.

Ακόμη, συγκρίνοντας με την προηγούμενη περίοδο, εντοπίστηκε αύξηση κατά 2.7 φόρες των εξωνοσοκομειακών ανακοπών λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας και κατά 8.6% της συχνότητας ανάνηψης μόνο με θωρακικές συμπιέσεις χωρίς αερισμό. Η αναζωογόνηση χωρίς αερισμό, ενώ θεωρείται αποτελεσματική στην ανακοπή από καρδιακά αίτια, δεν συστήνεται σε αυτή από αναπνευστική ανεπάρκεια.

Συνεπώς, η συχνότερη εφαρμογή της κατά την πανδημία θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει τη χειρότερη επιβίωση στους ασθενείς με COVID-19 και εξωνοσοκομειακή ανακοπή. Σημειωτέον είναι ότι μετά στις 20 Ιουλίου κανένας ασθενής με COVID-19 και εξωνοσοκομειακή ανακοπή δεν εξήλθε ζωντανός από το νοσοκομείο.

Ενδονοσοκομειακές καρδιακές ανακοπές

Αντίστοιχα ήταν αυξημένος και ο σχετικός κίνδυνος θανάτου εντός 30-ημερών την περίοδο της πανδημίας στους νοσούντες   COVID-19 σε σχέση με τους αρνητικούς καθώς και με τους ασθενείς με ανακοπή προ πανδημίας (σχετικός κίνδυνος 1.4).

Η επιβίωση 30 ημερών από ενδονοσοκομειακή ανακοπή υπολογίζεται σε

  • 1% στους ασθενείς με COVID-19, 39.5% στους ασθενείς αρνητικούς για COVID-19 κατά την διάρκεια της πανδημίας και
  • 4% πριν από αυτήν.

Πηγή: https://virus.com.gr/pandimia-synepeies-kai-epideinosi-tis-thnitotitas-tis-kardiakis-anakopis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες