Πανδημία: μια δοκιμασία σώματος και ψυχής

Σίγουρα μας βρήκε απροετοίμαστους! Ολο τον πλανήτη. Οχι μόνο τους απλούς πολίτες αλλά και τον κόσμο της Υγείας. Ανθρωποι της διπλανής πόρτας, φίλοι, γνωστοί βρίσκονται σε κίνδυνο. Απειλείται το σώμα χιλιάδων και η ψυχή όλων.

Ενας ιός αποτελούμενος από μια πρωτεΐνη και ένα λιπώδες περίβλημα απειλεί τον πλανήτη. Δεν ξεχωρίζει λαούς, τάξεις, φύλο. Μπαίνει μέσα στο Μπάκιγχαμ και στην Downing Street! Ακόμα και στο νούμερο 10!

Πώς το αντιμετωπίζουμε;

Για το σώμα μας, την υγεία μας έχουν ήδη την ευθύνη οι ειδικοί συνάδελφοι που δικαίως μας έχουν καθηλώσει οι οδηγίες τους. Οι πολιτειακοί παράγοντες μαζί στον αγώνα.

Εμείς θα πάρουμε τις οδηγίες τους και ο κάθε γιατρός, ο κάθε νοσηλευτής ξεχωριστά θα στρατευτεί για το καλύτερο. Σπάνια το φάρμακο έχει τόση «χημική πολυπλοκότητα». Τόση διαθεσιμότητα και ιαματική δράση. Menoumespiti!

Η δραστική ουσία.

Μένοντας σπίτι αυξάνεται η ενδοσκόπηση η προσέγγιση στον καλύτερο κριτή μας, στον καθρέπτη μας.

Μακριά από κοινωνικές διαφοροποιήσεις και δήθεν προσεγγίσεις μπορούμε να δούμε τον πλανήτη μας, το κράτος μας, τον εαυτό μας πιο καθαρά!!

Μακριά από τις σκουριές που έχει πολλές φορές ο πολυκαιρισμένος καθρέπτης του συμβιβασμού.

Καθηλωθήκαμε από τους νεκρούς του ιού. Μήπως μας άφησαν όμως σχεδόν αδιάφορους οι καθημερινοί νεκροί του πλανήτη από τις αδιάκοπες συγκρούσεις, ταραχές και τρομοκρατικές ενέργειες;

Πόσο μας απασχόλησε η ανατίναξη φορτηγού με εκρηκτικά στην Καμπούλ με 80 νεκρούς; Οι εκατόμβες των τροχαίων δυστυχημάτων; Τα θύματα της θανατηφόρου γρίπης; Ο βομβαρδισμός της συριακής πόλης;

Τα Ηνωμένα Εθνη πριν από 20 ημέρες ανακοί-νωσαν: Ανησυχούμε σοβαρά για τη Συρία! Τι βαρυσήμαντη δήλωση… Το 2020 με το Internet μόνιμα αναμμένο η ανθρώπινη ζωή σταμάτησε να μετρά. Μιθριδατισμός αίματος! Παγκόσμια αντιπαράθεση! Σ’ όλους τους τομείς.

Από κοντά η χώρα μας. Η χώρα του ήλιου, του τουρισμού, της ναυτιλίας, της εκλεκτικής αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Η χώρα των επιστημόνων! Σ’ όλο τον κόσμο ηγετικές πνευματικές μορφές. Στη ΝASA, στο Harvard, στο Λονδίνο, στην Αυστραλία!!

Και η χώρα μας να ζει στον μικρόκοσμο της ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ!

Συμπολίτευση, αντιπολίτευση με δηλητηριώδη βέλη και τόξα. Πράσινοι και κόκκινοι, Βόρειοι και Νότιοι, κίτρινοι και μαύροι! Μπορούμε να κάψουμε ένα γήπεδο για το τίποτα. Υπεύθυνος πάντα ο αντίπαλος. Να καταστρέψουμε πανεπιστημιακές τάξεις και εργαστήρια με αιτία την αντιπαράθεση.

Και πάνω που συνηθίσαμε αυτά σαν καθημερινότητα ήρθε ο ιός. Από το πουθενά! Να μας δείξει πόσο μικροί και ασήμαντοι είμαστε. Να μας δείξει ότι παραλάβαμε το Νοσοκομείο «Σωτηρία» σαν Σανατόριο χωρίς να μπορούμε να κάνουμε ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και να απο- συμφορήσουμε τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Ισως δεν είχαμε λεφτά, θα πει κανείς. Οχι. Θέληση δεν είχαμε. Γιατί φτιάξαμε Καλλιμάρμαρο, Ιατροβιολογικό Κέντρο που άνετα θα συνέπλεε κτιριακά και ιατρικά βιολογικά με το Νοσοκομείο. Ενας ιατρικός Παρθενώνας. Αρα δεν το θέλαμε! Και τώρα ανακαλύπτουμε την πρωταγωνιστική του θέση μέσα στην κρίση! Πολλά τέτοια παραδείγματα.

Και ήρθε ο ιός τώρα! Συγκλονιστική η προσπάθεια. Με πρωταγωνίστρια την άγνωστη νοσηλεύτρια υπαμειβόμενη και υποαναγνωρίσιμη. Μια χώρα με τόσες πηγές πλούτου δεν την αναγνώρισε. Δεν έδωσε την τιμή και την αμοιβή στον γιατρό του Δημοσίου που τώρα καλείται να εξετάσει 50 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία με λιγότερο από 1 ευρώ ανά ασθενή ως αμοιβή.

Οι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό. Χάνουμε δυναμικό καθημερινά. Βέβαια έχουμε φροντίσει να μην τους χάσουμε, γιατί τους περισσότερους έχουμε κατορθώσει να τους διώξουμε από τις σπουδές τους. Βρήκαμε τον τρόπο να τους τρέψουμε για σπουδές σε Βουλγαρία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβακία. Αντί να τους πούμε δεν σας θέλουμε, είπαμε δεν μας επιτρέπει το άρθρο 16 του Συντάγματος!!

Και τώρα ο κ. Τσιόδρας! Λυπάμαι που ΤΩΡΑ ακούω να σας δοξολογούν, κύριε Τσιόδρα. Με θλίβει το γεγονός ότι αξίες σαν και σας έπρεπε να ‘ρθει ο ιός για να αναγνωριστούν.

Και καλά εσάς… Τους πολυάριθμους ισά- ξιους συναδέλφους που λάμπουν σ’ όλο τον πλανήτη και εμείς τους καλύπτουμε με την απογοητευτική αδιαφορία μας ποιος ιός θα τους ανακαλύψει; Λέτε φέτος που δεν θα γιορτάσουμε την Ανάσταση με αρνιά και χοληστερίνες να σκεφτούμε για την Ανάσταση του Εθνους; Την Ανάσταση των αξιών;

Ο Στρατής Παττακός είναι διευθυντής καρδιοχειρουργός του Θεραπευτηρίου Υγεία

Πηγή: https://www.emprosnet.gr/emprosnet-archive/pandimi-a-mia-dokimasi-a-so-matos-kai-psyxi-s

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες