Οξύ Έμφραγμα Μυοκαρδίου: Η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο

Ένα μεγάλο μέρος της διατήρησης της καλής υγείας της καρδιάς αφορά τις συνήθειες που επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα.

Η καλή διατροφή, η άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος, για παράδειγμα, μπορούν όλα να συμβάλουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι ορισμένοι παράγοντες υγείας της καρδιάς μπορεί να σας επηρεάσουν πιο έντονα, ακόμη και να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής μέσα σε μόλις μία ώρα.

Έμφραγμα: Η έκθεση σε μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο “μέσα σε μία ώρα”

Ένα ευρύ φάσμα ερευνών έχει συνδέσει την ακόμα και βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ρύπανση του αέρα του περιβάλλοντος και του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου (ACS). Αυτό είναι γνωστό ότι οδηγεί σε νοσηλεία και θανάτους σε περιοχές με υπερβολική ατμοσφαιρική ρύπανση.

Με βάση αυτή την έρευνα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς έδειξε, ότι η εισπνοή συγκεκριμένων ατμοσφαιρικών ρύπων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής “μέσα σε μία ώρα”.

Έχοντας αναλύσει δεδομένα από σχεδόν 1,3 εκατομμύρια ασθενείς με ACS που χρειάστηκαν νοσηλεία στην Κίνα, η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι οι ωριαίες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου (NO2), διοξειδίου του θείου (SO2) και μονοξειδίου του άνθρακα (CO) συνδέονταν όλες με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. “Αυτές οι συσχετίσεις ήταν ισχυρότερες μέσα στην ώρα από την έναρξη έκθεσης στην ρύπανση”, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα λεπτά σωματίδια συνδέθηκαν με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο

Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα λεπτά σωματίδια (τάξη μεγέθους: PM2,5) συσχετίστηκαν με ανεπιθύμητα καρδιακά συμβάντα κατά την ώρα της έκθεσης σε αυτά, ενώ τα πιο μεγάλα σωματίδια (PM2,5-10) όχι.

Τα σωματίδια περιέχουν μικροσκοπικά στερεά, ή υγρά σταγονίδια που είναι τόσο μικρά ώστε εισπνέονται και προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας, λένε ειδικοί. Ορισμένα σωματίδια με διάμετρο (τάξη μεγέθους) μικρότερη των 10 μικρομέτρων μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες και μερικά μπορεί ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Μια άλλη έκθεση επιβεβαιώνει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε λεπτά σωματίδια (PM2,5) μπορεί να επηρεάσει τις καρδιακές παθήσεις.

Ακόμη και τα επίπεδα ρύπανσης εντός ορίων για την ποιότητα του αέρα μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ανάλογα με το πού ζείτε, μπορεί να έρχεστε τακτικά σε επαφή με ατμοσφαιρικούς ρύπους, που επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά. Τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εκπέμπονται όλο το χρόνο από μηχανοκίνητα οχήματα, σταθμούς παραγωγής ενέργειας, βιομηχανίες και δασικές πυρκαγιές και δημιουργούνται όταν το ηλιακό φως αλληλεπιδρά με ατμούς και αέριους ρύπους.

Η μελέτη στο Circulation λέει ότι η έκθεση σε τέτοιους ρύπους “μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ACS, ακόμη και σε συγκεντρώσεις κάτω από τα όρια για την ποιότητα του αέρα τα οποία έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας». Αυτό οι συγγραφείς της μελέτης το περιέγραψαν ως “έκπληξη”.

Ο δρ. Haidong Kan, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε: “Οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων (όπως λεπτά σωματίδια, διοξείδιο του αζώτου, διοξείδιο του θείου και μονοξείδιο του άνθρακα ) που καταγράφονται στην παρούσα μελέτη μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να πυροδοτήσουν ένα έμφραγμα«.

Ωστόσο, ειδικοί από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σημείωσαν επίσης ότι καθώς αυξάνονταν τα επίπεδα των μελετηθέντων ρύπων, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος για έμφραγμα.

Πηγές: https://www.heart.orghttps://www.epa.govhttps://bestlifeonline.com, https://www.iatropedia.gr/ygeia/emfragma-i-ekthesi-se-atmosfairiki-rypansi-mporei-na-afksisei-ton-kindyno-stin-epomeni-mia-ora/155113/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Tι είναι η “λευκή πνευμονία”

Τι πρέπει να μας ανησυχεί. Για το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα» που σαρώνει στην Κίνα και προκαλεί προβληματισμό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μίλησε στον ΑΝΤ1 ο επίκουρος...

Η πρώιμη έναρξη της περιόδου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και εγκεφαλικού

Η έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου πριν από την ηλικία των 13 ετών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στη μέση ηλικία και...

Τα έξυπνα ρολόγια βοηθούν στην προστασία της υγείας, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έρευνα

Τα έξυπνα ρολόγια βοηθούν στην προστασία της υγείας, με το 87% όσων τα χρησιμοποιούν να έχουν υιοθέτησαν νέες συμπεριφορές υγείας και ευεξίας. Ειδικότερα σύμφωνα...

Ετικέτες