Οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και αντιγριπικό εμβόλιο- Τι έδειξε νέα μελέτη

Νέα μελέτη από τις ΗΠΑ δείχνει ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου προστατεύει αποτελεσματικά. Η μελέτη ήταν τυχαιοποιημένη, πολυκεντρική μελέτη και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. 

Οι ερευνητές συνέκριναν το αδρανοποιημένο εμβόλιο της γρίπης με εικονικό φάρμακο, το οποίο χορηγήθηκε σύντομα μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΟΕΜ) (99,7% των ασθενών) ή σταθερή στεφανιαία νόσο υψηλού κινδύνου (0,3%). Το κύριο τελικό σημείο ήταν η σύνθετη έκβαση που περιελάμβανε το θάνατο από οποιαδήποτε αιτία, το έμφραγμα ή τη θρόμβωση του στεντ στους 12 μήνες και τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία ήταν ο θάνατος από όλες τις αιτίες, ο καρδιαγγειακός θάνατος, το έμφραγμα και η θρόμβωση στεντ.

Λόγω της πανδημίας από τη νόσο Covid-19, η επιτροπή ασφάλειας και παρακολούθησης δεδομένων διέκοψε τη μελέτη προτού επιτύχει το προκαθορισμένο μέγεθος δείγματος. Μεταξύ 2016 και 2020, 2.571 συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε 30 κέντρα σε 8 χώρες, όπου σε 1.290 άτομα χορηγήθηκε το εμβόλιο της γρίπης και σε 1.281 άτομα χορηγήθηκε το εικονικό φάρμακο.

Κατά τη διάρκεια της follow-up παρακολούθησης 12 μηνών, το κύριο τελικό σημείο εμφανίστηκε σε 67 συμμετέχοντες (5,3%) που έλαβαν το εμβόλιο γρίπης και σε 91 συμμετέχοντες (7,2%) που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Τα ποσοστά θανάτου από όλες τις αιτίες ήταν 2,9% και 4,9%, καρδιαγγειακού θανάτου 2,7% και 4,5%, και εμφράγματος 2,0% και 2,4% στις ομάδες εμβολίου γρίπης και εικονικού φαρμάκου, αντίστοιχα.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης σύντομα μετά από οξύ έμφραγμα ή σε στεφανιαία νόσο υψηλού κινδύνου είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερο κίνδυνο της σύνθετης έκβασης (θανάτου οποιασδήποτε αιτιολογίας, έμφραγμα ή θρόμβωσης στεντ), καθώς και μικρότερο κίνδυνο θανάτου οποιασδήποτε αιτιολογίας και καρδιαγγειακού θανάτου σε 12 μήνες, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Link μελέτης: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.057042

Πηγή: https://virus.com.gr/to-antigripiko-emvolio-prostateyei-meta-apo-oxy-emfragma-toy-myokardioy-ti-deichnei-nea-meleti/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ασπιρίνη: Κάνει τελικά καλό στην καρδιά;

Η ασπιρίνη έχει αδιαμφισβήτητα κάποια αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά. Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο, την μείωση του πυρετού και την μείωση...

Διάρκεια αντιαιμοπεταλιακής αγωγής μετά από σύνθετη διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση σε ασθενείς υψηλού αιμορραγικού κινδύνου: υπο-ανάλυση της μελέτης MASTER DAPT. 

Στη μελέτη MASTER DAPT, 3.383 ασθενείς υποβλήθηκαν σε απλή διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (percutaneous coronary intervention, PCI) και 1.196 ασθενείς υποβλήθηκαν σε σύνθετη PCI...

Δωρεάν εξετάσεις με SMS για καρδιαγγειακά και 2 τύπους καρκίνου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στις 24 Νοεμβρίου το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε 321 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου...

Ετικέτες