Όσοι πίνουν πολύ κινδυνεύουν να χάσουν μυϊκή μάζα

Όσοι πίνουν πολύ θα μπορούσαν να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο απώλειας μυών και αδυναμίας στη μετέπειτα ζωή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

Η μελέτη δείχνει με στατιστική μοντελοποίηση ότι τα άτομα με τη χαμηλότερη ποσότητα μυών έπιναν 10 μονάδες ή περισσότερες την ημέρα -περίπου ένα μπουκάλι κρασί.

Επειδή οι πιο ογκώδεις άνθρωποι έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα, η ερευνητική ομάδα υιοθέτησε το μέγεθος του σώματος. Και έλαβε υπόψη παράγοντες όπως η κατανάλωση πρωτεΐνης και η σωματική δραστηριότητα. Τα ευρήματα, κυρίως σε άτομα ηλικίας 50 και 60 ετών, υποδηλώνουν έναν άλλο λόγο για να περιορίσουμε το ποτό.

Η καθηγήτρια Ailsa Welch, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας., είπε: «Η απώλεια μυών καθώς μεγαλώνουμε οδηγεί σε προβλήματα αδυναμίας στη μετέπειτα ζωή. Η πρόσληψη αλκοόλ είναι ένας σημαντικός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες, γι’ αυτό θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και μυϊκής υγείας καθώς μεγαλώνουμε».

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα από τη UK Biobank -μια μεγάλης κλίμακας βάση δεδομένων με ανώνυμα στοιχεία για τον τρόπο ζωής και την υγεία από μισό εκατομμύριο ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περιέλαβε δεδομένα για σχεδόν 200.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 37 και 73 ετών. Εξέτασε πόσο αλκοόλ έπιναν οι άνθρωποι και το συνέκρινε με πόσους μυς είχαν, ανάλογα με το μέγεθος του σώματός τους. Έλαβε επίσης υπόψη πράγματα όπως το πόση πρωτεΐνη κατανάλωναν, τα επίπεδα σωματικής τους δραστηριότητας και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στο πόσο μυς μπορεί να έχει το σώμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν στα 50 και στα 60 τους και διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν πολύ αλκοόλ είχαν μικρότερη ποσότητα σκελετικών μυών σε σύγκριση με άτομα που έπιναν λιγότερο.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε όταν οι άνθρωποι έπιναν 10 ή περισσότερες μονάδες αλκοόλ την ημέρα που ισοδυναμεί με περίπου ένα μπουκάλι κρασί. Αλλά αυτή ήταν μια μελέτη στατιστικής συσχέτισης και δεν υπάρχει σιγουριά για την πραγματική αιτία. Δείχνει όμως ότι μπορεί το αλκοόλ να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη μυϊκή μάζα σε υψηλά επίπεδα κατανάλωσης.

Πηγή: https://www.zougla.gr/ygeia/diatrofi—dieta/article/osi-pinoun-poli-kindinevoun-na-xasoun-miki-maza

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες