Πανδημία: Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα εθνικά συστήματα Υγείας στην Ευρώπη

Πλήθος προβλημάτων καταγράφει στην παροχή υπηρεσιών υγείας, οι οποίες δεν συνδέονταν με τον κορωνοϊό, έρευνα του Ομίλου BFF Banking Group. Η έρευνα «Building the future of European healthcare systems» επιχείρησε μια κοινωνικοοικονομική ανάλυση για τον τρόπο κατά τον οποίο 9 χώρες της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται τις προκλήσεις της πανδημίας COVID-19.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Farmafactoring Foundation, έναν ιδιωτικό μηκερδοσκοπικό οργανισμό. Επιδίωξη ήταν η προώθηση και η ανάπτυξη ερευνητικών δράσεων στους κλάδους της Δημόσιας Διοίκησης και στον ιατροφαρμακευτικό τομέα. Συγκεκριμένα αφορά στα κράτη της Ιταλίας, της Κροατίας, της Τσεχίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και της Ισπανίας.

Η έρευνα ανέδειξε προβλήματα στη ζήτηση και την προσφορά ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών. Για παράδειγμα τόσο στην χώρα μας όσο και στην Κροατία διαπιστώθηκε η απώλεια φροντίδας, όπως το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων. Αντίστοιχα  σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου αντιμετώπισαν το τερματισμό του προσυμπτωματικού ελέγχου. Τόσο η υγειονομική κρίση, όσο και η οικονομική κρίση επιβάρυναν και την ψυχική υγεία των Ευρωπαίων, καθώς εντοπίστηκαν αυξημένα ποσοστά στρες, άγχους και κατάθλιψης.

Στο μέτωπο της πανδημίας, η παραγωγή και χορήγηση των εμβολίων στο τέλος του 2020 φαίνεται πως έφερε μια «ανάσα» στην Ευρώπη, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε. Αφενός η έλλειψη διαθέσιμων δόσεων λόγω προβλημάτων στην μαζική παραγωγή,  και αφετέρου το επίπεδο συμμετοχής των πληθυσμών των χωρών στο πρόγραμμα εμβολιασμού που δεν έφθασε τον στόχο ανά χώρα προκάλεσαν δυσκολίες στην εξομάλυνση της κατάστασης.

Η συλλογική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αποτέλεσε αιτούμενο για τους Ευρωπαίους, προκειμένου τα συστήματα υγείας των χωρών να αντέξουν την πίεση και γίνουν αποτελεσματικά. Οι κύριες στρατηγικές που ακολουθήθηκαν έδωσαν έμφαση στην χρηματοδότηση προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού και COVID tests, προσλήψεων ιατρικού προσωπικού και δράσεων έρευνας και ανάπτυξης.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η έρευνα κατέγραψε μια αυξημένη δραστηριότητα σχετικά με τα tests , ενώ η χώρα βρισκόταν στα κράτη με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανοσίας στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021. Αξιοσημείωτο είναι πως σε χρηματοοικονομικό επίπεδο και σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος έναντι του ΑΕΠ, η Ελλάδα, η οποία εξακολουθούσε να επηρεάζεται από την οικονομική κρίση, είχε το υψηλότερο χρέος μεταξύ των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας της (205,6%).

Δαπάνες για την Υγείας

Στην έκθεση αναφέρεται ως προς τις δαπάνες για την υγεία ως ποσοστό του ΑΕΠ, πως τα πρωτεία  ανάμεσα στα 9 κράτη αυτά της  Ευρώπης κατέχει η Γαλλία, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Όταν εξετάζουμε μόνο για τις κρατικές δαπάνες, τα χαμηλότερα μερίδια ΑΕΠ βρίσκονται για την Ελλάδα και την Πολωνία. Ο τύπος των κρατικών δαπανών είναι εγγενής στον τύπο του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που υιοθετούν οι χώρες, οι οποίες παρουσιάζουν διάφορες μορφές. Για παράδειγμα, στην
στην Ιταλια, η παροχή καθολικής υγειονομικής περίθαλψης συμβάλλει έμμεσα στην αύξηση των δαπανών από την τσέπη του πολίτη. Το ελληνικό σύστημα υγειονομικής έχει δεχθεί αρκετές ανακατατάξεις, περνώντας από μια δεκαετία προσπαθειών για τον περιορισμό του κόστους και ενίσχυσης των αποτελεσμάτων στην υγεία. Επί του παρόντος το ΕΣΥ βρίσκεται σε διαδικασία επίλυσης και συμφόρησης σχετικά με την ανεπαρκή παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προγραμμάτων πρόληψης.

Πηγή: https://virus.com.gr/pandimia-poia-provlimata-antimetopizoyn-ta-ethnika-systimata-ygeias-stin-eyropi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Aυξάνονται οι παχύσαρκοι παγκοσμίως

Το ποσοστό των υπέρβαρων εφήβων έχει τετραπλασιαστεί από το 1990. Παράλληλα προβλήματα, η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός. Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι έχει...

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα, όπως η παράλειψη του πρωινού, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με νέα μελέτη που...

Νανοσωματίδια στον καρκίνο, τα καρδιολογικά και την αντιγήρανση

Η νανοτεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμογές στην αντιμετώπιση του καρκίνου, σε θέματα καρδιολογικά, ακόμη και στην αντιγήρανση Τα εμβόλια για την Covid είναι με...

Ετικέτες